Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Csökkent a hiteltörlesztők aránya

Míg 2011 végén a 18-69 évesek 53 százaléka törlesztett valamilyen hitelt, 2013 szeptemberében már csak a lakosság 43 százaléka - közölte a Cofidis.
A Cofidis Hitel Monitor harmadik negyedéves felmérése szerint az elmúlt másfél-két évben jelentősen csökkent a hiteltörlesztők aránya: míg 2011 végén a 18-69 évesek 53 százaléka törlesztett valamilyen hitelt, 2013 szeptemberében már csak a lakosság 43 százaléka - ismerteti csütörtöki közleményében a hitelintézet.

A személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé az úgynevezett Cofidis Hitel Monitort, amely - 500 ember megkérdezésével - a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.

A felmérés szerint a jelenleg kölcsönnel rendelkezők 24 százalékának egy hitele van, 18 százalék kettő vagy több hitel részleteit is fizeti egyidejűleg.

Az elmúlt egy évben a lakosság egyötöde igényelt valamilyen kölcsönt, elsősorban hitelkártya által igénybe vehető, áruhitel, folyószámlahitel és személyi hitel formájában.

A kölcsönfelvételi szándékot és a hitelekhez való általános hozzáállást egyetlen mutatószámba sűrítő Hitel Affinitás Index nem változott az elmúlt negyedévben, továbbra is 12,2 ponton áll. A mutató értéke magasabb a 30-39 évesek (22) és a diplomások (23) körében, ők az átlagosnál valamivel nyitottabbak a hitelekre. Az index 0-tól 100 pontig vehet fel értékeket, annál nagyobb, minél többen vettek fel hitelt a vizsgált időszakon belüli egy évben, illetve minél többen mutatnak nyitottságot általánosságban a hitelekkel kapcsolatban.

A lakosság ötöde venne igénybe hitelt valamilyen jövőbeni kiadáshoz, lakáscélon kívüli hitelfelvételt 16 százalék valószínűsít. Jellemzően kisebb összeget igényelnének: a csoport 45 százaléka 100 ezer forintnál kisebb, közel egyharmada 100-500 ezer forint közötti összeget venne fel.

Továbbra is alacsony - 27 százalék - azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy könnyű hitelhez jutni manapság. Tízből kilencen úgy vélik, hogy a hiteligénylőknek felelősebben, meggondoltabban kell hitelt felvenniük, mint a válság előtt, és közel ugyanennyien - 80 százalék - vannak azok is, akik szerint a bankoknak is felelősebben kell hitelezniük ezekben a válságos években.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar Praktiker anyavállalatát is felszámolják

A valamennyi érdekeltségét együttvéve 20 ezer embert foglalkoztató Praktiker AG július elején… Tovább olvasom