Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A tanyai túró és a szatymazi alma nyomában

Szeged - Tóth Józsefné Juliska néni a maga fejte tejből készíti a túróját és más tejtermékeit. Herédi Szilveszterné másfél hektáros zöldségeskertjéből származnak savanyúságnakvalói.
A Délmagyarországban minden szombaton helyi ős- és kistermelőket mutatunk be. Az új sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ma almából, savanyúságból, tejből és túróból adunk "kóstolót".

– Túrót, tejfölt, tejet, vajalját és sajtot is készítünk. A friss tejből egy Algyő melletti tanyán lesz késztermék, most 12 tejelő tehenünk van – mondta lapunknak az Irén csarnokban árusító Tóth Józsefné. Az asszony, akit visszatérő vevői Juliska néninek szólítanak, elárulta, a tehenek ellátáshoz szükséges takarmány egy részét saját földjükön termelik meg. A jószágok jól ismerik a Tisza töltésén kaszált szénát. – Családi vállalkozásban visszük a „boltot", a fiam eteti az állatokat, én készítem a tejtermékeket. Minden reggel fejek, aztán a fiam autóval behoz a piacra, ha itt végeztem, irány a tanya: folytatom a munkát. Altatom a tejet, majd szűröm, ebből lesz a túró – mesélte Tóth Józsefné. Az idős asszony 1967 óta foglalkozik az állatokkal, a tanya 1998-as villamosításáig kézzel fejt. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették az állományt. – A túrónk, tejfölünk sokkal krémesebb, mint a bolti, ezt a vevőink is tudják. Naponta 50 liter tejet hozok, ha minden jól megy, 11 órára mind el is kel – mondta Juliska néni.

Tóth Józsefné Juliska néni a maga fejte tejből készíti a túróját és más tejtermékeit. Fotó: Segesvári Csaba
Tóth Józsefné Juliska néni a maga fejte tejből készíti a túróját és más tejtermékeit.
Fotó: Segesvári Csaba

Öt hektár gyümölcsösben 18 éve foglalkozik őszibarackkal, almával a szatymazi Pocsainé Kovács Mária. A Szabolcsból származó fiatalasszony vallja, az egyik legszebb kert az övék. – Húsvétkor is metszettünk, most abban bízunk, nem lesz fagy. 7 naponta permetezünk, hogy megfelelő legyen majd a gyümölcs. A fáknál körszedést alkalmazunk, először a pirosabbját tesszük a ládába. Ezért is fordulhat elő, hogy a fa belsejében lévő almák zöldebbek – mondta. Hozzátette, azért tudnak még május elején is szép almát kínálni, mert az őszi szedéstől a tavaszi eladásig hűtőházban óvják. – Négy éve kezdtünk fűszerpaprikával foglalkozni, egy hektáron termelünk. Volt olyan év, hogy elfagyott az alma, a barack, nem akartunk pénz nélkül maradni – magyarázta a termelő. Vallja, csukott szemmel is meg tudja mondani, melyik alma, barack a hazai.

Pocsainé Kovács Mária azért tud még május elején is szép almát kínálni, mert az őszi szedéstől a tavaszi eladásig hűtőházban óvják a gyömölcsöt.
Pocsainé Kovács Mária azért tud még május elején is szép almát kínálni, mert az őszi szedéstől a tavaszi eladásig hűtőházban óvják a gyömölcsöt.
Fotó: Segesvári Csaba

A nagycsarnok közepén találkoztunk Herédi Szilveszternével. Az ásotthalmi őstermelő nemcsak savanyúságáról, hanem a zöldségeket adó palántáiról is ismerik. – Paprika, paradicsom, káposzta, ez mind nálunk terem. Őszig palántákat, ősztől savanyúságot adunk el. 1,5 hektáron gazdálkodunk – mesélte a 15 éve termelő asszony. Elmondta, először magról nevelik fel a palántákat, amit később kiültetnek. A teljes család – még Herédiné 78 éves édesanyja is – a vállalkozásban dolgozik. Az őstermelő asszony azt mondja, savanyúságaik egyedi, saját szavai szerint házias ízét a családi recept adja.

Herédi Szilveszterné másfél hektáros zöldségeskertjéből származnak savanyúságnakvalói. Fotó: Segesvári Csaba
Herédi Szilveszterné másfél hektáros zöldségeskertjéből származnak savanyúságnakvalói. Fotó: Segesvári Csaba

A pontos fűszerezésért ma már a lánya felel, aki megkóstol minden egyes hordó savanyúságot. – Picit édesebb, mint a nagyipari. Ez is a titka – mondta. Herédi Szilveszterné egyedül a piaci asztalpénzre panaszkodott, mint fogalmazott, a három asztal bérleti díját sokáig tart kitermelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint emelkednek a világpiaci kakaóárak

A hét közepén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a New York-i árutőzsdén a kakaó júliusi… Tovább olvasom