Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Az internet nem felejt! Nézegessen deviza- és lakáshitelreklámokat!

Immár két éve a devizahitelesek megmentéséről szól a világ. Vajon miért nem a jó forinthitelt választották? Mert elhitették velük, hogy a devizahitel biztonságos? Videók és írások a múltból.
Úgy tartják, ami egyszer felkerül a netre, onnan nem tűnik el. Ha másképp nem is, de a Google tárolt dokumentumai között szinte mindent megtalálhatunk. Érdekes írása az origo.hu-nak, ami 2008-ban arról szólt, hogy Csányi nem fél a jentől – azaz, az OTP vezérigazgatója szerint túlzóak az állami aggodalmak a devizaalapú, és különösen a jen alapú hitelezés kockázataival kapcsolatban. Számítások szerint a forintnak 50 százalékkal kellene gyengülnie, hogy a jen alapú hitel kedvezőtlenebb legyen a forint alapúnál. 2008. februári kijelentésekor 166 forintot ért 100 japán jen, 2010 augusztusára 260 forintig drágult a távol-keleti fizetőeszköz. Nem jött be Csányi Sándor 50 százalékos víziója – sokkal rosszabb helyzet következett, több mint 60 százalékkal drágult a jen.

A youtube-on érdekes videókat találtunk. A Raiffeisen Bank például csak a kis csillagnál jelezte a reklám végén, hogy devizahitelről van szó.


A 2005–2006-ra datálható spotnál szó sincs a kockázatokról vagy éppen mellékhatásokról. Hasonlóan hitelfelvételre biztató az OTP svájcifrank-alapú személyi kölcsönének reklámja – a 2008-as felhívás szintén egy szót sem említ az árfolyamkockázatról.


A felelős hitelezés élenjárói lehetnének az azóta híressé vált „PÁPÁPÁPÁPÁ" reklámjukkal, amikor is a hitelügyintéző még a család jövedelmi helyzetére sem volt kíváncsi.

A CIB 2004-ben azt javasolta, hogy váltsuk át korábbi kedvezőtlen kamatozású forinthiteleinket akciós, deviza alapú kölcsönükre. A jövőbe kevésbé látó elemzők a további stabilitásra számíthattak, hiszen 2002–2008 között a svájci frank a 160–180 forint között mozgott.


Önnek van emléke amit megosztana velünk? A legjobb kommenteket összegyűjtjük, és publikáljuk!

