Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Az édességek után fizetik be a legtöbb chipsadót

Több mint 44 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése óta - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatokra hivatkozva a Világgazdaság.
A lap hétfői cikke szerint a legtöbbet, 22,7 milliárd forintot az előre csomagolt cukrozott készítmények - például különféle cukorkák, nápolyik - után fizették be a gyártók. S bár az adónemet chipsadónak is hívják, a sós snackek előállítói csak a második helyen állnak a maguk 7,3 milliárdos befizetésével. A harmadik netával leginkább sújtott termékkör az ételízesítőké, amelyek után eddig több mint 6,7 milliárd forintot róttak le előállítóik. Szintén jelentős összeget, 4,8 milliárdot fizettek be az elmúlt években az üdítőital-gyártók is.

Az energiaitalok után fizetett neta összege az elmúlt években megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Az ízesített sörök és alkoholos italok, valamint a szörpök jóval kevésbé fogynak: az előbbi után 252,7 millió, az utóbbi után 73,3 millió forint netát fizettek be a gyártók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GKI: a választási gazdaságpolitika nem teremti meg a növekedés tartós alapjait

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a választási gazdaságpolitika csak rövid távon ugyan élénkítő hatású. Tovább olvasom