Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hidegzuhany: a hőség miatt drágul a hús

Csongrád megye - Kiégett legelők, elszáradt, kényszersilózásra ítélt kukoricatáblák jelzik az elmúlt hetek perzselő hőségének következményeit. Az állatokat is próbára tette a kánikula, a takarmány ára naponta emelkedik: a hús és a tej is drágulni fog.
Szinte kiégtek a kukoricatáblák az afrikai melegben, a termelők nem tudnak elegendő szénát betakarítani, nem lesz elég a szalma sem az almozáshoz, a silókukorica minősége pedig csapnivaló – így értékelte a jelenlegi helyzetet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az országban akadnak térségek, ahol takarmányt kell vinni a legelőre, nehogy éhen pusztuljanak az állatok. A hőség hatására napi 1 millió literrel csökkent a hazai tejtermelés, ami milliárdos veszteséget okozott a termelőknek.

A kukorica tőzsdei ára az elmúlt 3 hétben 30 százalékkal nőtt – jelenleg több mint 60 ezer forint egy tonna –, ami rendkívüli mértékben növeli a tejtermelők költségeit: a sertés- és baromfiágazatban például a takarmányozás az összes kiadás mintegy 60–70 százalékát teszi ki.Mi a helyzet Csongrád megyében? Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők megyei titkára szerint most a legnagyobb gond a takarmánnyal van: az elszáradt kukoricát lesilózzák ugyan, de tápanyag szempontjából értéktelen, hiszen nincs benne kukoricacső. Kevés a széna is, a megye legnagyobb gazdaságai egymást segítik ki. Az elmúlt napokban leesett 25 milliméternyi csapadéknak köszönhetően szerencsére „megindult" a lucerna, a gazdaságoknak ki kell húzniuk valahogy a betakarításig.
Olyan hírek is lábra kaptak, hogy a két héttel ezelőtti kánikulában hőgutát kaptak az állatok, tehenek és csirkék egyaránt. Próbáltunk utánajárni, szenvedtek-e el veszteséget a telepek Csongrádban is, de ezeket az információkat senki sem erősítette meg.

Csikai Miklós, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. vezérigazgatója arra a kérdésre, náluk hullott-e el szarvasmarha a hőség miatt, nemmel válaszolt. Ilyen problémájuk nincs, viszont 600 fejőstehenük állatonként 2-4 literrel kevesebb tejet adott naponta, összesen 2000 literrel csökkent a napi tejtermelés. Takarmányügyben is – szálasban, abrakban egyaránt – „helyzet van": az 1200 darabos szarvasmarhatelep ellátása nagy gond, túl kell élni ezt az időszakot. A vezető elmondta: a takarmány ára szinte napról napra nő, és van olyan kukorica, amely még silónak sem megfelelő. A szakember szerint, mivel sertés- és baromfifronton is hasonlók a körülmények, nagyon magas húsárakra lehet számítani. Ha pedig ezt a fogyasztó nem tudja megfizetni, akkor nem tartanak majd állatot a gazdaságok.
A KSH legutóbbi, júniusi adatai szerint pedig a sertésállomány száma immáron 3 millió alá esett.

Támogatásra várva. Stadler Ferenc arról tájékoztatott, a kormány egyelőre nem tervez rendkívüli intézkedéseket az aszály miatt. Csak olyan ígéret hangzott el, hogy előbbre hozzák a földalapú támogatások kifizetését. A MOSZ szarvasmarha-tenyésztők országos választmánya szeretné, ha a különleges tejtámogatást is már októberben odaadnák, az állatjóléti támogatást pedig még idén átutalnák. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a termelőket mentesíteni kellene a támogatott beruházásokhoz kapcsolódó állattartási kötelezettség teljesítése alól – véli a szövetség. 

