Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Áram- és gázdíjban dobogós helyen állunk Európában

Európában Ciprus után Magyarországon a legdrágább az áram – derül ki az Eurostat jelentéséből. Gázárban is dobogós helyen állunk, ha a hazai árszintet nézik az elemzők. Jórészt azért dolgozunk, hogy a rezsinket kifizethessük.
Az európai statisztikai hivatal (Eurostat) május végén adott ki egy jelentést, amelyben azt elemezte, hogy az egyes országok árszintjéhez képest – úgynevezett vásárlóerő-paritáson számolva – mennyibe került az emberek számára 2011-ben a háztartási energia. A végeredmény elképesztő: EU-szinten hiába alacsony a magyarországi árszint, a fizetésünkhöz képest mind a villamos energia, mind a földgáz ára magas. Ez azt jelenti, hogy hiába kerül nálunk euróban kevesebbe az áram és a földgáz Dániához vagy Luxemburghoz képest, a jövedelmünkhöz, a többi termék, szolgáltatás árához viszonyítva súlyosan megterheli az átlagos magyar háztartást.

Sóti Judit munkája. Nagyítható illusztráció.
Sóti Judit munkája. Nagyítható illusztráció.

Az Eurostat által készített összehasonlító – tehát a mintegy 2500 termék alapján kiszámított árszinthez viszonyított értéket tartalmazó – táblázat szerint áram- és gázárban egyaránt a 2. legdrágább ország vagyunk. Villamos energiában csak Ciprus, gázban pedig Bulgária előz meg bennünket. Érdekessége az összevetésnek, hogy az áram és a gáz mértékegysége egyformán a kilowattóra (kWh): egy általunk megkérdezett szakértő szerint a gigajoule-t (GJ) is „teljesítményre" számolták át az összehasonlíthatóság kedvéért (ezt mutatja táblázatunk is).

10 forintból 4 a rezsi

Ugyancsak az Eurostat számolta ki nemrég, hogy – 2010-es adatok szerint – rezsire és hiteltörlesztésre a magyarok a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják, vagyis minden 10 forintból 4-et a lakhatásra költenek. Az európai statisztikai hivatal úgynevezett túlterheltségi indexet készített, ezzel a mércével a 27 tagállam közül az 5. helyre kerültünk. Hozzánk hasonló helyzetben a románok és a szlovákok vannak; a franciák a „leglazábbak": ők nem terhelik túl magukat a lakhatás kiadásaival.

Ha önmagában az euróra átszámított árakat nézzük, a hazaiak a középmezőnyben találhatók. A háztartási áramdíj 100 kwh-ja például 15,5 euró Magyarországon. A legolcsóbb Bulgáriában 8,7 euróval, majd Észtország (10,4 euró), illetve Románia (10,9 euró) következik. A legdrágább országok: Dánia (29,8 euró), Németország (25,3 euró), Ciprus (24,1 euró), valamint Belgium (21,2 euró). Ha a relatív árakat sorrendbe helyező táblázatra nézünk, látszik, hogy az áram Finnországban, Franciaországban és Görögországban a legkönnyebben kifizethető a lakosság számára.

