Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Frank-euró átváltás: vegyem, ne vegyem?

Egykor a legjobb üzlet varázsigéje, később a tönkremenés egyik legvalószínűbb receptje az adós számára, ma ismét mérlegelés tárgya - ez a svájci frank hitel.
Egykor a legjobb üzlet varázsigéje, később a tönkremenés egyik legvalószínűbb receptje az adós számára, ma ismét mérlegelés tárgya - ez a svájci frank hitel. Vajon mit segíthet a legújabb gyógymód: a frankhitel átváltása euróhitelre? A svájci frank jól tartotta magát a nemzetközi hitelezésben az elmúlt tíz évben a többi, nagyobb valutával szemben. A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) jelentő bankok bankszektoron kívüli, helyi adósoknál lévő, külföldi valutában jegyzett követelései 1999 végén 539,7 milliárd dollárt tettek ki, ez az összeg a 2008 végi csúcson 2.086 milliárd dollár volt, tavaly év végére pedig 1.925 milliárd dollárra csökkent. A svájci frank közben hűen őrizte 8 százalék körüli súlyát. Ennek titka - nem titok! - a kamatelőny. Magyarországon a jegybank mostani alapkamata novemberi és a decemberi emelés után 5,75 százalék, miután az addigi 5,25 százalék, amely tavaly április végétől volt érvényben, rekord alacsony volt. Az amerikai alapkamatnak viszont ugyanennyi volt a csúcsa az elmúlt kilenc évben.

Az Európai Központi Bank alapkamatának a csúcsértéke is csak 4,75 százalék volt - 2000. októbertől 2001. májusig -, és az elmúlt tíz évben 2,8-2,9 százalék volt az átlaga. A Svájci Nemzeti Bank célsávot állapít meg - ez a svájci frank háromhónapos londoni bankközi kamatára szól -, és ez az irányadó célsáv az utóbbi tíz évben 3-4 és 0-0,75 százalék között alakult, vagyis az euróénál és a dollárénál is rendszeresen alacsonyabban. Az eladósodás főleg ott nőtt svájci frankban, ahol a kamatelőny különösen nagy: a felzárkózó közép- és kelet-európai gazdaságokban. Magyarország volt a rekorder - felfutás után 2006 elejétől a 2008 őszén kitört válságig már az új lakáshitelek több mint 80 százalékát, a kisvállalkozói hitelek felét váltották ki az ügyfelek svájci frankban -, de a térség többi országa sem igen maradt le. Ezekben az országokban a svájci frank aránya a teljes ügyfélhitel-állománynak átlagosan a 4 százalékára nőtt, Horvátországban és Magyarországon meghaladta a 10 százalékot. Ám a svájci frank hitelek nem csak Kelet-Európában voltak népszerűek, hanem nyugaton is, például Dániában, ahol elsősorban a mezőgazdasági vállalkozók szerették, és főleg Ausztriában. Pár éve is még az osztrák háztartások összes tartozásának majdnem 30 százaléka volt külföldi valutában, csaknem kizárólag svájci frankban, szemben a körülbelül 5 százalékos euróövezeti átlaggal. A világválság okozta ijedtségben sokfelé - nem csak Magyarországon - korlátozták, megszüntették új hitelek kiadását svájci frankban. Ennek az óvintézkedésnek viszont ugyanaz a mellékhatása, mint annak, hogy a kelet-európai bizalomvesztés véget vetett a piaci hozamelőny játéknak (carry trade): hozzájárul a svájci frank felértékelődéséhez. Hiszen újabban szinte nincsenek új adósok és befektetők, akik eladnának svájci frankot. A hitel aktiválásakor ugyanis, amikor az adós számára hazai valutára váltja a bank a devizahitelt, valójában eladja a külföldi valutát az adós nevében. Most csak a régi adósok törlesztései hatnak a piacon, vagyis veszik a svájci frankot, ami drágítja azt.

