Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Gáztároló Algyőn - lezárult az értékesítés

Lezárult a Mol részesedésének értékesítése az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolóból, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
A közlemény szerint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 51 százaléknyi, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 21,46 százaléknyi részesedést vásárolt a Moltól az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben.

Az értékesítési ár alapját - a márciusban aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően - független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történt. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú.

"A tranzakció illeszkedik a Mol portfoliófejlesztési stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeinek növekedési lehetőségeire kíván koncentrálni. A Mol a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken új projektekbe fekteti be" - áll a közleményben.

Tavaly márciusban közölte a Nemzeti fejlesztési Minisztérium, hogy állami tulajdonba kerül a biztonsági gáztároló. A kormány felhatalmazása alapján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá 2013. március 22-én arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járműgyártás és az export a meghatározó az iparban

A belföldi felhasználás élénkülése egyelőre nem látszik a statisztikai adatokból. Tovább olvasom