Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Fegyelmezetten a válság ellen

Csak fegyelmezett magatartással lehet a válságot leküzdeni, erről beszélt Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjújában.
A konzervatív francia újságnak Bajnai Gordon kifejtette: Magyarország számára elsősorban az lett volna veszélyes, ha nem fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat, és nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött megállapodásokat. Végre el kellett indítani az utóbbi tíz évben halogatott reformokat, mert a válság kezdete óta Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg - mutatott rá.

Bár a fegyelmezettség eredményes stratégia nélkül nem biztos, hogy eredményre vezet - ez már a szakértők állapítják meg, akik a válság kezdete óta szorgalmazzák a világ országainak összehangolt cselekvését. Egyre több régióban lassan már tapasztalhatják az ott élők, hogy megkezdődött a gazdasági növekedés.

Ilyen térség egyebek között az EU is, ahol már látszanak a gazdasági talpra állás jelei, köztük a pénzügyi piacok stabilizálódása és a bizalom javulása. De a folyamat még törékeny, ezért továbbra is indokolt a kormányzati támogatások folyósítása a fellendülés érdekében - állapították meg a tagországok pénzügyminiszterei keddi luxembourgi találkozójukon.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy összehangolt stratégiára van szükség a gazdaság fellendítését szolgáló nemzeti erőfeszítésekhez, mert így lehetséges megteremteni "a stabilizációs és a fenntarthatósági aggodalmak közti egyensúlyt".

A recesszióból való kilábalást jelzi: jelentősen javították londoni elemzők az amerikai és az euróövezeti gazdaságra adott jövő évi növekedési előrejelzésüket, megállapítva, hogy folytatódik a világgazdaság stabilizációja, különösen Ázsiában mutatkozik "robusztus fellendülés".

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - novemberre szóló, Londonban közzétett legújabb világgazdasági prognózisában azt írta: az Egyesült Államokban 2,4 százalékos, a valutaunióban 0,8 százalékos reálnövekedésre számít 2010-ben az eddig érvényes 1,7, illetve 0,5 százalékos növekedési prognózis helyett. Az EIU új előrejelzése szerint az amerikai jegybank (Fed) a jövő év harmadik negyedében kamatemelésbe kezd.

Úgy tűnik, a gazdasági válság nemcsak külföldön, de Magyarországon is mérséklődik. Erre enged következtetni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapítása, miszerint: a magyar recesszió enyhül.

A gazdaság 2011-ben várhatóan ismét növekedni fog - állapította meg a IMF legfrissebb jelentésében.

A Valutaalap ugyanakkor figyelmeztetett: Magyarországnak fel kell készülnie arra is, hogy szükség esetén további intézkedéseket hozzon a 2009-es és 2010-es államháztartási hiánycél tartásához.

A magyar döntéshozók szem előtt kívánják tartani az IMF intelmeit, és a kilábaláshoz erős alapokat szeretnének teremteni. Ezért is született az elhatározás a magyar közösségi közlekedési struktúra átalakítására.

Ennek jegyében: a szaktárca 33 vasúti pályaszakaszon nem ad megrendelést személyszállítási közszolgáltatásra - mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési, és energiaügyi miniszter kedden Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón.

A 33, összesen 1.000 kilométer hosszú vasúti pályaszakaszon naponta 6.400 utas utazik. A szakaszok üzemeltetési költsége jelenleg 7 milliárd forint - tette hozzá.

A mindennapokban még a recesszió az úr: Magyarországon a reálkeresetek - a fogyasztói árak 3,8 százalékos növekedése mellett - az első nyolc hónapban 2,1 százalékkal maradtak el az előző évitől - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint viszont a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első nyolc hónapjában 1,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az alkalmazásban állók létszáma ez év január–augusztusban átlagosan 2 millió 664 ezer volt hazánkban.

Oszkó Péter ugyanakkor elégedett az EU a Magyarországot támogató pénzügyi program haladásával. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint jól halad Magyarország vonatkozásában annak az európai uniós programnak a végrehajtása, amelynek keretében az EU más szervezetekkel együtt a nemzetközi válság miatt nehézségekkel küzdő tagállamainak nyújtott középtávú pénzügyi támogatást. Ezt állapította meg az uniós tagországok pénzügyminisztereinek keddi találkozóján Joaquín Almunia, az Európai Bizottság

Oszkó Péter pénzügyminiszter a luxembourgi ülést követően elmondta, a témában ő maga is felszólalt, és beszámolt arról, hogy "az ország pénzügyi stabilizálásában, a későbbi növekedés alapjainak megteremtésében Magyarország rövid idő alatt komoly fejlődést ért el", és ebben szerepe volt az uniós programnak is.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. október 20. 20:07
    „Fegyelmezetten kellene a válságot előidézőket bíróság elé állítani.Mert hogy ez a válság nem magától alakult ki, az olyan biztos,minthogy Magyarország jelenlegi illegitim miniszterelnöke Bajnai Gordon! Még is mikor szándékoznak befejezni az ország teljes ellehetetlenítését, anyagi csődjének teljes kialakítását?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött az euróhoz képest este

A forint több mint egy százalékkal erősödött az euróval szemben, az eurót 264 forint alatt jegyezték… Tovább olvasom