A svájci frank drágulásának persze más okai is vannak. Az egyik a Svájcról alkotott "megbízható" nemzetközi összkép és a rendszeresen nagy svájci fizetési mérlegtöbblet, ami ösztönzi, hogy a piaci és nem piaci szereplők afféle kincsképző eszköznek, tartalékvalutának tekintsék és akképp vásárolják is a svájci frankot. Ez Svájcnak is jót tesz mint az egyensúlyi tényezők egyik eleme, amennyiben segít korlátozni az inflációt. Csakhogy a mérlegnek van másik serpenyője is: a deflációs veszély, amit a túl erős frank okozhat. Ezért a Svájci Nemzeti Bank tavaly júniusig frankeladással fékezte a túlzott felértékelődést. Utána úgy ítélte meg, hogy a veszély enyhült és világgazdaság is kilábalt már annyira a válságból, hogy az exportot ne fenyegesse a túlzottan az erős frank. Úgyhogy a frankeladást abbahagyta. E három tényező együtt drágította meg a frankot tavaly. Mostanában a frank menedékvaluta szerepe került előtérbe: az utóbbi hetekben tapasztalt spekulációs kilengéseit az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatos, naponta változó piaci közérzet vezérli, miközben - és talán épp az árfolyam-alakulás tisztán spekulációs jellege miatt - még nincs jele annak, hogy a svájci központi bank be akarna avatkozni. A legutóbbi, decemberi döntésével változatlanul nulla közelében tartotta kamatcélját, egyszersmind kilátásba helyezte a nyíltpiaci beavatkozás lehetőségét, ha "defláció fenyegetne". Mivel azonban ezt nem követte tett, a piacon nem számítanak arra, hogy a svájci központi bank ismét megjelenik eladóként a piacon.

A legközelebbi iránymutatás csak márciusban esedékes a banktól. Aki tehát ezek után svájci frank hitelét euróhitelre szeretné átváltani, annak - a kísérő költségektől eltekintve - a következőket érdemes megfontolnia: - a svájci frank kamata történelmi távlatban a legalacsonyabb, nem csak a forintkamathoz, hanem az euró- és a dollárkamathoz képest is, - az átváltással együtt járó, nagy tömegű frankvásárlás megemelheti a frank árát, amitől az átváltás előbb-utóbb mind többe kerülhet, utána viszont a frankhitelek törlesztésének fokozatos megszűnése leverheti a frank árfolyamát, ami csalódást okozhat annak, aki korán dönt az átváltás mellett, - és talán a legfontosabb: napi spekulációs árfolyam-ingadozásokra nem lehet hosszú távú döntést alapozni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. igazságkereső 2011. március 06. 17:40
  „Miért zajlik továbbra is a hülyítés a svájci frank hitellel kapcsolatban? Tény, hogy a magyarországi bankok által svájci frank alapú hitelnek elnevezett "devizahitel" hírből sem látta az alpesi valutát! Itt "közönséges" forinthitelekről van szó,csupán arról szól a történet, hogy a bankok megduplázták tiszta nyereségüket a tisztességtelenül svájci frankként kiadott forinthitelek visszafizetésével!! Sürgős kormányzati intézkedésre van szükség, mert nem sokára itt van 2011.április 15-e és a bankok árnyékában,de a bankok megbízásából jelenleg meghúzódó "ügynökök" ugrásra készen állnak a kilakoltatás végrehajtására, miközben a bankok 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert az általuk kitalált, de virtuális "devizaválság" következtében! Állami, kormányzati szinten kell intézkedni ez ügyben, mert egy magát demokratikusnak mondó országban nem lehet embereket, családokat utcára rakni, lakásaikat elárverezni csupán azért, mert a bankok "megérezték a pénz édes ízét" és minden indok nélkül 2008 őszétől megduplázták a fizetendő havi törlesztő részletet!!”
 • 25. LukSzusz 2011. február 18. 09:29
  „Én ha sétálok a városba és látom hogy kivan írva hogy BAnk ,köpök egyet és átmegyek a túloldalra.”
 • 24. kiokushyn 2011. január 14. 18:54
  „JUJJ!
  de gázosan írtam! Elnézést!
  Újra mondom!
  Eszetekbe ne jusson VÁLTANI!”
 • 23. kiokushyn 2011. január 14. 18:46
  „Eszekbe se jusson átváltanik”
 • 22. kiokushyn 2011. január 14. 18:12
  „hahaha62
  Luxemburgban még annyi sincs!”
 • 21. frakk 2011. január 14. 17:38
  „Ilyenkor nem adnak, mert ilyenkor nem veszítenél rajta.”
 • 20. gubanc 2011. január 14. 17:24
  „Nem, mert egyik bank se hülye, hogy bukjon rajta. A legmagasabb árfolyamon kurvára megéri felvenni, utána meg a kétharmadát érheti forintban? Most váltottam euróra.”
 • 19. hahaha62 2011. január 14. 17:20
  „másfél százalékos kamat itt nálunk svájcban.”
 • 18. xilinx 2011. január 14. 17:10
  „szeretnék felvenni frankalapú hitelt. van rá lehetőség?”
 • 17. frakk 2011. január 14. 15:40
  „Zakatolnak ám itt is a kerekek. Na és van egy jó kis Ip cím kiíró programom. :))”
 • 16. frakk 2011. január 14. 15:36
  „Nincs is annyi. Most néztem meg az útvonal tervezővel 845 km-
  Maribor felé autópályán. :)) ja mi?? Ja ki vagy ?? ja Kitaláltam”
 • 15. hahaha62 2011. január 14. 15:32
  „ami viszont nagyon nem jó hír a chf adósoknak-ha összekötöm a napi chart növekvő aljait....bizony 230-235 közé mutat.”
 • 14. hahaha62 2011. január 14. 15:30
  „KEDVES FRAKK !