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Egyolvasó 2012. augusztus 01. 12:42
  „37. deszkás 2012.08.01. 10:53

  Lehet azért mert nem csak te tudod, hogy mi az meliorizáció.”
 • 38. csaktudja 2012. augusztus 01. 11:24
  „Sipi74-el vagyok!
  A sok "újbirtokost" (OV rokonság, felcsúti pógármester) meg kihajtanám, gyakorolni a földművelést aztán abból gazdagodjanak!”
 • 37. deszkás 2012. augusztus 01. 10:53
  „Érdekes senkinek nem szúrt szemet miért írok (ill nem írom le mi is az a meliorizáció) köztük ha igaz profi SIPI74-nek sem. Itt van a kutya elásva:hallani se akarnak róla!”
 • 36. czindi 2012. augusztus 01. 10:18
  „Sztem az utóbbi években sem volt 3 milla sertés, max. 2.5 milla, ha volt. hogy miért, arról az Uniót (és talpnyalóit ) kellene megkérdezni ( moslék-etetés, "hova is helyezzem el a sz... holland meg belga stb gyesznót...)
  dodononak ( és mindenkinek, aki védeni próbálja a termelőket, van igazsága, de: ki temette be az árkokat ( ahonnan esetleg locsolni lehetett volna? ) ki vágta ki és adta el az erdőket - mert csak a pénz érdekelte? A rabló-kapitalizmus Mammon-hajszolása utolérte a a magyar parasztságot is ( tisztelet a kivételnek! ) nem kell mindent az "éghajlat-változásra" fogni, hisz azt mi magunk idézzük elő?! ( erdősávok nélkül nő a talaj-erózió, nő a kiszáradás, + kipufogó-gázok, parlagon hagyott földek, stb...jószág híján nincs trágya, műtrágyára nincs pénz,
  (vagy sajnáljuk?!), soroljam még?”
 • 35. dodoni 2012. augusztus 01. 07:22
  „Egyébként meg, a Délmagyarral egyetemben, mindenféle sajtóorgánum minden közelgő, de sokszor végül ide se érő, esőt ígérő időjárási frontról, mint valami közelgő tragédiáról szokott hírt adni. No meg aztán évtizedek óta az a szempont az időjárás jelentésekkel és ezek tálalásával kapcsolatban, hogy "jaj, csak nehogy essen, mert akkor lőttek a strandolásnak, a hétvégi programoknak". Ha egy nép ennyire elhülyült, hogy még a földből élőktől is ilyeneket hallani, akkor azon a népen már nem lehet segíteni. Az megérdemli a legszigorúbb sorsot is, amit az Isten rá mér.”
 • 34. dodoni 2012. augusztus 01. 07:08
  „Édesapám, hogy ne heverjen parlagon a megöröklött darab föld, bevetette rozzsal. A föld nem nagy aranykoronás, kisteleki homok, de a rozs mindig megtermett rajta. De nem ám hónapokig tartó igen kevés csapadék, kb. 250 mm-nyi vízhiány mellett. Másfél hektárnyit szántatott és vettetett be. Aratással együtt "a buli" 150 ezerbe került. És lett rajta 14 mázsa rozs, aminek a fele (két darabból állt össze) értékesíthetetlen, bükkönyös vacak. Kapott a hét mázsáért 35 ezer forintot. És vannak részek az országban, főleg ezen a nyomorult déli felében, ahol minden évben kiszárad a termés vagy ha nem is, de kevés rá az eső. Nincsenek tehát "jó évek". Csak rosszak és még rosszabbak.”
 • 33. deszkás 2012. július 31. 23:47
  „Volt terület nem kicsi Csongrád megyében amit meliorizáltak ugye kedves S. Feri? Az is amit SCOTTI írótársam csak úgy (talaj?) vízmentesített. Tudod,amit a Hollandoktól loptak el a komenistákok.”
 • 32. pardon 2012. július 31. 23:24
  „8. vmagdi 2012.07.31. 10:20
  franciaországban 6 azaz hat tojás 1,9 ájró!”
 • 31. Sipi74 2012. július 31. 21:38
  „Kedves Hozzászólók, akik a termelőket szapulják! Kicsit tájékoztatom már Önöket néhány dologról... Mint gyakorló termeló írom e sorokat. Szarvasmarhákat tartok, tejet, túrót állítok elő. Sajnos kevés, gyenge minőségű földem van, s bizony kénytelen vagyok takarmányt vásárolni az állatoknak. 1 kisbála széna 400-700 forint között van. A fejőstehén napi adagja minimum 2 bála, plusz 7 kg abrak, amely 4-500 ft. Ez már 1700, ehhez jön még szalma alájuk, ha nem akarom a szarban szenvesztelni őket, hogy betegek ne legyenek, de ha esetleg orvos is kell, meg évente a tbc, vérvizsgálat, az ivóvíz. Így minimálisan 2200 Ft 1 tehén napi költsége. Ha 150 ft-os áron adom a tejet, ami szerintem jó ár a vevőnek is, akkor az majdnem 15 liter naponta, és akkor még nullán vagyok, csak dolgozom január 1-től dec 31-ig, nincs megállás, taposom a ganét, nyáron néha enni sincs időm délnél hamarabb. Igaz nem fizetek SZJA-t, ami sokaknak szemet szúr, de fizetek iparűzési adót, TB-t, s ha beteg vagyok, vessek magamra, mert tápénzt nem kapok, viszont gondoskodjak helyettesítő emberről, ha olyan beteg lennék, vagy műtenének, hogy nem bírom ellátni az állatokat.
  Viszont még sok embernek munkát is adok, hisz a gépalkatrész-kereskedések, a gazdaboltok, s egyéb kereskedések is a "hülye parasztból" élnek.S ezeken a helyeken ott hagyok 1 csomó ÁFA-t, ahol az átlagember nem is jár... Kérdem én akkor, hogy kell-e irígykedni ránk, termelőkre??? Valaki velem tart...?”
 • 30. kvendi 2012. július 31. 21:32
  „Grönlandon meg olvad a jég...

