Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kamattartást várnak az elemzők

Elemző szerint a kamat év végére 6,5 százalékra csökken, majd 2013 decemberére tovább esik, 6 százalékra.
A monetáris tanács jövő keddi kamatdöntő ülésén változatlanul 7 százalékon hagyja majd a jegybanki alapkamatot a Reuters csütörtökön kiadott felmérésében részvevő valamennyi elemző szerint.

A megkérdezett 28 elemző év végére adott prognózisa szerint a kamat 6,5 százalékra csökken, majd 2013 decemberére tovább esik, 6 százalékra.

A kérdésre választ adó elemzők mindegyike arra számít, hogy eredményesen zárulnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kezdeményezett hiteltárgyalások, de a befejezés időpontja március és július között szóródik.

Az idei átlagos infláció az elemzői konszenzus szerint 5,2 százalék lesz (januárban a 12 havi infláció 5,5 százalék volt), az év végére a fogyasztói árak 4,65 százalékkal haladják majd meg a 2011. decemberit, míg 2013 végére 3,25 százalékra esnek, megközelítve az MNB által kitűzött 3 százalékos inflációs célt.

A 2012-re vonatkozó gazdasági növekedésre adott elemzői prognózis mínuszba váltott: a korábbi nulla növekedés helyett most mínusz 0,1 százalékos GDP alakulást várnak, ami megegyezik az Európai Bizottság csütörtök délben kiadott legújabb növekedési előrejelzésével.

Jövőre a GDP 1,45 százalékkal nő, az elemzői vélemények itt is széles sávban mozognak: a legalacsonyabb növekedési prognózis 0,5, a legmagasabb 1,8 százalék.

A GDP-arányos államháztartási hiányra válaszoló 16 elemző átlagosan 3,1 százalékos deficitre számít 2012-ben, ami meghaladja a kormány által kitűzött 2,5 százalékos hiánycélt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélypont: feléltük megtakarításainkat

Több éves mélyponton van a megtakarításokkal rendelkezők aránya, a legtöbben váratlan kiadásokra… Tovább olvasom