Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem Szeged a legdrágább

Szeged - A Magyar Energia Hivatal olyan összehasonlító táblázatot adott ki az országos távhődíjakról, amely szerint Szeged a legdrágább város a 10 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések közül. Ezt az anyagot cáfolja Básthy Gábor, a szegedi hőszolgáltató vezetője, de időközben más önkormányzatok – például Keszthely – is panasszal éltek.
A távhőárak összehasonlítását lehetővé tevő adatsort tett közzé nemrégiben a Magyar Energia Hivatal (MEH). Hivatalos kormányszerv mind ez idáig nem hozott nyilvánosságra az ország összes lakossági távhőtarifáját egységes elvek alapján összehasonlító táblázatot. Óriásiak a különbségek.

A MEH táblázatából az derül ki, hogy Magyarország 85 legfontosabb távhőellátója közül Keszthely a legdrágább az országban: egy átlaglakás évi fűtésköltsége 260 ezer forint. Ezt azóta cáfolta a Balaton-parti önkormányzat.

A nagyobb városok közül Sopronban kerül a legtöbbe a távhő: 212 ezer forint egy évre. A több mint 10 ezer ügyfelet ellátók közül ugyan Szeged vezet 191 ezer forinttal – a MEH szerint –, de ezzel az értékkel az összes város között inkább a középmezőnyhöz tartozik. A budapesti Főtáv 173 ezer forinttal a 60. helyet éri el, vagyis országosan inkább az olcsóbbak közé tartozik. A viszonylag kicsi, néhány ezer lakást ellátó szolgáltatók jellemzően drágábbak az összehasonlító adatsor szerint.

A keszthelyi tévedés

A Keszthelyi Városüzemeltetési Kft. közleménye szerint a MEH-anyagban szereplő adat nem valós. Vigassy Csaba, a MEH szóvivője erre azt válaszolta: a szolgáltató által újonnan elküldött adatokat addig nem ismerték, utólag módosítják majd a táblázatukat. Kijelentette: az eredeti anyag is csak tervezetként került ki a honlapra. Kindl György, a Keszthelyi Városüzemeltetési Kft. igazgatója szerint a hibát az okozhatta, hogy a MEH csak a maximált alapdíjukat ismeri, amit ők saját hatáskörben mérsékeltek. Az új számot pedig azért nem küldték el a hivatalnak, mert az nem kötelező.   

Megkérdeztük Básthy Gábort, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, mi a véleménye a MEH által kiadott táblázatról. Az ügyvezető a következőket válaszolta: a táblázat a Magyar Energia Hivatal 2010. április 2-i keltezésű tájékoztatójából származik, a számítások alapját pedig a 2009. december 1-jén érvényes szolgáltatói díjak képezték. Szegeden azonban 2010. január 1-jétől 7 százalékkal csökkent a fűtési hődíj és 10 százalékkal lett kevesebb a használati melegvíz hődíja. A többi szolgáltatónál az eltérő díjmegállapítási módszerek miatt 2009 negyedik negyedévében voltak változások, ami azt jelenti, hogy a MEH nem naprakész adatsort tett közzé.

Básthy Gábor szerint a MEH összehasonlításában szereplő számok teljesen fiktívek, mert egy elképzelt, országos átlagból képzett átlaglakás fogyasztására épülnek. Így semmi közük ahhoz, hogy az adott városokban valójában mennyit kell fizetni. Például a szegedi városi átlaghoz képest kevesebb fűtési hőfelhasználással, de jelentősen több használatimelegvíz-fogyasztással számolnak.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. lapunk rendelkezésére bocsátotta azon számításait, amelyek bemutatják, hogy az eltérő díjmegállapítási rendszerek igencsak eltérő árváltozásokat és árakat eredményeztek. Ezen az is látható, hogy az elmúlt több mint 2 évben a szegedi fogyasztók más városokhoz képest nem jártak rosszul.

Olvasóink írták

 • 12. achilleus 2010. május 21. 18:42
  „Ehhez képest tényleg érthetetlen, miért drágább Szegeden a távhő, mint a főtávnál:
  2010-05-21 17:34 - Újabb terhelő nyilatkozat: Hagyó a Főtávtól is szedett ,,tagdíjat"? (+videó) - Nemcsak a BKV-tól, hanem a Főtávtól is kért úgynevezett ,,tagdíjat" Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes a Hír Televízió birtokába jutott beszélgetés szerint. Joó Tibor egy felvételen azt mondja: a ma már előzetes letartóztatásban lévő politikus egy kávézóban adta le rendelését neki. Állítása szerint ő ekkor a közműcég egyik igazgatója volt. Joó az interjúban elmondta, hogy decemberben találkozott Hagyó Miklóssal. Állítása szerint a Főtáv vezérigazgatója, Kovács Lajos hozta össze a ,,randevút". Kijelentette: ő nem ajánlott pénzt, hanem Hagyó maga kért 50 milliót havonta készpénzben. (...)"

