Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Az utolsó 50 év legrosszabb termése

Szeged - Tavaly ősszel az előző évi termésnek csak a 40 százalékát takarították be a fűszerpaprikások a nagyon rossz időjárás miatt. 50 éve nem volt ilyen rossz esztendő, az árak azóta is emelkednek, és dől az országba az import.

– Tavaszi hóvihar, nyári kánikula, őszi fagyok – minden összeesküdött tavaly a fűszerpaprika ellen – mondta Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa. – 1963 óta vagyok a szakmában és a pályán, de ebben az 50 esztendőben csak egyszer tapasztaltam egy, ám a mostanihoz csak messziről hasonlító rossz évet. Ez a 60-as évek végre esett: akkor október 10. környékén fagyott meg a paprika, viszont nagyon szép volt a szeptember, és addigra sikerült a termés nagy részét betakarítani.

A 2012-es év termésének mindössze 40 százalékát takarították be tavaly a termelők, és a minőség sem lett a legjobb.

Nemcsak kevesebb, drágább is lesz a tavalyi termésből őrölt fűszerpaprika. Fotó: Frank Yvette
Nemcsak kevesebb, drágább is lesz a tavalyi termésből őrölt fűszerpaprika. Fotó: Frank Yvette

Eredetvédett a Szegedi

Az üzletekben a zacskókon olvasható Szegedi paprika elnevezés azt garantálja, hogy az áru a mintegy 80, Szeged vonzáskörzetében lévő község termőhelyéről származik. Nemcsak Csongrád, hanem Békés megyéből is. A szegediesség másik kritériuma, hogy itt szárítsák és őröljék meg. A Szegedi paprika eredetvédett termék.
A Paprika Molnárnál különben 3-féle őrleményt csomagolnak: az egyik zacskóba csak magyar paprikát zárnak, a másikban keverik a magyart az importtal, a harmadikban pedig kizárólag külföldi paprika van. Erre azért van szükség, hogy egész évben szállíthassanak az üzletekbe.
A zacskókra a következőket írják: Édesnemes, Csemege, vagy Különleges, származási helyként pedig Magyarországon kívül például Szerbiát és Bulgáriát is feltüntetik.

De nem csak Szegeden esküdtek össze az égiek a paprikások ellen, mindenütt hasonló időjárás volt az országban. Már a szezon indulása is előrevetítette a következményeket: a hóviharos március 15. miatt csak egy hónapos csúszással, április végére tudták elvetni a paprikamagot.

– Az utána következő kánikulai júliusról és augusztusról akkor azt gondoltuk, ennél rosszabb nem jöhet – folytatta Molnár Albert. – Mára kiderült, még az a két hónap „kedvezett" a legjobban a növénynek. Jött ugyanis egy kifejezetten hideg és borongós szeptember, majd október 2–4. között, 2 éjszaka alatt elfagyott a paprika. A szeptemberi szedés még jól sikerült, de a második nekifutás, az októberi elmaradt: nagyon nagy mennyiség egyszerűen kint maradt a földeken.

Megtudtuk: Magyarországon a becslések szerint 1500 tonna paprika termett 2013-ban, a szürkegazdaságot is beszámítva, holott a hazai fogyasztás mintegy 2500–3000 tonna. Importra szorulunk az ország egyik büszkeségéből. Szerb, bolgár és kínai paprika érkezik azóta is: a kínai a meghatározó, hiszen a közelünkben, Szerbiában is hasonló volt az időjárás. Az árak a rossz termés miatt emelkednek: jelenleg 10–15 százalékkal kerül többe az őrölt fűszerpaprika az üzletekben, mint tavaly: csomagolástól függően 3000–5900 forintot kérnek kilójáért.

Pótolták a hiányt

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-nél a tavalyi mennyiségnek csak a 20–30 százaléka esett ki, de nem azért, mert termelőiknél jobb volt az időjárás. Szokol Lajos ügyvezető igazgató elmondta: olyan helyekről pótolták a hiányt, amelyekkel nem álltak szerződésben. A Rubin Kft. nem a lakosságot szolgálja ki, nincsenek kis kiszerelésű, az üzletek polcaira kerülő termékei. Őrlemények, paprika darái megtalálhatók a magyar szalámikban, kolbászokban, levesporokban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a tendert a méhnyakrák elleni oltásra

Az egészségügyi államtitkárság tavalyi közlése szerint idén mintegy egymilliárd forintot szánnak az… Tovább olvasom