Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Devizahitelek: nekik segítenének a magyarok

A magyarok többsége olyan devizahiteles mentőcsomagot támogatna, amely a valóban rászorulóknak, például a munkanélkülivé vált, fizetni nem képes adósoknak nyújtana speciális segítséget - derül ki a Bankmonitor.hu kutatásából.
A Trend International adatfelvételével, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint az eddigi mentőcsomagok kevésbé tudtak segíteni a valóban bajban lévő, 90 napon túli tartozással rendelkező adósokon. A megkérdezettek a kifejezetten ezt a kört megcélzó ócsai lakópark programhoz mindössze 16 százalékos eredményességet kapcsolnak.

A válaszadók 68 százaléka szerint a végtörlesztés nem volt megfelelő módszer a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek megsegítésére, ugyanis az intézkedés elsősorban nem azokon segített, akik valóban rászorultak, hanem azokon, akik az igénybe vételhez elegendő szabad forrással rendelkeztek.

Harminc százalék szerint csak részlegesen volt eredményes a program, és mindössze a megkérdezettek 2 százaléka tartja egyértelműen jó megoldásnak a végtörlesztést.

A végtörlesztés elutasítottsága azok körében a legmagasabb, akik jelenleg is fizetési gondokkal küzdenek, 90 százalékuk szerint nem volt hasznos az intézkedés - idézi a közlemény Sándorfi Balázst, a Bankmonitor.hu ügyvezetőjét.

Jóval pozitívabb az árfolyamgát megítélése, amelyet a válaszadók 81 százaléka alapvetően jó iránynak tart, és mindössze 18 százalék gondolja azt, hogy a rögzített árfolyamon való törlesztés nem megfelelő segítség.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint bár az árfolyamgát jó, önmagában nem elegendő a nem teljesítő adósok fizetőképességének helyreállításához.

Adósságelengedést a többség nem, vagy csak bizonyos feltételekkel támogatna. A megkérdezettek negyede szerint nincs szükség ilyen típusú segítségre, további 39 százalék pedig csak olyan mértékű elengedést tartana jogosnak, amely mellett még nem járnak jobban a devizahitelesek, mint azok, akik forintban adósodtak el.

A megkérdezetteknek mindössze 35 százaléka támogatna bármilyen mértékű elengedést, ha azzal az adós fizetőképessége helyreáll.

A 90 napon túli tartozás sok esetben a munkahely elvesztése miatt halmozódott fel. A válaszadók túlnyomó többsége, 93 százaléka támogatná, hogy a munkanélkülivé vált, nem fizető devizahitelesek kisebb-nagyobb mértékű speciális segítséget kapjanak.

A megkérdezettek 31 százaléka szerint az intézkedésekkel járó pluszkiadásokat az államnak kellene átvállalnia, ugyanis az adós a válság és az általános gazdasági helyzet miatt vesztette el az állását, 16 százalék viszont a bankokra hárítaná a terheket, mivel számolnia kellett volna azzal, hogy ügyfele munkanélkülivé válhat.

A válaszadók szűk többsége, 54 százaléka szerint az államnak és a banknak közösen kell megoldást találnia a helyzetre - közölte a Bankmonitor.hu.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengülés: 303 forintnál az euró!

Az eurót 303 forint felett a múlt hét elején jegyezték legutóbb. Tovább olvasom