Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ellapult, stagnáló visszaesés az első öt hónapban

Az év első öt hónapjában a magyar ipar teljesítménye 23,3 százalékkal maradt el 2008 azonos időszakáétól, az ágazat kivitele 26,9 százalékkal. Mindkettő stagnál a tavaly év végi óriási zuhanás után.
A munkanélküliség 27 százalékkal növekedett, a reálbérek 2,1 százalékkal csökkentek, az infláció júniusig 3,3 százalék volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából.

A magyar gazdaság teljesítménye (GDP) az első negyedévben 6,7 százalékkal esett, aminek első számú okozója az ipari termelés és az ipari export zuhanásszerű visszaesése 2008 utolsó negyedévében. Az idei esztendő első öt hónapjában az ipar kibocsátása átlagosan 23,3 százalékkal csökkent, ezen belül az első három hónapban 22,3, majd 27,1 és 22,1 százalékkal. A GDP szempontjából meghatározó másik területen, az ipari exportban ezzel párhuzamos folyamat játszódott le: a január-májusi átlag mínusz 26,9 százalék. A lecsúszás tehát az év elejétől ezen az alacsony szinten megrekedt, stagnálást mutat.

A munkanélküliek száma 88 ezerrel (27 százalékkal) 409 ezerre növekedett öt hónap alatt az előző év azonos időszakáéhoz képest, a munkanélküliségi ráta 7,8-ről 9,8 százalékra emelkedett. A reálkereset 2,1 százalékkal süllyedt, amiben meghatározó a közszféra 7,8 százalékos reálbér-csökkenése, a versenygazdaságban 0,3 százalékos emelkedés volt megfigyelhető.

Az áremelkedés üteme az első fél évben átlagosan 3,3 százalék volt. A legmagasabb inflációs rátát májusban és júniusban mérték, 3,8 és 3,7 százalékot az egy évvel korábbihoz képest. A 2008-ik év első hat hónapban még 6,8 százalék volt az infláció mértéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a lakáshiteleseket segítő kormányzati program

Keddtől igényelhetik a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek az áthidaló… Tovább olvasom