Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Németh Lászlóné: a Magyar Postával javulhat a vidék hitelezése

A magyar állam a korábban minimumként meghatározott 100 milliárd helyett 136 milliárd forint vagyoni hozzájárulást ad az SZHISZ-nek.
Azzal, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) várhatóan 25 százalék mínusz egy szavazatnyi részesedést szerez a Magyar Postában, a vidéki Magyarország finanszírozásának és postai szolgáltatásainak fejlesztése az elsődleges cél - nyilatkozta a nemzeti fejlesztési miniszter a Napi Gazdaságnak.

Németh Lászlóné a lap hétfői számában közölt interjúban elmondta: a magyar állam a korábban minimumként meghatározott 100 milliárd helyett 136 milliárd forint vagyoni hozzájárulást ad az SZHISZ-nek, a szervezet ebből fedezi a tulajdonszerzést a Magyar Postában.

A mostani tranzakció a miniszter szerint komoly előrelépés egy nagy hitelintézet létrejöttéhez. Megerősítette: a miniszterelnöknek határozott elképzelése van arról, hogyan épüljön fel a magyar bankrendszer. A cél az, hogy a fele magyar kézben legyen.

A takarékok tulajdonosainak tulajdonhoz fűződő jogai nem sérülnek a miniszter szerint, de a prudens működésre a továbbiakban érdemi ráhatása lesz az integrációs szervezetnek, illetve a Takarékbanknak. Hozzátette: folyamatban van a szektor intézményeinek átvizsgálása. Ezek a lépések azért szükségesek, mert még az idén beáll a szektorban az egyetemleges felelősség.

A miniszter kifejtette, hogy az energiaszektort nem akarják visszaállamosítani. "Leülünk mindenkivel tárgyalni a terveinkről, és aki nem tud ezzel azonosulni és felkínálja a cégét, akkor felmerül annak a lehetősége, hogy befektessünk" - mondta.

Az MVM nagyjából 50 milliárd forint saját forrást biztosított az E.ON megvásárlásához, enélkül nem valósulhatott volna meg az üzlet. Hozzáfűzte, lassan az MVM-nek is ki kell vennie a részét a rezsicsökkentésből.

A miniszter úgy vélekedett, el tudják érni, hogy a lakosság számára olcsóbb legyen az energia anélkül, hogy rontanának az ország befektetési környezetén. Hozzátette, ehhez le kell ülni a Gazprommal, amire a jövő év elején sort kell keríteni, valamint el kell dönteni, hogy milyen árstratégiát kövessenek, hol vannak még tartalékok, meddig lehet elmenni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig veszi fel valaki a Diákhitel 2-t

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) eddig 477-en vették fel a kizárólag tandíjra fordítható Diákhitel 2-t. Tízszer többen, mint tavaly. Tovább olvasom