Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Emelkedtek a lakásárak Magyarországon

Másfél év után először nőtt az országos lakásár index az első negyedévben, a paneles lakások árai egy-, a tégla lakásoké négy százalékkal emelkedtek, de a súlyozott emelkedés így is csak egy százalékot tett ki - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat az MTI-vel.
Az idei első negyedévi lakás adás-vételek alapján a panellakások vidéken Közép-Magyarországon voltak a legdrágábbak, négyzetméterenként 162 ezer forinttal, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt a fajlagos átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer forintot.

A tégla építésű lakásoknál egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet az ebbe a csoportba tartozó lakásokért, északon átlagban 315 ezer, délen 296 ezer forintot négyzetméterenként, Észak-Pesten és a belvárosban 250 ezer alatt maradt az átlagár.

Egy észak-magyarországi ház tulajdonosának - az eredeti elképzeléseihez képest - átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanát. Egy Észak-budai panel tulajdonosának viszont csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számolnia. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, viszont Észak-Magyarország a leginkább alkuképes.

Az idei első negyedéves eladásokat összehasonlítva a 2011. második félévivel, kiderül, hogy Budán jobban vették a kisebb méretű 40 négyzetméter alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Különösen az 5 millió forint alatti lakások forgalma ugrott meg. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár kategória részesedése - a 10-15 millió közötti - nőtt 25-ről 30 százalékra.

Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése a forgalomból a tavalyi második félévi 61 százalékról 72 százalékra, ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében a forgalomban nőtt az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a NAV játékadó-bevétele

Csökken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) játékadó-bevétele: januárban 6,756 milliárd, februárban… Tovább olvasom