Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Átrendeződik a cafeteria - lesznek vesztesek?

A közszférában sokan a keret visszavágásával szembesülnek, az étkezési utalványok térnyerésének pedig az önkéntes pénztárak lehetnek a vesztesei.
Sok cég a napokban, hetekben nyilatkoztatja dolgozóit arról, hogy a cafeteria-rendszeren belül milyen elemeket, milyen értékben választanak. Szakértők szerint most az előző évinél (amikor a béren kívüli pénzbeni juttatások adókötelessé váltak) valószínűleg kisebb átrendeződések várhatók, de a mozgások alighanem így is jelentősek lehetnek.

A vállalatok ugyanis egyre inkább a bér részeként kezelik ezt a területet, az eddigi nyilatkozatok alapján ezzel kapcsolatban mindkét szélsőség – tehát a cafeteria teljes mellőzése, illetve a bér minél nagyobb hányadának ide csatornázása – előfordulhat.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a közszférában (amely összességében alighanem a cafeteria legnagyobb alkalmazójának számít) alaposan megnyirbálták ezeket a juttatásokat.

Az adókulcs kedvező változása (a korábbi 25 százalék 19,04 százalékos terhelésre mérséklődött) adhat némi mozgásteret. Orosz András, a Dimenzió Biztosító Egyesület ügyvezető igazgatója azonban úgy látja, hogy a munkáltatók költségérzékenysége 2011-ben is magas, azaz a személyi jellegű kiadásaikat szeretnék minél jobban optimalizálni. A munkáltatók számára a béren kívüli juttatásokon elérhető alacsonyabb bruttó költség tehát alapvetően a vállalat gazdálkodását segíti, azokat kevesen fordítják a juttatások bővítésére.

A cafeteriaadó csökkentése minimális (az átlagos 5 ezer forintos havi tagdíj esetén 200 forint alatti), ezért az önkéntes pénztári befizetésekre ennek nem lesz hatása - állítja Lukács Marianna, a Patikapénztár vezetője. Mint hozzátette: várható, hogy a munkavállalók körében népszerű lesz a cafeteriaelemek között megjelent régi-új kedvenc, az immár hideg- és melegétkeztetésre egyaránt használható havi 18 ezer forintos keret.

Erre azért is kell számítani, mert az egykulcsos szja bevezetésével a havi bruttó 300 ezer forint alatti keresetűek nettó bércsökkenést szenvednek el. Az ezekkel a juttatási elemekkel foglalkozók szinte kivétel nélkül az étkezési utalványok jelentős térnyerésére számítanak. Ennek a folyamatnak pedig elsősorban az önkéntes pénztárak lehetnek a vesztesei - írta szerdai számában a Napi Gazdaság.

További részletekért kattintson ide! >>

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. szatyi 2011. január 20. 10:57
  „"29. hozzászólás Birodalmi 2011.01.20. 08:12

  sóska66: csak hogy tisztázzuk, az étkezési jegy nem tartozik a cafetéria rendszerbe."
  Szerintem; tévedsz, nézz utána!”
 • 32. Egyolvasó 2011. január 20. 10:22
  „29. Birodalmi

  Akkor hova tartozik az étkezési jegy, mivel a közszérában azt kapnak a legtöbben.”
 • 31. JABBA 2011. január 20. 09:13
  „A nejem tanár. Mégse kap a fizetésén kívül semmilyen plsz juttatást. Se 6000Ft étkezési jegyet, se 2000Ft-ot. Inkább örüljön, ha valaki kap plusz juttatást.”
 • 30. Giga 2011. január 20. 09:03
  „Közszférás vagyok én is. 2000Ft étkezési jegyet kapunk. :)”
 • 29. Birodalmi 2011. január 20. 08:12
  „sóska66: csak hogy tisztázzuk, az étkezési jegy nem tartozik a cafetéria rendszerbe.”
 • 28. sóska66 2011. január 19. 21:22
  „Ezt most olvastam. Miről is beszélünk?

  A MÁV Zrt. közleménye szerint hat szakszervezettel megállapodtak a határozatlan időtartamra szóló kollektív szerződésének módosításáról. Ennek alapján a választható béren kívüli juttatások éves bruttó keretösszege 2011-ben 350.000 forint lesz személyenként. (Korábbi tájékoztatás alapján a keretösszeg 2010-ben 338 ezer forint volt.)”
 • 27. sóska66 2011. január 19. 21:13
  „A közszférában dolgozok. Kapok 6000 ft étkezési utalványt havonta. Semmi mást nem kapok. Lehet ezt még nyírbálni? Talán ha tisztes fizetést kapna mindenki. Akkor nem fordulna elő, hogy gondot okoz egy gyógyszer kiváltása mert, hogy azt nem lehet fizetni vele. Ja tisztes fizetésről annyit. kb 3 éve befagyasztották a bérünket- annyira hogy még az inflációt sem követte. Lehet írígykedni.....”
 • 26. jozko 2011. január 19. 20:55
  „Nem kell csökkenteni!