  http://www.piacesprofit.hu/klimablog/riaszto_jelenseg__egesz_gronlandon_olvad_a_jeg.html

  jó lesz spórolni...a kajával...!Bár Putyinék alig várják, hogy elolvadjon és megindulhasson a hajsza az új , potenciális lelőhelyekért...kell az üzemanyag a mezőgazdaságnak is, mert kapálni nem nagyon mennek el mostanság az emberek!”
 • 29. kvendi 2012. július 31. 20:17
  „18. Mignon 2012.07.31. 13:08
  -"Nincs finomabb a disznohusnal!"-

  Igen, + még rengeteg benne a tesztoszteron, de a mellékhatása - a mai legjobb kutatások szerint - ÉRSZŰKÜLETET okozhat(köszvény:láb levágás 75 év fölött), ha állandóan , nagy mennyiségben fogyasztják és nem végeznek fizikai munkát(ÁLLANDÓAN A SZÁMÍTÓGÉP ELŐTT ÜLDÖGÉLÉS például), vagy nem sportolnak, nem mozognak...utána...semmit...!
  Testsúly kilogrammonként -átlag embernél - elég belőle / a húsokból / naponta 1,5-1,6 dkg-ot megenni...még a nehéz fizikai munka, sport mellett is...!A többi a köret kell hogy legyen...!”
 • 28. Deadman 2012. július 31. 19:15
  „2. szegedivagyok 2012.07.31. 08:09

  Eredj ki a Garai Útra azt nézd meg a kukoricatáblákat azt rájössz, hogy miért is lezs a Kukoricának az ára a CSILLAGOS ÉG !!!!! Gyakorlatilag a komplett tábla 80%-a KIÉGETT !!!
  Persze az a hülye gazda a hibás mert Ő kérte a 40 fokos aszályt igaz ???Az persze más kérdés, hogy a határban nem 40 fok van a napon hanem 45-50 fok de ez ne zavarjon egyáltalán....
  Jelenleg a földeken hiába a locsolás uszkve 40 cm mélyen SZÁRAZ !!! a talaj....

  7. pandababa 2012.07.31. 09:58

  Én azért kívánom Neked hogy egyszer próbáld meg kiszámolni hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér előállítása

  DE MINDENT számolj bele...alapanyag, energia, munkabér , plusz ugye az ÁFA....meg azért egy kevés haszon is kéne a pékeknek..
  ha végeztél a számolással akkor légyszives tájékoztass köszi...

