Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Dolgozhatnak is a fiatal felnőttek

Szeged - A tavalyi Presztízs-gálán a díj mecénásai az est belépőiből 1 millió forintot a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskolának ajánlottak fel.
– A Presztízs-támogatás 1 millió forintját sportszerekre, valamint terápiákra, terápiás eszközökre költöttük – mondta el Kissné Papfalvi Nóra, a GEMMA vezetője. – Zene-, kutya- és kézműves terápiás foglalkozásokat tudunk tartani egész évben folyamatosan, szakemberek segítségével.

Megnéztük, hogy éli mindennapjait a 2010-ben a bezárt szőregi általános iskola épületében kialakított, súlyosan sérült, autista gyermekek, fiatal felnőttek számára létrehozott GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola, a tavalyi Presztízs-gála kedvezményezettje. Az egyik teremből az áprilisi jótékonysági koncertre készülő fiatalok éneke szűrődött ki, a másik teremben kerámiatárgyak készültek éppen, a konyhából fahéjas-almás sütemény illata áradt. Élik mindennapjaikat.

Életkép a szőregi GEMMA-központból. Szeretnék növelni a kapacitásukat. Fotó: Schmidt Andrea
Életkép a szőregi GEMMA-központból. Szeretnék növelni a kapacitásukat. Fotó: Schmidt Andrea

A vezető elmondta: 2014 szeptembertől „két intézményként" működnek tovább. Egyrészt fejlesztő nevelést és oktatást nyújtó gyógypedagógiai intézményként, ahová jelenleg 12-en járnak, szeptembertől azonban már 24 gyereket fogadhatnak. A szociális szolgáltató központ most 24 főről gondoskodik, itt azonban egyelőre nem tudják növelni a létszámot.

Jótékonysági koncert a színházban április 26-án

Április 26-án 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban jótékonysági koncertet rendez a GEMMA Napfényes Gyermekarcok címmel, amelynek bevételét az intézmény bővítésére fordítják. A jegyeket a nagyszínház jegyirodájában és a jegy.hu-n lehet majd megvásárolni, de az esemény estéjén, a színházi jegypénztárakban is be lehet még szerezni. Fellép többek között a Szegedi Vox Nova Kórus, az SZTE Kamarazenekar, a Szeged Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola kórusa, az Universitas Szimfonikus Zenekar. A jegyek 1000, 1500 és 2000 forintba kerülnek. A fővédnök Szabó Gábor, az egyetem rektora, az est háziasszonya Vajda Júlia operaénekes.

– Nagyon sok jelentkezőnk van, ezért azt szeretnénk, ha megoldhatnánk legalább 40 fő ellátását – ismertette a szociális központtal kapcsolatos terveket az intézményvezető.

– Tervezzük, hogy elindítjuk az autizmus spektrumzavarral élők és a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását is.
A GEMMA a közelmúltban két pályázatot nyert: 2012-ben az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Programban közel 18 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak felújításra. 2013 nyarán ebből finanszírozták a közel 460 négyzetméteres tetőszerkezet újjáépítését, a nyílászárók cseréjét és az épület hőszigetelését. A fenntartó Szivárvány Autizmus Egyesület 2 millió forint önerővel járult hozzá a projekthez. 2013-ban pedig több mint 31 millió forintot nyertek autista és megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására: ebből a pénzből Szőregen ingatlant, valamint a legszükségesebb eszközöket vásárolhatják meg.

Díjazottak, mecénások, támogatók 2013-ban

2013. november 28-án 5 kategóriában hirdettünk győzteseket: Az év új vállalkozása a Stílus Faipari Kft., Az év kisvállalkozása a Sikk Kft., Az év középvállalkozása a Pharmacoidea Kft., Az év vállalkozása a Váll-Ker Kft. Az év üzletembere Presztízs díjat ketten kapták: dr. Zolnay Kriszta gyógyszerész, a Kígyó Patika vezetője és Ledó Ferenc kertészmérnök, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke. Az üzletembereknek a Vodafone különdíjakat is átnyújtott. A KÉSZ cégcsoport különdíját a dvb Délmagyarországi Vasbetonipari Kft.-nek ítélték oda. A díjazottakat a mecénások jelölték: a KÉSZ cégcsoport – mint a díj kiemelt mecénása –, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Hungerit Zrt., a Lapcom Zrt., a Legrand Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. A Presztízs díj támogatói: a CE Glass cégcsoport, a Szegedi SZEFO Zrt., valamint a Naturtex Kft., főtámogató a Vodafone. A díj mecénásai tavaly is kiválasztották azt az alapítványt, amelynek 1 millió forintot ajánlottak fel a jegybevételből. 2013-ban a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola lett a kedvezményezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cégek könyvelési rendszerébe is belesne az adóhatósághoz

Ezzel több száz milliárd forintra tehetne szert az államkassza, hiszen egyszerűen kiszűrhetővé… Tovább olvasom