  El kell törölni!

  A munka díjazása a munkabér legyen-mindenkinél átlátható, a hatályos jogszabályok szerint adóztatva!
  Ez is csak a társadalmi igazságtalanság melegágya!”
 • 25. történész 2011. január 19. 19:37
  „Belebukott a püspök a pénzügyekbe

  Pécs - XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály pécsi megyés püspök lemondását. A pápa Veres Andrást nevezte ki átmenetileg a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzójává. Az ügy hátterében a püspökség elleni nyomozás áll, amely gazdasági visszaéléseket vizsgál. A civilek a korábban távozott gazdasági vezetővel összefüggésben szexuális visszaéléseket is megfogalmaztak, ezekkel kapcsolatos nyomozásról azonban nincs hír.”
 • 24. szatyi 2011. január 19. 19:20
  „A munkát kellene -tisztességesen- megfizetni, mint az EU többi országában, és akkor nem lenne szükség az ilyenféle juttatásokra!”
 • 23. JABBA 2011. január 19. 17:24
  „A cafatéria ADHATÓ. Tehát nem azzal van a baj, hogy a szférában a cafatéria összege a megkérdőjelezhető. Mert azt is tudni kell ehhez, hogy az állami pénzen működő cégek, szférában dolgozó munkavállaló vafatériáját is mi, adózó állampolgárok fizetjük meg nekik.

  Adjanak cafatériát, de MÉRTÉKKEL. Ruhapénz az szerintem egy vicc. Az exem is szfáréban dolgozott és láttam, hogy mekkora összegben kapott ruhapénzt. (100.000 Ft-nál többet) És ezért bármilyen ruhaneműt vásárolt, de NEM a munkájához ruhát. Tehát a ruhapénz egy igazságtalan juttatás. Pl. a tanár se kap ruahpénz és mégi elvárják tőle, hogy minden nap más ruhában tanítson.

  Magyarország, én így szeretem.....”
 • 22. tromi 2011. január 19. 16:01
  „Igen, aki kap cafeteriát az örül, aki meg nem az szidja. De mi van akkor amikor a szakács 3 adag kajával haza sétál. Ha ezt meg kellene vennie min havi 40 000. Amikor az autószerelő munkaidőben lecseréli a gumiját? Amikor a ruha eladó választhat egyet. Ez teljesen ugyan az csak az egyik fekete, a másikat meg le kell adózni...”
 • 21. gavallér 2011. január 19. 15:55
  „Nem átrendezni, hanem megszüntetni kell ezt a torzót.Minden jegyesdi pardon cafeteria mögött
  "sumákolás " van.Pár száz ember óriásit kaszál ezen. Csak akiknek ezt látni kellene be van fogva a pofájuk.
  A munka után általában munkabér jár és nem pedig adható jegy amit csak a meghatározott helyen
  lehet "elkölteni".”
 • 20. GAgyi 2011. január 19. 15:23
  „16. yunatidus 2011.01.19. 13:39

  Én magán szférában dolgozom, soha nem volt ruhapénzem, a 13. 14. havi fizetést csak tv-ben hallottam láttam, bérfejlesztés szigorúan csak infláció mértékkel (most nem lesz hála a 16%-nak), cafetéria van, ritkán növelik, még nem csökkentették sosem.
  Munka hála az égnek van rendesen, a létszám nem nő. Év végi jutalom ha a cég jól prosperál, akkor van.

  De köszönjük, jól érezzük magunkat.”
 • 19. Szabadszombat 2011. január 19. 15:15
  „Mindig is azt lehetett szívatni akinek a jövedelme teljesen átlátható volt. Az adózott már 20 évvel ezelőtt is rendesen akinek a papíron kívül semmi más jövedelme nem volt. A többi bejelentlek ennyivel a többi zsebbe, itt a jutalom zsebbe, ... Jajj mi is van a MOLosokkal? Most semmi mielőtt valaki feljelentene, de tizen évvel ezelőtt csak úgy pörgött az üzemanyagjegy. Ugye kutya? Mindenki megcsinálta a maga adómentes cafetériáját.”
 • 18. frakk 2011. január 19. 14:02
  „Nincs itt semmiféle kárörvendő. Ezt úgy fogalmaznám meg beszélünk róla. Egyébként a magáncégeknél sem adnak ruhapénzt (kivételek lehetnek)
  Sajnálatos, hogy a közszféra ennyire fel lett duzzasztva. Nem a köztisztviselő ellen vagyunk személy szerint, hanem maga az állapot, és aránytalanság miatt.”
 • 17. bélás 2011. január 19. 13:43
  „12. bespin 2011.01.19. 13:07

