Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Nőttek az ipari termelői árak novemberben

Az ipari termelői árak tavaly novemberben az előző havihoz képest 1,5, az egy évvel korábbihoz mérten 8,2 százalékkal nőttek, míg 2010 első tizenegy hónapjában az ipar átlagában a termelői árak 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Az KSH adatai szerint az ipar belföldi értékesítési árai 2010 novemberében az előző havihoz viszonyítva 1,2, a 2009. novemberivel összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2010. októberinél 1,7, a 2009. novemberinél 5,7 százalékkal magasabbak voltak tavaly novemberben.

Novemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónapinál 1,2, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban 0,8 százalékkal voltak magasabbak. Jelentősebb, 2,8 százalékos áremelkedés volt a vegyi anyag, termék gyártásában, míg a járműgyártásban 1,7, a villamos berendezés gyártásában pedig 1,4 százalékkal emelkedtek az árak.

Csökkentek az árak - 0,3 és 0,7 százalék közötti mértékben - a kohászat, fémfeldolgozás, a textil- és bőripar, illetve a gyógyszergyártás területén - olvasható a közleményben.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai novemberben 1,6 százalékkal magasabbak voltak; a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai az előző havi szinten maradtak. A kis súlyú bányászat árai 0,4 százalékkal lettek alacsonyabbak.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben - 20,4 százalékkal - a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban nőttek az árak, de 19,2 százalékkal emelkedtek az árak a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 12,7 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban.

Kisebb áremelkedés történt az élelmiszer-ipari (5,3 százalék), a villamos berendezés (4,9 százalék), és az egyéb feldolgozóipari termékek (3,6 százalék) gyártásában. 2009 novemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (3,3 százalék), illetve a gyógyszer- és a járműgyártásban (mindkettőben 0,7 százalékkal). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,9 és 1,5 százalék között alakult.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 14,2, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg a bányászat árai 0,6 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 novemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,5, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1 százalékos árnövekedést regisztráltak. A beruházási javak és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,9, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,9 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 2,1 százalékkal magasabb árakat mért a KSH.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 novemberében 1,7, 2009. novemberhez viszonyítva 5,7 százalékkal emelkedtek. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,5, az amerikai dollárhoz képest 2,2 százalékkal gyengült; a 2009 novemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 1,7, a dollárhoz viszonyítva 11,2 százalékot veszített értékéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis pihenő: marad a rekord üzemanyagár a héten

Tavaly januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Tovább olvasom