Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Rábólintott az EB: viheti az Auchan a Corát

Ezzel Magyarországon két hipermarketlánc marad, a Tesco-hálózat, valamint a jelenlegi 12 üzletét hét új áruházzal gyarapító Auchan-lánc.

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán, hogy az Auchan francia kiskereskedelmi csoport felvásárolja a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t.

Ezzel Magyarországon két hipermarketlánc marad, a Tesco-hálózat, valamint a jelenlegi 12 üzletét hét új áruházzal gyarapító Auchan-lánc - írja az Index.

Az uniós végrehajtó testület Strasbourg-ban tartott heti ülésén született döntés indoklása szerint "a bizottság által folytatott vizsgálatok megerősítették, hogy az egyesüléssel létrejött vállalatnak továbbra is számos egyéb erős versenytársa lesz, és hogy valamennyi érintett piacon elegendő számú alternatív szállító áll majd a fogyasztók rendelkezésére".

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében foglalkozott a témával.

A témáról kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy "a felek tevékenységei fedik egymást a magyarországi vegyes kiskereskedelmi üzletekben értékesített napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piacán. A tervezett ügylet hatást gyakorol bizonyos horizontálisan érintett piacokra, elsősorban Budapest környékén. Az egyesüléssel létrejött vállalatnak azonban továbbra is szembe kell néznie a többi, magyarországi, de főleg budapesti piaci résztvevő által gyakorolt versenykényszerrel. Ezenfelül a Bizottság által folytatott vizsgálat megerősítette, hogy a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piaca Magyarországon meglehetősen dinamikus; és az jellemzi, hogy a közelmúltban megjelent új piaci szereplők gyorsan szereztek jelentős részesedést."

A bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem korlátozza jelentős mértékben a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben vagy annak jelentős részén - áll a közleményben.

A két vállalat egyesített árbevétele alapján a magyar piacon az Auchan várhatóan az ötödik lesz a kereskedelmi vállalatok között - közölte az Auchan Magyarország Kft. az MTI-vel, jelezve azt is: az áruházlánc minden korábbi Cora dolgozót átvesz, így a felvásárlást követően mintegy 8 ezerre növekszik alkalmazottainak a száma.

Az áruházak átalakítása hónapokat vesz igénybe, de nyár végére minden áruház Auchan színekben várja a vásárlókat. Az érintett áruházak nyitva tartanak az átalakítások ideje alatt is.

A Cora áruházak felvásárlása a jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági körülmények között azt bizonyítja, hogy az Auchan bízik a magyar gazdaság fellendülésében, a beszállítók számára a felvásárlás újabb lehetőségeket jelent: mostantól mintegy másfélszer nagyobb piacot biztosít a vállalat, mint eddig - közölte a társaság.

A tulajdonoscserével az Auchan megjelenik Szolnokon, Szegeden és Debrecenben, emellett két üzlete lehet Miskolcon, ahol most Cora- és Auchan-áruház is van, előbbi a város délkeleti részén, utóbbi az északkeletin. Emellett az Auchan körbefonhatja – majdnem az M0-s mentén – szinte egész Budapestet - olvasható az Indexen.

Olvasóink írták

 • 20. smalltown 2012. április 20. 02:53
  „lesz majd CBA , abban meg lesz nemzeti szalaggal atkotott MAGYAR kenyer, meg csupaminden magyarsag, meg rovasirassal cimkezett ceklale, lehet majd orvendeni, hogy kiuztuk a Corat, Tescot stb....Leszunk Kis Balkan Europa kozepen, a sajat magyar sarunkban. S ujra elkezdhetjuk irigyelni a szomszedokat, akik gyarmati sorban elnek.
  Tenyleg ennyire hulye a magyar????????”
 • 19. dodoni 2012. április 19. 21:28
  „Úgy francia az Auchan ahogy a TESCO angol.