  tudod nem az <moderálva>, akik eddig is jól éltek, hanem azok akikkel megcsináltatják a kulit”
 • 16. yunatidus 2011. január 19. 13:39
  „biztos, hogy olyan köztisztviselők is vannak akik részesülnek 13-14. havi juttatásban (burkoltan), meg agyonra keresik magukat, és több százezres cafetériához jutnak. akiket én ismerek nettó 80-140 között keresnek beosztástól és évektől függően, megszüntették a ruhapénzüket (de elvárják, hogy "rendesen" felöltözve járjanak a hivatalokba dolgozni), a cafetériát lecsökkentették, a bérük be van fagyasztva évek óta, egyáltalán nincs 13. nemhogy 14. havi juttatás, nincs év végi jutalom, a munka viszont szaporodik.
  nem kell őket sajnálni (senkit sem kell), csak nem szabad általánosítani. minél inkább a sor végén van valaki, annál nagyobbat vágnak rajta és minél feljebb van, annál jobban jár. nem lehet összehasonlítani ugyanabban a munkakörben dolgozó fővárosi köztisztviselőt és egy falusit sem, mert nem annyi a fizetésük és juttatásuk bármennyire is így mondják.”
 • 15. tromi 2011. január 19. 13:24
  „Sajnos itt nagyon sok a kárörvendő, de el kell keserítenem őket, hogy vannak a köztisztviselők, akik rengeteget dolgoznak, és a kormány mindig agyon szivatja őket. Ők azok, akiken példát statuálva lehet bérbefagyasztást megszorításokat imitálni. Szankciókkal, törvényekkel tartják rendben őket, sokszor értelmetlenül is akadályozva ezzel a munkavégzést. Vizsgáztatják, (felesleges, demagóg szövegek, értelmetlen önmaguknak ellentmondó jogszabályok, és ha nem kiteszik a munkakörükből), és megfosztják a demokráciában oly értékes szabad vélemény nyílvánítási joguktól is. Ez a foglalkoztatottak talán 10 %-a. Mennyetek be egy hivatalba, és kérdezzétek meg ki a köztisztviselő. Meglepődnétek. Ugyanis senki sem akar a fenntebb említettek miatt az lenni, és keresnek egy kiskaput. És itt jön az ami viszi a lóvét, és senki sem szab gátat neki. A szerződésesek. Egyéni szerződés, fix időre, folyamatosan hosszabbítva. A rengeteg tanácsadó, külső belső, pályázatírók, közbeszesek. fél millás min. jutalékkal. Ehhez képest egy köztisztviselő 10 év munkaviszonnyal és nyelvizsgapótlékkal 120 nettót visz haza. Annyit mint a sofőr, csak a feje felett ott a kasza folyamatosan, a felelősség stb. E mellé kapott havonta 12 e étek csekket. Kötelező a kosztüm, a ruházat, és ha nem akkor rögtön felszólítják. Biztos vannak ilyen és olyan köztisztviselők is, mint ahogy sofőr, pék, fodrász stb között is. De azt látni kellene, és felnőni ahhoz hogy nem ez a legnagyobb baj...”
 • 14. la-za 2011. január 19. 13:21
  „11. Birodalmi 2011.01.19. 12:36

  Az általad civilnek nevezett munkahelyeken is lehet cafetériát kapni. Ezt minden munkáltató maga dönti el. Én pl majdnem 7 évig dolgoztam egy cégnél, ahol rendszeresen aláíratták velünk, hogy felvettük a kajajegyet....persze ez nem történt meg, de muszáj volt aláírnunk....

  Most a közszférában (is) dolgozok, feleannyi fizetésért és igen, kapok cafetériát....a bruttó fizetésem 5%-át pluszban.....lehet rám irigykedni.... :S”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

270 forint felé haladhat az euró

2009. márciusban történelmi mélypontot ért el 317,59/eurón, azt az évet végül 2,58 százalékkal alacsonyabban fejezte be az euróval szemben, mint 2008-at. Tovább olvasom