Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Nettó 4000-rel nőtt 2010 óta a minimálbér

Szeged - Újabb minimálbér-emelés várható jövőre, a legkisebb kereset bruttója átlépheti a bűvös 100 ezer forintos határt. Csak az a baj, hogy a fizetésemelés nettóban legfeljebb 1000-1500 forintot ér.
– Örülök, hogy van állásom, és hogy 8 órás munkáért megkapom a minimálbért – mondta lapunknak a 28 éves Zsuzsanna, aki óvodai konyhán dolgozik. – Egy másik munkahelyen, hasonló kisegítői munkakörben csak 6 órában alkalmaztak, a nettóm 56 ezer forint volt. A mostani 64 ezer nekem már „nagy előrelépés". Igaz, ha a szüleim nem segítenének, semmire se futná belőle.

A konyhai kisegítő nem akarta, hogy megírjuk a teljes nevét. Szerettünk volna más véleményeket is megtudni, bejutni olyan üzemekbe, amelyekről gyanítottuk, hogy minimálbéres dolgozókat is alkalmaznak, de nem sikerült. – A nyugat-európai szemlélet szerint arról, hogy kinek mennyi a fizetése, csak a munkaadó és a munkavállaló tud, harmadik személy nem értesülhet róla – mondta Török György, az Europe Match GmbH fióktelepe, a szegedi gyufagyár igazgatója. A vezető hozzátette: általában az újonnan felvett dolgozók kapnak minimálbért, majd a 3 hónapos próbaidő után eldől, hogyan alakul a továbbiakban a keresetük.

Jövőre plusz 1500 forint

A foglalkoztatásért felelős államtitkár, Czomba Sándor szerint a kormány megkezdte a tárgyalásokat a minimálbérről, amely jövőre átlépheti a 100 ezer forintot. A reálérték kormány által ígért szinten tartása azt jelenti, hogy bruttó 2,4 százalékkal emelnék a minimálbért, 100 ezer 352 forint lenne. Így körülbelül 65 ezer 731 forintot kapna kézhez az, aki minimálbérért dolgozik, 1500 forinttal többet, mint idén. Ahhoz, hogy az emelés átlépje az érzékelhetőség határát, legalább 3 gyereket kell nevelni. Az MSZOSZ 104 ezer forintos minimálbért szeretne 2014-ben.

Magyarországon a NAV adatai szerint 1,5 millió ember, az adófizetők közel 40 százaléka a minimálbér után adózik, tehát az utcai járókelők jelentős részének megkérdezhetnénk a véleményét.

Elmondhatnák, hogy az elmúlt 4 évben, 2010. január 1-je óta tényleg jelentősen nőtt a legkisebb kereset: a bruttójuk 33,3 százalékkal, 24 ezer 500 forinttal emelkedett. A nettó bér azonban mindössze 6,6 százalékkal, 3954 forinttal lett több. Miért? Hiányzik az az összeg, amit az emberek az adójóváírásnak köszönhettek, és amelyet a kormány kivezetett a 16 százalékos egységes, egykulcsos adó törvénybe iktatásakor. A legkisebb keresetűek összességében nem nyertek annyit, mint amennyit veszítettek.

A kötelező minimálbér-emelésekkel jól járt az állam. Míg 2010-ben a 73 ezer 500 forintos bruttóból közel 13 ezer forintot kapott munkavállalói járulék formájában a költségvetés, idén csaknem 34 ezer forintot vonnak el a minimálbér után.

200 ezren minimálbéren a Dél-Alföldön

A minimálbér értékének megfelelő vagy annál alacsonyabb összevont jövedelmet 2012-ben az adózók 39,4 százaléka, 203 ezer adózó vallott be a Dél-Alföldön – derült ki a NAV Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatójából. Ők a befolyt szja-hoz 11 százalékkal járultak hozzá, szemben az előző évi 4,5 százalékkal.

A létminimum alatt van

Tavaly 85 ezer 960 forint volt a létminimum az egyszemélyes, egykeresős háztartásokban: ez a minimálbér nettójánál, a közel 61 ezer forintnál 25 ezer forinttal több. Mi a létminimum? Az az összeg, amely a szerény, a társadalom adott fejlettségi szintjén alapvetőnek minősülő szükségletek kielégítéséhez kell – írja a KSH. Nem azt jelenti, mennyi az a pénz, amiből még nem halunk éhen, hanem hogy miből lehet nagyon szerényen megélni.

Önnek mi a véleménye? Írja meg nekünk a Facebookon!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájcban is kutathat a NAV

A két ország közötti egyezmény érvénybe lépése már csak jogtechnikai procedúrák lebonyolításán… Tovább olvasom