Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ír bankok miatt ugorhatott meg a sürgősségi hitelezés az EKB-nál

Két írországi hitelintézet miatt ugorhatott meg hirtelen az Európai Központi Bank (EKB) egynapos sürgősségi hitelkeretéből igényelt összeg alig 1 milliárd euróról 16 milliárd fölé - jelentette szombaton a Reuters hírügynökség a pénzügyi világot napok óta foglalkoztató rejtélyről.
A Reuters forrása szerint az írországi bankrendszer tavaly őszi összeomlásában kulcsszerepet játszó Anglo-Irish Bank és az Irish Nationwide Building Society szorult rá az egynapos sürgősségi keretre, amelyből igen drágán lehet forráshoz jutni, a bankok ezért csak végszükség esetén igényelnek belőle pénzt.

A két céget a kormány felszámolja, erre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól (EU) kapott 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról szóló szerződés kötelezi Dublint. A hitelintézetek eszközeit értékesítik, vevő is van már, az ügyletet pedig egy héten belül végre akarják hajtani. Az eszközök között vannak állami garancia mellett kibocsátott kötvények, amelyeket a cégek fedezetként használnak az EKB-val folytatott hitelügyletekben.

A nagyjából 15 milliárd euró értékű kötvényállomány hosszabb lejáratú kölcsönök fedezetéül szolgált, most azonban el kell adni az egészet, ezért aztán az egynapos lejáratú hitelekre álltak át - mondta a Reuters név nélkül nyilatkozó forrása, aki a hírügynökség szerint közelről ismeri a felszámolási folyamatot.

Csütörtökön egyik napról a másikra rendkívüli módon megugrott az egynapos sürgősségi hitelek felvétele az EKB-nál. A frankfurti intézmény adatai szerint 15 milliárd euró sürgősségi hitelt igényeltek bankok az európai pénzintézettől - a legtöbbet 2009 júniusa óta -, míg az előző napon mindössze 1,2 milliárdot. Pénteken is magas összeget, 16,009 milliárd eurót igényeltek a keretből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodfokon is pert vesztett az Auchan

Az Auchan Magyarország Kft. az IPM magazint perelte be, mert az újság azt állította, hogy az Auchan mérgezett ásványvizet árusít. Tovább olvasom