Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Még mélyponton az építőipar

Csongrád megye - 2006 volt az építőipar utolsó jó éve, azóta folyamatos a lejtmenet. A meglévő kapacitás felét kötik le a megrendelések, némi pezsgés csak a jövő év nyarára várható.
Lesznek-e jól felkészült szakemberek, valamint erős kis- és középvállalkozások az építőiparban, amikor a recesszió véget ér? Többek között ezekre a kérdésekre adnak majd válaszokat A jövő építőipara című konferencia előadói pénteken a szegedi Vedres-iskolában. A rendezvény sajtótájékoztatóját tegnap tartotta Szegeden az Építő-KITT Klaszter.

Illusztrációk: Schmidt Andrea
Illusztrációk: Schmidt Andrea


Nemesi Pál, a klaszter elnöke kimondta: az építőipar válsága 2006, az iparág utolsó jó éve után kezdődött el, és azóta is tart. Az iparág kapacitásának jelenleg mindössze a felét kötik le a megrendelések. Egymás után számolják fel a fizetésképtelenné vált cégeket. Legkorábban 2013 közepén lehet arra számítani, hogy az uniós források átcsoportosítása következtében telephely-fejlesztési projektek indulnak el. Ezeket már elbírálták: helyben, együttesen 100–200 millió forint közötti megrendeléseket hozhatnak.

Szakképzés, élesben

Az átmenet tanéve kezdődött el a szakképzésben, jövő szeptembertől pedig már csak az új, de egyszer már bevált 3 éves modell szerint lehet szakmát tanítani. Sokat várnak a gyakorlaton alapuló, külső képzőhelyeken élesben zajló tanítástól a szakiskolák: Dobó László, a Vedres, Feketű Béla, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola, Vér Sándor, a Baustudium és Kisapáti Szilárd, a Ventosus Mérnöki Iroda Kft. igazgatója, vezetője. Jelenleg több 10 ezer építőipari szakmunkás hiányzik, ami ma még azért nem látszik, mert eltakarja a lyukat a recesszió.

Kérdésünkre – milyen munkájuk volt a térségben az építőipari cégeknek idén – a következőket válaszolta az elnök, aki egyben a Ferroép Zrt. vezérigazgatója: – A legnagyobb, még jövőre is tartó beruházás a klinikai tömb építése, a többi, az emberek szeme előtt zajló építkezés lassan véget ér: ilyen az Agóra, a közlekedési projekt befejezéseként a Dugonics téri rekonstrukció, a privát építkezések közül pedig a Somogyi utcai szálloda. Más munka nincs, a telephelyfejlesztések csak 2013-ban kezdődnek el. Továbbra is élő probléma – folytatta az elnök –, hogy ha a multik nyerik el a projekteket, a kisebb cégeknek nem marad munka, más „terepekre" kell menniük, ahol hátránnyal indulnak. Az önkormányzatoknak segíteniük kellene a helyi cégeket, hogy megtarthassák a munkahelyeket, persze úgy, hogy a versenysemlegesség se sérüljön.

Milyenek a külföldi, szomszédos országbeli lehetőségek? Nemesi Pál szerint külön kell választani a romániai és a szerbiai piacot. Romániáról a magyar vállalkozásoknak már 10-15 éves tapasztalataik vannak. A nagyvállalatok részt vettek bevásárlóközpontok építésében, infrastrukturális megbízásokban, konzorciumi tagként pedig a kisebbek is megvetették a lábukat. Míg a román piac szinte „lerágott csont", Szerbia más, ott a jövőben nagyobbak a lehetőségek, főleg a vajdasági területeken. Jelenleg mindkét oldal aktívan keresi a partnerét. – Most kell felvenni a szálakat, még a déli szomszéd uniós csatlakozása előtt – tette hozzá az elnök.

Olvasóink írták

 • 8. C6H12O6 2012. szeptember 26. 10:24
  „Miért is mennénk /menne valaki/ Romániába vagy Szerbiába? A túlnyomó többség nyugat felé tart, mert ott a "jómód"
  idején gyakorlatilag megszűnt a szakember képzés. A nyugati fizetőképességről, fizetésekről nem is beszélve. Ezt céges szinten is értem. A multik nagyobb nyerési esélyei a korrupciós és a visszaosztott pénzek miatt nagyobbak, mint közismert. Aztán ők is a ki nem fizetett alvállalkozóikkal csináltatják meg a melót. Nem igazán tudom, értem, hogy kinek milyen fejlesztésre volna ebben az országban szüksége a jövő évben? Ugyan minek és mire? Az egyre fogyó keresletre, a kitelepülő családokra, az elköltöző cégekre minek fejleszteni? A bezárt multicégek hová fejlesztenék a telephelyeiket. Így is teli az ország kamu cégekkel meg uniós pénzekből épített üresen álló raktárakkal. Semmilyen termelő tevékenységet nem folytató átcsomagoló bázisokkal.”
 • 7. faker 2012. szeptember 26. 08:36
  „"Továbbra is élő probléma - folytatta az elnök -, hogy ha a multik nyerik el a projekteket, a kisebb cégeknek nem marad munka, más ,,terepekre" kell menniük, ahol hátránnyal indulnak."

  Mondja ezt Nemesi Pál, a Ferro-Ép vezérigazgatója! :DD
  Az összes munka az övéké a régióban. Elképesztő pofátlanság.”
 • 6. Grabowsky 2012. szeptember 26. 07:22
  „Csak az építőipar?”
 • 5. Kraivan 2012. szeptember 26. 07:21
  „Nem is értem miért nem vesszük a lakásokat?
  szinte ötletem sincs, miért nem kiépülnek cégek, hanem külföldre települnek.

  Hogy jövőre mi várható?
  Jönnek a Orbán kínai és azerbajdzsán haverjai.
  de emiatt nem kell új házakat építeni. Ott lesz üresen az enyém. Megvehetik azt is.”
 • 4. dodoni 2012. szeptember 25. 21:26
  „A 2050-re kb. hat-hétmillióra fogyó népességű országban vajh majd mennyi új lakás, ház kell.

  Már most több százezernyi lakás, ház áll üresen a fogyó népesség miatt. Ez ennyire elkerüli az ingatlanpiaccal és az építőiparral foglalkozó tudorok figyelmét?”
 • 3. papsajt 2012. szeptember 25. 19:17
  „"némi pezsgés csak a jövő év nyarára várható"???
  ugyan mitől lenne változás???
  persze tudom,hogy tündér mesében élünk, de legyünk már reálisak.
  akiket ez a kormány támogat,annak most is van, a többinek meg marad a hitelre.
  ami nincs és nem is kell.”
 • 2. keletaru 2012. szeptember 25. 18:12
  „Mikor nem csak a politikusok bére számít ???? Üdv Kuci”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2012. szeptember 25. 17:22
  „Tudjuk, érezzük, tapasztaljuk a saját bőrünkön! De van akik szerint dübörög a gazdaság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol: aláírták az 500 millió dolláros kötvénypakett szerződéseit

A Mol Group Finance S.A. - a Mol 100 százalékos leányvállalata - mint kibocsátó és a Mol mint… Tovább olvasom