Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Csányi: 13-15 milliárdból nagy kapacitású vágóhíd épül Mohácson

A vágóhíd éves kapacitása egymillió sertés lenne egy műszakban - mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.
Egy 13-15 milliárd forintos zöldmezős beruházásként jön létre Mohács térségében az a nagy kapacitású vágóhíd, amelynek egyik befektetője Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a vágóhíd éves kapacitása egymillió sertés lenne egy műszakban.

A bankvezető közölte: a döntést a vágóhíd megépítéséről meghozták, a létesítmény területét már megvásárolták, jelenleg a tervezés folyik.

A vágóhíd-beruházásban részt vesz a Pick Szeged, valamint még egy magyar befektető, akit az elnök-vezérigazgató felhatalmazás híján nem nevezett meg.

A vágóhíd felépítése csökkentené a Pick Szegednél az élősertés-szállítás költségeit, mivel közel fekszik majd az integrált alapanyag-előállításban részt vevő termelőkhöz. Jelentős sertéstenyésztés folyik például a mohácsi térséghez közel található Bólyon, de már tárgyaltak nagy horvát sertéstenyésztőkkel is, akik szintén ott vágatnák le a sertéseket. Úgy tűnik lehetséges a határokon átnyúló együttműködés - jegyezte meg Csányi Sándor.

A bankvezető tájékoztatása szerint fejleszteni kívánják Bólyban is az állattartást, például egy kantelep létesítésével. Emellett gyarapítani kívánják a több száz integrált termelő számát - tette hozzá.

Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy a magyar sertésszektor kifehérítésével, a feketevágások visszaszorításával, például az áfa- és az egészségügyi előírások kikerülésével folytatott állattenyésztés és élelmiszer-előállítás csökkenni fog, és reményét fejezte ki, hogy a felépülő vágóhídon a második műszakra is szükség lesz.

Olvasóink írták

 • 3. Deadman 2013. augusztus 07. 16:08
  „Idézet az agraszektor.hu cikkéből amiből szerintem mindenkérdésre választ adnak a fekete vágással kapcsolatban..természetesen az ott leírtakért is az emút nyolcév balliberális komcsika felelősek..
  szóval az idézet így hangzik
  "A felmérésekből kitűnik, hogy ma 154 cég végez sertésvágási tevékenységét, közülük azonban csak az 54 nagyobb, illetve kkv-méretű vállalat minősít sertéseket hatósági kontroll mellett, miközben 100 cég egyáltalán nem foglalkozik minősítéssel. Utóbbiak száma azután ugrott meg feltűnően, hogy a vidékfejlesztési tárca három éve eltörölte a minősítési kötelezettséget a heti 200 sertésnél kevesebbet vágó üzemek számára. Így éves szinten 10 ezer hízónál lehet meghúzni azt a határt, amely alatt a minősítés már nem kötelező. E körben azonban a hatósági ellenőrzés is csökkent, így szakértők szerint ezek a kisvágóhidak ma a fekete húsforgalmazás ,,melegágyát" jelentik."

  Idézet vége a teéjes cikk itt

  http://www.agrarszektor.hu/elemiszerpiac/elemzesek/huspiac_csak_itthon_lehet_kiraly_csanyi.3044.html”
 • 2. csmano 2013. augusztus 07. 08:50
  „Nem pincében, hanem otthon a házuknál, az udvaron. Aki vidéken él az tudja ezt, ha figyel.
  Én is halottam olyan hentesről, aki a szegedi rendőrségnek, és az ügyészségnek szállítja a húst rendelésre.”
 • 1. kumisz 2013. augusztus 06. 16:46
  „Mi az hogy feketevágás? A pincében nyomják a böllérbácsik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszoros is lehet az árkülönbség a mobiltelefonálásnál az EU-n belül

A mobiltelefonálás Litvániában a legolcsóbb, ahol átlagosan 1,9 centet kell fizetni egy perc… Tovább olvasom