Olvasóink írták

 • 12. rigójancsi 2011. szeptember 12. 23:28
  „Kedves avarua!
  Azt írod, hogy a svájci frank árfolyam emelkedésére nem lehetett számítani. Dehogynem! Mi, hétköznapi halandók nem tudtuk, de minden valamirevaló banki közgazdász tudta, hogy a következő 20 évben erősödni fog a frank. Ezért bocsátották ki ezeket a hiteleket, ezért reklámozták, ezért tették jóval kedvezőbbé a havi törlesztőrészletet...stb. Minden részlet pontosan ki lett számolva, ki lett dolgozva, mert iszonyú nagyot kaszálnak ezen a bankok!”
 • 11. avarua 2011. június 09. 06:19
  „Lacas:a címben "felejt" van és nem fejelt! Ki volt a figyelmetlen?
  A svájci frank árfolyama 70-80 forinttal feljebb ment,amire nem lehetett számtani... Másrészt sokan kivagyiságból túlvállalkoztak,a munkahelyek bizonytalanná váltak,gyorsan nőtt a munkanélküliség.Az is képtelenség,hogy mindenért a mindenkori kormány és a bankok feleljenek...A bakok hitelképességi felmérései AKKOR születettek,azóta az adósok helyzete gyökeresen MEGVÁLTOZHATOTT.Hja,kérem,nem szocializmusban,hanem DURVA KAPITALIZMUSBAN élünk,ezt választotta az ország! VERSENY VAN ÉS KOCKÁZAT!”
 • 10. Agáta 2011. június 08. 15:52
  „Kb. 3 évvel ezelőtt az OTP-nél 10 millió forint lakáshitel kezdő törlesztőrészlete forinthitel esetén 140.000 Ft/hó volt, devizahitel esetén kb. a fele. Hát ezért vettek fel az emberek devizahitelt, de erről senki nem beszél, egy fórumon sem hallottam, hogy bárki a nyilatkozók, beszélgetők, szakértők, bankosok stb. által megemlítette volna.
  A napokban volt egy riport Róna Péterrel, ő azt mondta, hogy a bankok hitelbírálatok végeztek el minden hitelezés esetében (sőt, ilyen díjat fel is számolnak), ezért ha ők rosszul mérték fel az adós fizetőképességét, akkor nekik is viselni kell a veszteséget, nemcsak az adósnak. Ezt is nyilatkozta: "... a bajba jutott devizahiteleseknek joguk van hozzá, hogy kártérítést követeljenek a bankoktól azért, mert a nekik "eladott" termékek (a kölcsönök) hibásak." Amerikában élt, 20 évig dolgozott bankban, ebből 4 évig mint vezérigazgató, ezért ő csak tudja...”
 • 9. -Franky- 2011. június 07. 22:52
  „Szépek azok a tervek amelyeket a kormányzat és a deviza károsultak különböző érdekképviseletei vázoltak...
  De kérdem én azok akik felvették a deviza alapú hitelt felnőtt, beszámítható, felelősség teljes állampolgárok-e?
  Minden bizonnyal igen. Van néhány ismerősöm, kollégám akik anno és most is "mindent" tudnak a pénzügyekről, tőzsdéről, gazdasági dolgokról. Van köztük olyan is aki deviza hitelt vett fel, kitalálták kissé rosszul jött ki az üzletből. Én csak közgazdaságot tanultam a középiskolában, utána felsőfokon is. Mégis azt mondom, mert nem szakterületen dolgozom, hogy ezt a tudományt folyton-folyvást tanulni, gyakorolni kell ahhoz, hogy szakértőnek mondhassa magát az illető. Mi akkor már a középiskolában is(az átkosban) megtanultuk, hogy a deviza egyenlő az árfolyam kockázattal, főleg annak a hitele és ami azzal jár. Sajnos amióta a forint létezik csak inflálódik vagyis a devizában felvett hitel tőkerésze nő, hitelkamata úgyszintén. A bankok felelősek elsősorban a kialakult helyzetért, mert nem tájékoztattak kellőképpen, másodsorban az ügyfelek, mert felelőtlenül, saját megélhetésüket, ingatlanukat kockáztatták. Ugyanúgy járnék el velük is, mint a bedőlt gépkocsihitelesekkel.
  Mindig a következő közmondás jut az eszembe ilyen esetben: addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér!”
 • 8. Lackó50 2011. június 07. 19:23
  „Tegnap csekkeket fizettem be és az egyiket az OTP nevű intézménybe kellett befizetni. Mikor odaálltam az ablakhoz és benyújtottam a csekket, hogy ezt szeretném befizetni, a nő kedves mosollyal rám nézett és a következő kérdést tette fel : ,,Nincs a családjában valaki, akinek személyi kölcsönre, vagy jelzáloghitelre van szüksége??" Csak a csekk miatt mentem be. Ha az utcán koldul valaki, azt megbüntetik. Mióta nyugdíjba mentem, még a bankkártyámat is felmondtam. Próbálok kerülni minden kapcsolatot a bankokkal.Nekem ne "kezelje a pénzemet" külön díjazásért. Ha a saját pénzemre van szükségem, akkor csak úgy jutok hozzá, hogy levonja belőle a saját hasznát. Mindig mínuszba volt a fizetésem, mert nem kaptam annyi kamatot a pénzemre, mint amennyit levontak, mert ők gondoskodnak a fizetésemről. Még tudok gondoskodni magamról és még annyi időm van, hogy a csekkekkel kicsit sorba álljak. A jelenlegi nyugdíj nem olyan magas, hogy még abból is a bankokat támogassam. Éves szinten több ezer forintot levonnak a pénzemből. Nem én kértem annak idején, hogy a fizetésemet a bankokon keresztül kapjam meg.”
 • 7. gumikacsa111 2011. június 07. 13:22
  „Még mindig aztmondom , hogy nem az árfolyamváltozás a nagy gond, hanem , hogy az emberek elveszítik a munkájukat és ezzel teljesen fizetőképtelenné válnak. Ezt kéne az aktuális VEZETŐINKNEK észrevenni!!
  Ha erre nem jönnek rá akkor .........ék!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. Nórikám 2011. június 07. 13:07
  „Egyik rokonom lakáshitelt vett föl, szintén svájci frank alapút, /én óvtam ettől/ lakás kasszás volt, így nem válogathatott a bankok között. Szóba sem álltak vele, -jobbra-balra kötözköftek, úgy nézett ki nem is kapja meg a 2 milliós hitelt, a 8 miliós lakásra. Miután beadta a dereket, vállalta a deviza alapú hitelt, ment minden mint a karika csapás! Már kb 6 milliót fizetett vissza! Tényleg perelni kellene ezt a mocskos társaságot. Személyes befektetésem alapján is meg van a véleményem a bankról! Én a saját pénzemet bíztam rájuk- sajnos- jól át is vertek, csak hagyjam náluk a pénzemet. Az egy dolog, hogy nem tájékoztattak megfelelően, de 3 éven keresztül hazudoztak össze-vissza, még az is kiderült, hogy nem is arról szól a befektetés amiről engem tájékoztattak! Még arról is meg akartak győzni- nyílván hülyének néztek- hogy a 36 hónap az 3 és fél év! Mikor végre lejárt a 3 és fél év- a 3 helyett, és nem kaptam meg a pénzem -hogy miért azt a fiók vezető sem tudta megmondani- az én személyes ismerőseim kapcsán rudtam meg, hogy a kifizetéshez kell a PSZÁF engedélye, sőt amikor a befektetést eszközöltem akkor is kellett az engedély. Na persze ezt bölcsen el hallgatták előlem! Vajon miért? Csibész társaságok ezek!”
 • 5. maci52 2011. június 07. 12:06
  „Perelhet az adós
  Követeljenek kártérítést a bankoktól a devizahitelesek. Minden joguk megvan rá, hiszen ezek a kölcsönök hibás termékek - állítja Róna Péter a Magyar Nemzetben.
  FN.hu-lapszemle
  2011. június 7. 07:068 hozzászólás Szóljon hozzá!
  A közgazdász szerint a pénzintézetnek kell megítélnie, hitelképes-e az ügyfele, akinek csak annyi a dolga, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adjon meg. A bank munkatársainak ezen információk alapján el kell dönteniük, kinek mennyi pénzt adnak kölcsön. Vagyis a banknak kell eldöntenie, ki mekkora hitelt tud törleszteni.

