Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gondok az ingatlanok bérbeadásával

Szeged - Az adóhatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint az adózók egy része nem vagy csak felületesen ismeri az ingatlanok bérbeadásának áfaszabályait – áll a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatásában.

A főszabály szerint az ingatlan bérbeadása adómentes szolgáltatásnak minősül, vagyis az általános forgalmi adót nem kell sem felszámítani, sem megfizetni a bérleti díj után.

Ez alól kivétel, így minden esetben adóköteles: a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtása, a garázs vagy berendezés, széf bérbeadása. A főszabály szerint tehát adómentes a bérbeadás, azaz adófizetési kötelezettség nem terheli, de adólevonási jog sem illeti meg a bérbeadót a szolgáltatásához kapcsolódó, beszerzést terhelő, előzetesen felszámított áfa tekintetében. Nem köteles számla kiállítására, de legalább a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelő egyéb bizonylatot ki kell bocsátania a bérbevevő részére. Az áfatörvény a bérbeadással kapcsolatban a bérbeadónak választási lehetőséget biztosít, azaz dönthet úgy is, hogy adókötelessé teszi ezt a tevékenységét. A döntést köteles előre bejelenteni az állami adóhatóságnál írásban, és ettől 5 évig nem térhet el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonus-malus

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál (kgfb)… Tovább olvasom