  Esetleg úgy is írhatnám, hogy hogyan állítasz elő pl 250 ft ból kenyeret ...Úgy hogy MINDENT BECSÜLETESEN KIFIZETEL amit KELL :-))”
 • 27. borcsa25 2012. július 31. 18:38
  „2. szegedivagyok 2012.07.31. 08:09
  Az általad felsorolt természeti jelenségek, sajnos mind jelen vannak. Nem tudom hány éves vagy, de emlékezz, vagy kérdezz meg idősebbeket, hogy az időjárás egyre szélsőségesebb. Mondok egy példát: az én gyerekkoromban a szőlőt elég volt "kékkővel" permetezni. Próbáld ezt most megtenni, egy szem termés nem marad. Annak is talán a fifikás paraszt az oka? Én inkább az időjárás megváltozásával, és az ezzel járó kártevők elszaporodásával magyaráznám. A másik fontos dolog, hogy a növénytermesztésben, többnyire minden egyszer történik. Egyszer aratnak árpát, búzát, kukoricát, stb. Amennyiben ezt tönkre teszi valami, akkor 1 évet megint várhatnak a következő aratásra, és a bevételre. Azt hiszem nem kellene a földből élőket szidni, mert a nagy átlag nem véletlenül panaszkodik, de hozzáteszem, kivételek mindig vannak!”
 • 26. nagypappa 2012. július 31. 17:29
  „25. t68 2012.07.31. 16:18

  Hányszor van, hogy tönkre megy a termés, megterem de nem lehet eladni, megveszik, de nem fizetik ki.
  Sem szabadság, sem hétvégi Wellness nincs.
  Mikor meghalt azt írják a koporsójára ÉLT XX évet, pedig azt kellene ráírni: GÜRCÖLT XX évet!
  Nem véletlen, hogy nagyon kevés fiatal vállalja.”
 • 25. t68 2012. július 31. 16:18
  „Egy őstermelő:ebből látszik hogy senki nem fogott ilyenbe mint termelés közületek.Először is minden évbe,mert igenis minden évbe óriási károk érnek(fagy,hőség) a sok esőt azért nem írom mert 5-10 évente van ilyen,az állam 10 éves kérelem alapján,még egyszer nem fizetett aszály,ill jégkárt.Mindig aztmondják erre nincs pénz!tehát az a tábla kukorica 100% kár,vagy bármi is legyen,részemről ennyit.”
 • 24. nagypappa 2012. július 31. 15:38
  „8. vmagdi 2012.07.31. 10:20

  Mindenki előtt ott a lehetőség, hogy termeljen. Ki kell próbálni.

  Múltkor láttam a boltban idősebb urat vásárolt két doboz cigit, 6 doboz sört és üveg fél literes páleszt.Az ötezresből alig kapott vissza.
  Közben szidta a rendszert, hogy milyen nehéz a megélhetése.”
 • 23. Queenmargareth 2012. július 31. 13:58
  „a disznók igenis okos állatok.És nagyon igénylik a szeretet.Az emberi hangot szintén. Ahogy Apám hangját meghallják máris "beszélnek":)aranyosak”
 • 22. Mignon 2012. július 31. 13:39
  „Nem tudom mar, de valahol nemet, vagy amerikai csatornan
  lattam egy müsort a disznokrol!

  Ezek szerint, egy diszno
  -hüebb mint egy kutya!”
 • 21. hoppárézimi 2012. július 31. 13:38
  „4, 7, mindent leírtatok...”
 • 20. Mignon 2012. július 31. 13:24
  „1989 öszen, a felfordulas ideje alatt Nemetorszagban
  Nyugat-Berlinböl atmentem Kelet-Berlinbe.
  Doberlug-Kirchein-ba at kellett szallnom a vonaton Lipcsebe.

  Bementem egy helyi henteshez ("Metzgerei"), es mondtam:
  -"2 szelet sonkat kerek"

  Erre a hentes:
  -"Nincs!"
  En meg erre:
  -"Hogy-hogy nincs!
  A DDR teli van disznokkal...!"

  Jött 2 civil koma, es Lipcseben 24-orarta bezartak a rendörsegi fogdaba.
  Igy volt.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leggazdagabb magyar cégek: a győri Audi adózás utáni eredménye a legmagasabb

A száz legnagyobb árbevételű vállalat listáját idén is a MOL vezeti, míg a győri Audi Hungária Kft. biztosan őrzi második helyét. Tovább olvasom