  VAN egy jó közmondás:Aki tudja csinálja-aki meg nem az oktata!......egyik haver volt egy oktatáson-és amikor az indikátorokról kérdeztem-csak nézett rám......ennnyit a tözsdei oktatásról.

  MÁS:SEGÍTS MAGADON ÉS ISTEN IS MEGSEGÍT!....szerintem ebben az országban túl sok a sápítozó.Egyébként eltaláltads-erre fogok egy céget alapítani még ebben a félévben .....na nem mutyisztánban.......ahol cégautóadó és társai megfojtják a cégeket.....picit nyugatabbra vagy 1000km-rel!”
 • 13. frakk 2011. január 14. 14:58
  „L : lassan már te is Hedge fund Rt-t csinálsz annyira szakértő vagy :))”
 • 12. hahaha62 2011. január 14. 13:55
  „bocsdika már megelőlegeztem a 24.....lesz az is 2 hónapon belül...de előbb a 230-as sáv is jó lesz...
  más....átváltani ezen a ft-szinten baromság-mert a huf gyenge.....200 alatt talán....de mivel a 200 napos mozgóátlaga 206ft....ezért annak el kellene esnie,hogy menjen le 200 alá...ennek pedig az usa lufi miatt semmi esélye!!!...itt is lehet vele keresni.....212 és 230-as sávban....nem is keveset.”
 • 11. hahaha62 2011. január 14. 13:52
  „HUHA!!!!4
  látom van nagy morajlás!
  1-lesz ez még -remélem-232...-mert a növekvő aljak oda mutatnak-és degeszre leet magát majd keresni az embernek.
  2-nem a tőkéseket kell bántani-nem kellett volna felvennni hitelt -nekem is van euro és chf is euro 267-ről chf 147-ről és???????tudtam mire veszem fel.....a cégem kifizeti----EZÉRT NE MÁST SZIDJUNK MÁR!
  3-A CHF most azért gyengült-mert kiverték a chf longosok nagy részét....akik 220 felett szálltak be----212-ről fordult és már 24.....ha dow esik végre sandp-vel egy mnormálisat-megint 225 felett lesz-de most harmadszorra FEL FOG MENNI 226.24-ES EDDIGI CSÚCSA FELÉ.....én 232-t számoltam-285-ös euro és 1.20-as euro/chf keresztből.
  4-én is csak magamat szidhatom , hogy 225-ön nem nyotopttam sokkal több shortot...sok-sok milliót kereshettem volna még +-ban.......
  5----fityisznek-ha valaki olvasta az export lesz a fontos---tehát nem érdekli a kis emberek gondja....280 közeli euro tetszik neki....
  6--AMIG PÁR SZÁZ MILLIÓ FT-TAL LEHET HÚZNI A CHF-HUF KERESZTET-----AKÁR SOK %-KAL LE ÉS FEL MINDIG LESZ NÉHÁNY HEDGE FUND AKI EZT ELJÁTSZA......MÉG EGY SZIGETET IS VENNE A TULAJDONOSA----- tőke erről szól-minél több profit.........ez nem az érzelmekről szól!!!”
 • 10. N.P. 2011. január 14. 12:40
  „maci52 2011.01.14. 12:16

  "Az összes zsíros bankárt száműzném Szibériába," - és ugye mellette lennének azok a politikusok is akik "megvédik" a hiteleseket .... egészen a kampányidőszak végéig!!!!!”
 • 9. maci52 2011. január 14. 12:16
  „Az összes zsíros bankárt száműzném Szibériába,rohadt szemetek,főleg a klereskedelmi bankok,nyomorba döntötték a fél országot,lehet hogy így állnak bosszút a II.világháborúért?”
 • 8. antikos 2011. január 14. 11:27
  „Fektessetek műtárgyba, földbe! Ez a nyerő! A sok kis sipkamatyi meg azt is elszedi:)”
 • 7. azigazitrebitsch 2011. január 14. 11:00
  „"Ma 98000Ft/hó) "
  Csak volt kedves olvtárs,sejted mit hoz a jövő? Mire jön a következő egyenleg,könnyen lehet,hogy duplázol.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország minimálbérben is sereghajtó

Tovább olvasom