Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Erősebb forintra lenne szükség a bankvezetők szerint

A lakosság devizában fennálló ingatlanhitele 5 ezer milliárd forint, s emellett a vállalati szektor is jelentős devizahitel állományt halmozott fel.
A jelenleginél erősebb forintra lenne szüksége a gazdaságnak, hogy a lakossági és vállalati devizaadósok levegőhöz jussanak - állították bankvezetők a keddi IIR által rendezett Bankszektor 2011. című konferencia kerekasztal beszélgetésén.

A lakosság devizában fennálló ingatlanhitele 5 ezer milliárd forint, s emellett a vállalati szektor is jelentős devizahitel állományt halmozott fel - mondta Hegedüs Éva. A Gránitbank vezérigazgatója szerint már jelenleg is olyan méretű a GDP-hez viszonyítva az ország bruttó deviza adósságállománya, amelybe a lakossági és vállalati hiteleket is be kell számítani, hogy az erőteljesen - mégpedig nem pozitív irányba - befolyásolja az ország kockázati felárát, azaz a CDS felárat.

Hegedüs Évával egyetértve, Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója is az erősebb forint mellett érvelt, amely az előnyös lenne a gazdaság számára. Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója szerint az adósokat először akkor érte a sokk, amikor a 150-170 forinton felvett svájci frankhitel árfolyama 215-220 forintra ugrott fel, majd jött a második sokk, a 240-250 forintos árfolyam, s ez a sokk jelenleg is tart.

Másutt, például Oroszországban is lejátszódott hasonló folyamat, igaz ott a dollárban felvett devizahitelek rubelárfolyama gyengült, de az adósok fizetőképessége nem omlott össze sem Moszkvában, sem Szentpéterváron, miközben az ingatlanok árai az elmúlt két évben 40-50 százalékot estek - magyarázta a Budapest Bank vezérigazgatója.

A devizaadósok helyzetéről és a végtörlesztésről is beszélt Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. Az MNB prognózisa szerint a december 31-ig tartó végtörlesztési folyamatban a devizaadós állomány 20 százalékát kitevő adósok vesznek rész, ez a részvevők számát tekintve 10-15 százalék lehet. Ugyancsak e felmérés szerint ha a devizaállomány 10 százalékánál kerül sor a végtörlesztésre, az a bankoknak 170 milliárd forintos veszteséget jelent.

Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy amennyiben a lakosság forinthitellel váltja ki a devizahitelt, akkor azt csak 12 százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett érdemes megtenni, efölötti kamatnál már nem. Nagy Márton hozzátette, a végtörlesztés bejelentése előtt a bankok 9,5-11 százalékos kamatra kínálták a hosszabb lejáratú ingatlan fedezetű hiteleiket, mára ez a kamat magasabb lett.

Az MNB igazgatója szerint az igazi probléma a 90 napon túli hitelállomány: ez a vállalati szektorban 16 százalék, a lakossági szektorban megközelíti a 13 százalékot. Emellett mindkét szektorban további 4 százalékot tesz ki az átstrukturált hitelek állománya, ami azt jelenti, hogy ezeket a hiteleket sem tudják törleszteni az adósok. Fennáll a veszélye annak, hogy ez utóbbi kategóriából "örökzöld hitelek" lesznek, azaz folyamatosan újra és újra meg kell hosszabbítani azokat, ahogy az például Japánban történik - magyarázta Nagy Márton.

Olvasóink írták

  • 2. 620829 2011. november 23. 07:53
    „Egyetértek én is az a baj , hogy a király és a gombnyomogató várnépének fingja nincs a gazdaságpolitikához...és az is baj....hogy még 2 és fél év van választásig.....bár addigra sok börtöncellát kell kiűríteni.”
  • 1. igazságkereső 2011. november 22. 19:33
    „Államilag irányított, s a bankoknak nagy hasznot hozó pénzügyi machinációról van szó, amelyet ma el is ismert a Magyar Bankszövetség elnöke, Patai Mihály úr! Bizony elérkezett az idő arra, hogy a megvezetett "devizahitelesek" súlyos problémáinak megoldásában a Magyar Bankszövetség minden egyes tagbankja őszintén vegyen részt, hiszen a bankok által végrehajtott banki indexálási trükk az Európai Unióban is teljesen ismeretlen szörnyű nehéz helyzetbe hozta az ügyfeleket,akik nem is láthatták ennek veszélyét,mert a banki trükk önmagában is felismerhetetlen volt minden ügyfél számára! Banki indexálási trükk= nincs és ne mis volt mögötte deviza!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cégek közel fele fizet csak időben

Ma számláik 53 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban csupán 50 százalékát, derül ki a D&B fizetési tapasztalat programjából. Tovább olvasom