Mit fejeznek ki a gázárak? Az euróban megadott árakat tekintve a sor végén Bulgária (4,7 euró/100 kilowattóra), Lettország (4,6 euró), Észtország (4,4 euró) és Románia (2,8 euró) áll. A legdrágább országok között pedig Svédországot (11,7 euró), Dániát (10,9 euró), illetve Olaszországot (8,8 euró) kell megemlíteni. Magyarország az 5,7 eurójával elvben középmezőny lehetne, de a vásárlóerőt is számításba véve újra a 2. legdrágábbnak számít. Az ír és francia fogyasztók mellett a román, brit és luxemburgi háztartásoknak jelenti a legkisebb terhet a gázszámla kifizetése. Anyagi-jövedelmi viszonyaikat tekintve a legnehezebben a bolgár, a magyar és a szlovén lakosság tudja kigazdálkodni a gázszámlát.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Agáta 2012. június 21. 16:26
  „Az elképesztően alacsony bérszínvonal az ok. Ha viszont magasabb lenne, akkor a külföldi cégek elviszik távol-keletre, Indiába stb. a gyártást, az ügyfél-támogató cégeket, ahogy mostanában is folyamatosan történik. Meg kell kérdezni külföldi tulajdonú cégeket, hogy adtak-e béremelést az utóbbi években a magyar alkalmazottaknak. A válasz nem, vagy 1-2 %-os béremelés. Pedig ezek a cégek a sírás-rívás ellenére jól mennek. De miért fizessenek többet egy olyan országban, ahol az alkalmazott örül, hogy van munkája?
  Ha kevés a fizetés, nyomorgunk mi magyarok, ha több lenne, akkor meg éheznénk (mert elmennek a cégek). Hogy mi a megoldás? Saját ellátó ipart létesíteni, élelmiszerben és másban is, olyat kitalálni, ami megéri, ami rentábilis. Ehhez egy "kicsit" törni kellene az agyukat azoknak, akik döntéshozó helyzetben vannak és azoknak, akiknek van pénzük.
  Ha nem történik semmi, akkor mi lesz? Az ifjúság folytatja az elvándorlást, az öregek meg egyszer csak nem kapnak nyugdíjat, mert nem lesz miből. Nem baj, majd az elvándoroltak eltartják őket.
  Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy amíg fiatalok voltunk, mindig azt hallottuk, nyugi, majd ha idősebbek lesztek, ti következtek. Azért kevés a fizetésetek, mert kaptok lakást, olcsón vásároltok (legalább ennivalót), a rezsi is alacsony, a nyugdíjatok is elég lesz a megélhetésre. Csakhogy megváltozott a világ, a nyomott fizetésűek nyugdíja most kevés, idősen nem kapnak munkát a még nem nyugdíjas korúak, mert most meg az idős nem kell sehová. Hát így járt a mai 50-esek, 60-as éveik elején járók korosztálya.”
 • 29. macs 2012. június 20. 14:31
  „Mindazoknak akik a szolgáltatókat szidják, szeretném felhívni a szíves figyelmüket egy ici-pici tényre. A lakossági áram és a gáz árát az állam határozza meg.”
 • 28. Linka11 2012. június 20. 08:22
  „Mint tudjuk a Magyar- Magyarnak farkasa ! Fél évszázad alatt még nem volt olyan kormányunk, akiknek az általános
  Magyar érdekek lettek volna fontosak. Sajnos abban, hogy kizsákmányolhatók vagyunk a mindenkori Magyar kormányok a bűnösök . Akár akarjuk látni akár nem, már régen elárultak bennünket a saját" nagy magyarjaink"!
  Mesterséges életszínvonalat kreáltak nekünk és azt úgy manipulálhatják ahogy akarják ! A nyugat nem moralizál azon,
  hogy szegény Magyar népet eladták a saját vezetői, hanem kihasználja amit potom pénzért kaphatott.Nem kell ide
