Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Online pénztárgép: 4-ből 3 kereskedő rosszul járt

Szeged - A vállalkozók mindent megtettek, minden határidőt betartottak, mégis elbuktak 50 ezer forintot. Online pénztárgépük továbbra sincs. Az egyik kereskedő megkapta a gépét: most a szervizben van.
– A múlt hét óta folyamatosan kapják a levelet a vállalkozók, hogy fizessék be a pénztárgépükre azt a fennmaradó összeget, amely az elveszett állami támogatás miatt 50 ezer forinttal kerül többe. Önhibájukon kívül, az április 30-ai határidő lejárta miatt estek el tőle. Több tagunk emiatt keresett bennünket: reménykedhetnek-e bármiben, vagy fizessék ki a teljes számlát, mert úgysem kapnak támogatást – nyilatkozta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára.

Éles Vilmosné zárja a kasszát. Egyelőre nem kapta meg az online gépet, viszont plusz 50 ezret fizethet érte. Fotó: Karnok Csaba
Éles Vilmosné zárja a kasszát. Egyelőre nem kapta meg az online gépet, viszont plusz 50 ezret fizethet érte. Fotó: Karnok Csaba

– Május 7-én kaptam egy levelet a Micra Metripond Kft.-től, hogy utaljam az 50 ezer forinttal megemelt számlát, 147 ezer 193 forintot – panaszolta Éles Vilmosné, egy szegedi gyógynövényszaküzlet vezetője. – Előlegként 31 ezer forintot már 2013-ban kifizettem. Azt ígérték, június végére megkapom az új pénztárgépet. Tavaly két olyan típust rendeltem meg, amelyeknek az engedélyét később visszavonták: nem én vagyok a hibás, mégis engem büntetnek.

1 milliárdos lehet a kereskedők vesztesége

Országosan 18 ezer gép után mintegy 10 ezer vállalkozó veszítette el az állami támogatást amiatt, hogy a kormány által megadott határidőre nem kapta meg a pénztárgépét. Ez a réteg 900 millió és 1 milliárd forint közötti kárt szenvedett a kereskedők érdekképviselete, a Kisosz szerint.

Az egyik belvárosi üzlet bérlője, Horváthné a „szerencsések" közé tartozott: április 30-áig ki tudta fizetni az online pénztárgépet, érvényesítette az állami támogatást, majd megkapta a szerkezetet. Mégis mindennap kézzel írja a nyugtákat.

– A győri Szintézis Kft.-től rendeltük a pénztárgépet, annak szegedi, Juhász Gyula utcai irodájában vettük át, ott beüzemelték és „bekötötték" a NAV-hoz. Egy teljes napig működött, majd lefagyott. Mivel Szegeden nincs szerviz, többnapos telefonálás után értem el végre a győrieket, akik elkezdték magyarázni, hová szúrjak be egy gombostűt, hogy működjön. Mivel nem javult meg a gép, egy megbeszélt időpontban begyűjtötték. Amikor más üzletbe betérek, azt látom, ott is kézzel írják a nyugtákat...

A Kisosz felmérése szerint a Csongrád megyei tagok 75 százaléka a Micra Metripondtól rendelt. Április közepéig semmilyen visszajelzést sem kaptak, nem érték el őket, és írásos megkereséseikre sem válaszoltak. A többségnek július végi szállítási időpontot jeleztek. Pataki Andrea úgy véli, ha augusztus végére módosítanák a határidőt, a kereskedők megkaphatnák a támogatást. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfő délutánra

Az eurót nem sokkal délután négy óra előtt 303,05 forinton jegyezték. Tovább olvasom