Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Egy évig nem importál az Unióból és Amerikából Oroszország

A teljes embargó az ausztrál, kanadai és norvég marhahús, sertéshús, gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermékre vonatkozik.
Pénzügyi központként jöhet ki egy új hidegháborúból Oroszország és Kína

Egy új hidegháborúból globális pénzügyi központként emelkedhet ki Kína és Oroszország, ha a nyugat nem módosít pénzügyi rendszere jelenlegi struktúráján - idézi a RIA Novoszty hírügynökség Davis Wing Thye Woo-t, az University of California professzorát.

"Úgy gondolom, hogy ha nem változtatunk már ma a nemzetközi pénzügyi rendszeren, azzal csak egy alternatív pénzügyi központ létrehozására ösztönözzük a kínai-orosz szövetséget" - fogalmazott a professzor.

A "BRICS-bankról", az IMF és a Világbank alternatívájának szánt pénzintézetről szólva elmondta, hogy "ha valóban kihívást tud támasztani a meglévő nemzetközi pénzügyi rendszernek, akkor eltérő célok megvalósítására törekvő pénzügyi központok közötti hidegháborúba zuhanhatunk bele."

A vezető fejlődő országokat, Brazíliát, Oroszországot, Kínát, Indiát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS szövetség, valamint az orosz-kínai szövetség szorosabbra vonásának kilátásairól szólva a professzor azt mondta: "Kínát jelenleg az Egyesült Államok szövetségeseinek gyűrűje veszi körül, ami a sérülékenység érzetét kelti benne. Ha ezzel nem foglalkozunk, akkor a gazdasági és politikai erővonalak egyaránt egy megosztott világrend kialakulása felé taszítanak majd bennünket."

A kínai gazdaság rohamos ütemben növekszik és az ország egyik legfőbb célja nemzetközi fizetőeszközzé tenni devizáját, a Renminbit (jüant). A nemzetközi pénzügyi rendszer ugyanis eddig kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy működési mechanizmusát a feltörekvő országok gyors növekedése következtében előállt új helyzethez igazítsa - ismertette.

A professzor szerint ugyanakkor objektív kínai gazdasági, illetve geopolitikai tényezők akadályozhatják meg, hogy Sanghaj Londonnal és New Yorkkal egyenrangú globális pénzügyi központtá nőhesse ki magát: "Ha kitörne egy új hidegháború, az akár alá is áshatná Kína törekvését a Renminbi nemzetközi fizetőeszközzé és Sanghaj pénzügyi központtá tételére."

A szembenállás legfájdalmasabb következménye viszont a professzor szerint a gazdasági növekedés lassulása és a technológiai know-how átadásának leállása lenne.


Görögország kártérítést kér az uniótól az orosz embargó miatt

Görögország elveszíti idei orosz gyümölcsexportját és emiatt kártérítésre tart igényt az Európai Uniótól.

A görög gyümölcs- és zöldségexportőrök szövetségének elnöke, Jorgosz Polihronakisz Görögország idei oroszországi gyümölcs- és zöldségexportja végének minősítette azt, hogy csütörtökön Oroszország bejelentette: az ellene szankciókat alkalmazó országok mezőgazdasági termékeinek importjára tilalmat rendel el. Hozzátette, emiatt a lehető legrövidebb időn belül kártérítésre tartanak igényt az Európai Uniótól.
Kifejtette, 600 ezer tonna gyümölcsről és zöldségről van szó, amit most nem lehet elszállítani Oroszországba. Rámutatott, Oroszország a kieső mennyiséget az Európai Unión kívüli országokból rövid időn belül pótolja.


Korábban írtuk:

Oroszország csütörtökön importtilalmat rendelt el az ellene szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsre, zöldségre, hús- és haltermékekre - jelentette be Dimitrij Medvegyev miniszterelnök a kormányülést követően. Az intézkedés az európai uniós tagországokra is vonatkozik.

"Oroszország egyévi időtartamra teljes embargót vet ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából" - közölte Medvegyev.

Az Oroszország által bevezetett ellenintézkedések nem vonatkoznak a gyermekélelmiszerekre, sem olyan árucikkre, amelyet az orosz állampolgárok maguk vásárolnak a szankciók által érintett országokban - hangsúlyozta az orosz miniszterelnök.

Medvegyev hozzátette: "a korlátozások a mai naptól egy évig érvényesek, de ha partnereink konstruktív hozzáállást tanúsítanak együttműködésünkhöz, az Oroszországi Föderáció kormánya kész felülvizsgálni az intézkedések határidejét"

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a Deutsche Telekom nyeresége, bevétele csökkent

Elemzők szerint lenne mire költeni a Deutsche Telekomnak a T-Mobile eladásából befolyó pénzt. Tovább olvasom