  Török, Osztrák,vagy Orosz elnyomó .Azt ,hogy európai viszonylatban rosszul élünk elsősorban magunknak köszönhetjük.- Mert hagyjuk magunkat hülyíteni és megosztani,mindenki a másikra vár,hogy majd az kikaparja a gesztenyét és akkor milyen jó lesz nekünk.”
 • 27. havranek 2012. június 19. 22:00
  „Igaz ami igaz a gaz szocik (meg nem bocsájtható módon) eladták az energiaszektort (is) de az eladást a jó fidesz ratifikálta ! Akkor ,hogy is van ez ? Sem az első sem a mostani kormányuk nem tett semmit ennek megváltoztatására ,igaz ellenzékben voltak bombasztikus ötleteik de ezeket valahogy elfeledték . Bár a fővezér már korábban megmondta "más a kampány és más a kormányzás " milyen igaza van, még szerencse ,hogy legalább nem hazudnak !
  "booo"
  Ez a kapitalizmus 1990 ben a választók 96.34% a erre szavazott és azóta négyévenként megerősíti a döntését bizonyosan azért mert ez neki jó. Én mindvégig a kisebbséghez tartoztam csodálkozva bár de tudomásul veszem a többség döntését . Önnek is ezt javaslom meg azt ,hogy gondolja végig mikor kikre szavazott és az mit hozott Önnek ?”
 • 26. booo 2012. június 19. 21:07
  „Mesterségesen tartják átlag alatt a béreket. Ha nem tetszik a minimálbéres meló, lehet elhúzni mert 1 munkahelyre minimum 10 jelentkező van akik elvégzik az éhbérért! Namár ha van 10 balek aki megcsinálja úgy is, minek emelni a bért, több marad a vállalkozó zsebében. Aki túlnyomó részt csak siránkozik milyen sanyarúan megy a szekér és közben új autóval jár, nyaralni el tud menni távoli országokba családostul és az Adrián jachtot vásárol. Tisztelet a kivételnek!”
 • 25. DobóI 2012. június 19. 18:15
  „A nyavalyás energia szektort kiárúsító szocialistáknak köszönhető. Lásdd Lendva "szipirtyó" Ildikó 2002-ben "Lassan mondva" igérte, hogy nem lesz gázáremelés. Aztán meg évente 2-3x is emeltek..”
 • 24. Torontál 2012. június 19. 17:15
  „A teljes energia szektorunkat elkótyavetyélték Horn Gyusziék.Itt az eredmény és csodálkozunk, hogy a nagy állami német, osztrák, francia szolgáltatók milyen drágán adják...ez az Ő érdekük.
  A magyar kormány most már hiába keménykedik, rögtön szaladnak Brüsszelbe panaszkodni ha néhány milliárdot próbálnak a Mi pénzünkből itthon tartani.
  Rosszabbak mint az oroszok!”
 • 23. Együgyű 2012. június 19. 12:59
  „,,Áram- és gázdíjban dobogós helyen állunk Európában"
  Ez szégyen! Miért nem első a kimutatásban a Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű demokratikus, szabad, atyai Magyarország? Ugye a politikusaink tesznek az első hely megszerzése érdekében? De meg kérem, ne hivatkozzanak most arra, hogy a fejlett nyugaton is így van?
  Az első hely megszerzéséhez megint kell egy békés rendszerváltás? Esetleg nem kell arra várni?
  Vélelmezem a politikusaink a megfelelő intézkedéseket gyorsan meghozzák a saját érdekükben!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  OFF.”
 • 22. kopuler 2012. június 19. 12:20
  „A francba! Erről is lecsúsztunk!
  Hajrá legyünk az elsők!”
 • 21. kopuler 2012. június 19. 12:18
  „A francba! Erről is lecsúsztunk. :(
  Hajrá legyünk mi az elsők!”
 • 20. nemecsekerno_007 2012. június 19. 11:48
  „14. lukrecia 2012.06.19. 10:27
  13. Kisg 2012.06.19. 10:12