  A fenti cikkből: A több mint 10 ezer ügyfelet ellátók közül ugyan Szeged vezet 191 ezer forinttal - a MEH szerint -, de ezzel az értékkel az összes város között inkább a középmezőnyhöz tartozik. A budapesti Főtáv 173 ezer forinttal a 60. helyet éri el, vagyis országosan inkább az olcsóbbak közé tartozik.”
 • 11. achilleus 2010. május 21. 17:45
  „Básthy úr rendelkezik naprakész ÖSSZEHASONLÍTÓ adatokkal? Nem lehetséges esetleg, hogy másutt is csökkent úgymond a távhő ára, akkor amikor Szegeden? Erről Básthy úrnak vannak "nem fiktív" adatai?? Básthy úr szerint "fiktívek" a KSH adatai is, amikor nem létező átlagnyugdíjas-kosárral számol?? Básthy úr miért csak a délmagyar szerkesztőinek mutatja be az adatait, nem fért volna el esetleg itt is? Muszáj elhinnünk, hogy "az utóbbi 2 évben a szegedi fogyasztók más városokhoz képest nem jártak rosszul?" az ÁRVÁLTOZÁSOKKAL? (- ettől persze még akár a legdrágább is lehet a távhő költség, ha kellően magasról indul-). Nem lehetne úgy megírni a cikket, hogy teljesen egyértelműen elváljon mit állít a MEH, és mit állít Básthy úr, azaz, hogy mi vonatkozik 2009.dec.1-re, és mi 2010.jan.1. utánra? Na meghogy mit, mikor, ki, mivel, hasonlít össze?????”
 • 10. dodó 2010. május 21. 17:17
  „Ha esetleg Básthi úr pontos számokkal is szolgálna, esetleg nem titkolná szerényen: akkor most mennyit is fizetünk, és hányadik szép városunk, Szeged?”
 • 9. .suhym. 2010. május 21. 16:11
  „"Szegeden azonban 2010. január 1-jétől 7 százalékkal csökkent a fűtési hődíj és 10 százalékkal lett kevesebb a használati melegvíz hődíja."

  Ezzel egyetlen bajom van, a fizetendő összegnél ez nem tűnik fel!
  Ebben a bizonyos, a fizetésnél nem észrevehető csökkenésben benne van az ÁFA csökkenés is?”
 • 8. zehn 2010. május 21. 15:59
  „Jó. Ha nem a legdrágább , akkor is az egyik legdrágább. És így ennek most örülni kellene?”
 • 7. Amira 2010. május 21. 15:38
  „Hiába van nálunk is távfűtés, mégis egész télen fagyoskodtunk. A semmire fizetek 15e Ft-ot havonta és még csak le sem bírok válni. Annyira dühös vagyok! Legalább lenne meleg a lakásban télen.”
 • 6. dühös 2010. május 21. 12:18
  „Ezt komolyan gondolod? Legfeljebb papíron.... Naiv vagy.”
 • 5. nagyokos 2010. május 21. 11:03
  „Dühös: a hőszolgáltatóban 51% az Önkormányzat tulajdonosi hányada. Az árakat a tulajdonos terjeszti elő, a Közgyűlésnek kell jóváhagyni. 8 év MSZP többségű városvezetés után teljesen felesleges Bartha haverjait emlegetni.”
 • 4. dühös 2010. május 21. 10:17
  „Nem nekünk kellett, hanem Barta haverjainak.”
 • 3. Titanilla 2010. május 21. 10:07
  „Én nagyon soknak találom,akkoris, ha nem Szeged a legdrágább! A számlázási rendszer meg egyszerűen pocsék, gondolom azért, hogy a polgár ne értse meg, és mindent a a Távhő szájize szerint lehessen ki magyarázni. Mindenféle cimen levesznek bennünket. Ha 6 hónapi fútést veszek alapul a 2+2 lakásomra 1 köbméter melegviz fogysztás mellett havi több mint 35 ezer ft jön ki. Biztosan van ahol még több, de szerintem ez is nagyon sok. Gázzal fűtő ismerőseim nem fizetnek ennyi gázt, pedig a panel ugye mindenütt körbe van fűtve, nem úgy mint egy családi ház. Tényleg, kellett nekünk a privatizáció?”
 • 2. dühös 2010. május 21. 09:56
  „Nagy hiba volt privatizálni a hőszolgáltatókat.”
 • 1. bélás 2010. május 21. 09:23
  „akk mostmár elmondhatjuk, hogy megkaptuk az élhető Szegedet :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázta nyereségét a Vodafone

A Vodafone csoport, a bevétel alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatója az előző évinek több… Tovább olvasom