Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Franciaországban megadóztatják az energiaitalokat

Literenként egy eurós különadóról döntött csütörtökön a francia nemzetgyűlés a koffein- és taurintartalmú energiaitalokra.
A társadalombiztosítás jövő évi finanszírozásáról szóló törvénytervezet részeként fogadta el a nemzetgyűlés a beterjesztő szocialista Gérard Bapt által csak Red Bull-adónak nevezett intézkedést. A különadót elvileg 2014. január 1-jétől vetik ki minden olyan energiaitalra, amely literenként legalább 0,22 gramm koffeint és 0,3 gramm taurint tartalmaz.

A tervezetet azonban még a parlament felsőházának, a szenátusnak is el kell fogadnia, ott november 12-én kezdik meg róla a vitát.

Gérard Bapt, aki egyébként orvos, arra emlékeztetett, hogy az illetékes egészségügyi hatóságok ezen italok fogyasztásának nem kívánatos hatásaira figyelmeztetnek, nevezetesen a kardiovaszkuláris problémákra és a neuropszichológiai zavarokra.

Franciaországban becslések szerint évente 60 millió liter energiaital fogy, azaz az új adóból 60 millió euró pluszbevételre számíthat az állam.

Az ellenzék nem támogatta az új adó bevezetését, miután a parlament tavaly már elfogadott egy hasonló jellegű javaslatot, de azt az alkotmánytanács megsemmisítette.

Olvasóink írták

  • 3. Pirát 2013. október 25. 14:54
    „1-2# ! ha emlékeztek több olyan dolgot is koppintottak már, sok országban, amiért itthon, köpködték(tek?) (megbízók utasítására) a kormányt ! "zorbánviktátoroztak" a telepofájú vad-barmok, nna..és akkor jönnek a művelt nyugatról az igazi demokráciából !!! és : utánozzák...és természetesen ez már oké ! A lényeg az, hogy nem lehet hagyni, hogy mindenféle rákkeltő szemetet megetessenek a jövő generációval - a multi-éhenkórászok, akik természetesen csak kóser kaját hajlandók a pofájukba rakni - és a jelek szerint a franciák sem hagyják.”
  • 2. Lacusch69 2013. október 24. 19:54
    „1. A "chipsadó" mond neked valamit?”
  • 1. queenmargareth1 2013. október 24. 18:20
    „nagyon helyes!Példát követni! Káros, mint a cigi!és kisgyerekek is isszák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló irodában - pályázattal

A szegedi Express 2001 Kft. 5,4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és 5,4 milliós kedvezményes hitelt kapott az Új Széchenyi-terv keretében. Tovább olvasom