  Nem tök mindegy, hogy ki köt az országra nézve előnytelen szerződést???!!! Mikor vesszük már észre, hogy egyedül a pártoknak célja a megosztás, hogy utána azt tehessék az országgal amit akarnak. Mi meg ugrunk mindenre amire mondják. Horthy szobor, Nyírő-ügy, antiszemitizmus etc.... Így nyilván a valódi problémák rejtve maradnak : )
  De erről már beszélt Bereznay András is: http://video.google.com/videoplay?docid=-705306679819747465#
  Derék dolog ez a cikk, meg a táblázat, de a kedves DM-nek kicsit mélyebben bele kéne mennie ebbe a történetbe. Mondjuk az oknyomozó újságírás erről szólna : ) Csak hát az kicsit veszélyes lehet, viszont lenne olvasottság az biztos : )
  Baromira kíváncsi lennék, hogy a rendszerváltáskor az ún. "ellenzéki kerekasztal tárgyalásokon" miről egyeztettek az állampárttal az akkori "ellenzéki" erők. Sajna ez is titkosítva van. : ) De nekünk fontosabb a Horthy szobor.”
 • 19. GAgyi 2012. június 19. 11:45
  „És még a szemét komenisták az áfát is lecsökkentették 27%-ra. Szegéyn embert a qrmánya nyúzza.”
 • 18. geza 2012. június 19. 11:42
  „Fizetésekben is másodikak vagyunk?
  Amúgy az "olcsó" nyugati díjakat ebből pótolják. Nehogymár a fanszia sokat fizessen”
 • 17. Mozimasiniszta 2012. június 19. 10:57
  „az ellenvéleményekre : a személyeket és a "megágyazókat" nézzétek !”
 • 16. igazságkereső 2012. június 19. 10:43
  „Bocsánat a visszajelentkezésért: a táblázat áttekintése közben jutott eszembe, hogy a magyarországi bankok "devizahitelezési" kamatszintjét 9,25 %-ra emelték fel, miközben a svájci alapkamat: 0,025-0,034 %. Akkor miről is szól a történet? Érdemes lenne a T. újságírók részéről a Délmagyarországban is megjelentetni a svájci jegybank alapkamat táblázatát, csak a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében, amely virtuális szlogenje a magyar sajtó egyes termékeinél! A banki indexálási trükkről már nem is szólva!!”
 • 15. igazságkereső 2012. június 19. 10:37
  „Be kellene most már a magyarok hülyítését fejezni, hiszen a havi - mesterségesen alacsony szinten tartott (1989 óta!)- 340-400 eurós havi jövedelem másra már nem is elég, csak az energiaszolgáltatók mesterségesen magasan tartott szolgáltatási számláik kifizetésére, már az is csak azok számára akiknek még van munkahelyük és meg van még ez a csekély havi jövedelmük, szemben a média -sajtó, rádió,tv- munkásainak milliós havi jövedelmével! Épp ezért ezek az emberek nem is érzékelik,hogy mit jelent a fenti összegből havonta megélni, csak süketelnek és mellébeszélnek,mint pld.: a banki indexálási trükk mély elhallgatásával, mely banki indexálási trükk következtében százezrek veszítették el otthonaikat és váltak földönfutókká. Mindeközben a magyarországi bankok is a virtuális "devizaválság" következtében több százmilliárd forint tiszta nyereségre tettek szert! A szolgáltatók vezérkara pedig több százezres plusszal térnek haza rendszeres időközönként a havi fizetésükön felül! Rendet kellene már itt vágni és a paternalista zsurnaliszta megnyilvánulásoknak és a "sikolyszimfóniáknak" egyszer s mindenkorra véget vetni!”
 • 14. lukrecia 2012. június 19. 10:27
  „A szegedi nagy "eladomestert" nem a Fidesz de nem is a Mdf partszineiben kell keresni. Jelenleg csak egy szegedi vamugynokseg elen . Tovabbra is jo helyre csoppent.”
 • 13. Kisg 2012. június 19. 10:12
  „4-re: Az Antall-kormány adta el, utána pedig a Fidesz-kormány. Bocs. A szocialista kormány meg már nem tudott mit csinálni. De ne fogd rájuk, mert spec ez nem az ő saruk, ahogy az ország elárverezése és kiárusítása sem.”
 • 12. Kraivan 2012. június 19. 09:51
  „4:
  Kicsit el kellene gondolkodni, kik is a valódi rablók.
  Az általad támadott külföldi kizsigerlőknek ki adott utat? A vezetőink.
  Ugyanazok a vezetők akik elhatározzák, h világelső méretű adóink legyenek, amit egy cégfnek be KELL építeni a költségbe, különben véget ér a működése.
  Nettó mértékben Hunnia annyira nem drága.
  Kár h a fizetésem nettóban kapom, és mindent bruttóban kell fizetnem.”
 • 11. Én2 2012. június 19. 09:47
  „Ami rossz az embereknek abban mindenben dobogósak vagyunk”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint a görög választás hírére

Erősödött, de kora reggeli árfolyamához képest már kissé korrigált a forint hétfő délelőtt. Tovább olvasom