  Róna Péter - aki”
 • 4. LukSzusz 2011. június 07. 09:40
  „Ez az egész tudatos átverés volt,az ingatlanokra hajtottak zsidó bankárok,egy TV-n elehetett bukni egy házat.
  Ezt kifundálták előre csavaros észjárással.
  3-4 éve televolt a postaláda 0% -os autóhitelekkel,vigyed kapsz mellé ezt-azt mannát,robogót,üdülést.Gyártották az munkáltatóikat,senki nem ellenőrizte,Svájdi frankot kínáltak puszit igértek.2-3 milliós autóért a végén 5-6 milliót kértek,6 éáves kocsira maradványértéket számolnak 1-2 milliót amikor a kocsi nem ér 500 ezret.Ezt tudatosan engedte az akkori Gyurcsány kormány,a bankok lefizették a kereskedőket ,egy eladott kocsiért 4-500 ezret utaltak pl.a Tárkánynak.Ebből lettek milliárdosok.A balhé kitörésekor eltüntek a képből,az adósok meg kocsi-ház nélkül maradtak tele adóssággal.Ezt csak magyarországon lehetett megcsinálni.”
 • 3. Pres 2011. június 07. 09:05
  „Köszönjük Emese!”
 • 2. queenmargareth 2011. június 07. 07:49
  „én ismerőseim a forint alapút választották, most ők jártak rosszul?”
 • 1. Lacas 2011. június 07. 06:05
  „Nem fejelt vagy nem felejt? Legalább a címet olvassák már el mielőtt kiraknak egy hírt. Lehet Schmitt Pállal jártak egy osztályba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: szabadkereskedelmi megállapodást köt az EU és Japán

Az Európai Unió és Japán szabadkereskedelmi megállapodást köt. Tovább olvasom