Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nehezen nyílik a kínai húspiac

Magyarország - A Pick és a Hungerit harcol érte, a Hungary Meatnek viszont már van exportengedélye Kínába. A kiskunfélegyházi vágóhíd két és fél évig dolgozott, mire ezt elérte. Azt, hogy mit szállítanak, elárulták, azt nem, hogy mennyit.

Kína engedélyt ad a magyar sertés-, kacsa-, liba- és nyúlhús exportjára, ezt egy éve jelentette be Szijjártó Péter, akkor még külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár, most külgazdasági és külügyminiszter. Akkor a HVG még nem talált élelmiszer-ipari céget a Kínával üzleti kapcsolatban álló magyar vállalkozások között. A Magyar Húsiparosok Szövetségénél is annyit tudtak, hogy 2012-ben egy kínai küldöttség átvizsgálta azokat a magyar cégeket, amelyek jelezték, hogy exportálnának oda, de azóta nem történt változás.

Tavaly ősszel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Pekingben aláírt egy megállapodást a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel, és azt mondta, ezzel megnyílt az út Kínába a magyar marhahús előtt, és „áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshúskészítményekre vonatkoznak". 

Az érintett Csongrád megyei cégekkel beszélve az derült ki, hogy ez az engedélyezés nem megy könnyen, pedig az orosz piac elvesztése miatt ez most különösen jól jönne. Harminc évvel ezelőtt a politika akkor állt ki egy ilyen bejelentéssel, amikor már minden formaságot elintéztek, és elkezdődött az üzlet, most inkább a kapcsolatfelvétel elején. A szentesi Hungerit Zrt. is, a Pick Szeged Zrt. is szeretne Kínába exportálni. Az exportengedély intézése már régen elkezdődött, de még nem zárult le.

Magyar József, a Hungerit elnök-vezérigazgatója, tulajdonosa most azt mondta, ezen a téren továbbra sincs előrelépés. A Pick ugyanebben a cipőben jár. Minden feltételt teljesített, amit az engedély megszerzéséhez kértek. A szállításhoz szükséges bizonyítvány azonban jóváhagyásra vár azóta is. Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója azt mondja, nem tud pozitív fejleményről beszámolni.

Bontott sertések a Pick a hűtőkamrájában. Számítanak a kínai piacra. Fotó: Schmidt Andrea
Bontott sertések a Pick a hűtőkamrájában. Számítanak a kínai piacra. Fotó: Schmidt Andrea

A Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke, Németh Antal azonban úgy tájékoztatott, van olyan magyar húsipari cég, amely már szállít Kínába. A Piero Pini vezetésével működő, 500 főt foglalkoztató, 40 milliárdos éves árbevételű kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. a honlapja szerint Japánba, Dél-Koreába és Tajvanra korábban is szállított. Most már Kínába szóló exportengedélye is van. A cég meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott erről. Azt azért megtudtuk, tavaly októberben szerezték meg az engedélyt, amely két és fél évi munka eredménye. A kínai hatósági állatorvosok megnézték az üzemet, a feldolgozást, leírták, milyen módosításokat kérnek, aztán ellenőrizték, hogy a kft. ezeket tényleg teljesítette-e, végül lebonyolították az adminisztrációt.

Ahogyan a Hungerittől is elsősorban libalábat, szárnyat, fejet és belsőséget vesznek a távol-keletiek, a Hungary Meat Kft. kínai vevőit a sertésláb (köröm), a farok és a fej érdekli. Azt, hogy mekkora mennyiséget szállítanak belőle, a kft.-nél nem árulták el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első fokon pert nyert a Hubertus az állammal szemben

A bírósági döntés értelmében az államnak több mint 18 millió forintos perköltséget kell megfizetnie. Tovább olvasom