  A pénznek nincs nemzeti, nyelvi, egyáltalán, semmilyen érzelmi kötődése. Ahogy azoknak se, akik őt hajkurászva rohannak utána.”
 • 18. dodoni 2012. április 19. 21:28
  „Úgy francia az Auchan ahogy a TESCO angol.

  A pénznek nincs nemzeti, nyelvi, egyáltalán, semmilyen érzelmi kötődése. Ahogy azoknak se, akik őt hajkurászva rohannak utána.”
 • 17. macs 2012. április 19. 19:22
  „Én úgy tapasztaltam, a Cora általában a települések szélére települt. Talán az üzletpolitikája része volt a hely választás. :-)”
 • 16. sugerabugera 2012. április 19. 19:18
  „15-nek
  Az umbulda telkeket számon lehet kérni Szalai et-on.
  Aki jár külföldön,tudja,hogy a multik az elkerülő gyűrűk körül vannak.
  Mivel itt nem volt ilyen,ezért a sok nyuggernek kellett csinálni multikat a város szívébe.
  A magyar kisboltos meg széles ívben le<moderálva>.
  Hisz legalább adót fizetett Vona,ezek a <moderálva>kok meg csak pumpálják ki a pénzt az országból.
  A Prímáról is szót ejtve,egyre jobbak az áraik,zöldségben frissebb,és olcsóbb,mint a Marx(nem elírás) tér.
  Az Auchanba jártam anno Kecskemétre,Pestre,undorító volt pl. a ruha részleg,olcsó,de kínai szaga mindennek.
  A hússal meg kétszer buktak Kecskeméten,csak ezt nem publikálja a helyi sajtó.....”
 • 15. lukrecia 2012. április 19. 17:19
  „Sajnalom a Corat, hiszen napi vasarloja vagyok az Auchannak. Tudom eg es fold a ketto . Talan hangyanyival olcsobb az Auchan, de az aruvalaszteka a Coranak messze jobb az osszes tobbi multinal. A Cora a legjobb multi volt az orszagban, kar az arakat nem tudta korrigalni.
  A Cora Sajna Nem a belvaroshoz kozel telepedett le , mert az umbulda telek a varos szelen volt. Ezert kell eladni az aruhazat.”
 • 14. omg 2012. április 19. 16:54
  „Én <moderálva>om, hogy ki veszi meg vagy ki nem, meg hogy gyarmat vagyunk vagy sem, csak maradjon meg a normális és segítőkész gárda, meg a széles termékkínálat. A CORA sok olyan cuccot árul amit én személy szerint máshol még nem láttam, pl sok kaja, tea, sajtok, sörök stb (persze lehet én vagyok hülye és nem nézek szét jobban) :D Ja amúgy a CBA egy kalap fos, nem tudom hogy Lázárék, hogy akarják olyan árakkal, mint amikkel dolgoznak ellehetetleníteni a Tescot.”
 • 13. macs 2012. április 19. 16:51
  „7. Egyolvasó, és 8. Bendegúz007,
  ki kell ábrándítsalak benneteket, nem azért döntöttek az Unióban, mert gyarmatok vagyunk. :-D
  A játékszabályok szerint a magyar Gazdasági Versenyhivatalnak kellett volna áldását adnia Auchan-Cora felvásárlásra, de ők döntés jogát az Brüsszelre bízták.
  "Bár az Auchan a Cora 100 milliárdos forgalmát beszámítva is csak az ötödik legnagyobb szereplője lenne a magyarországi kiskereskedelemnek, a hipermarket szegmensben már rendkívül jelentős szereplőnek számítana, illetve előfordulhat, hogy a cég regionálisan az adott területen meghatározó szerephez jutna.
  ........Mivel a fúzióban érintett cégek összforgalma meghaladja világszinten az ötmilliárd eurót, illetve cégenként a 250 millió eurót, ezért az Auchan itthoni terjeszkedése közösségi szintű ügy, amelyben elvileg az uniós versenyhatóságként is működő Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága is kimondhatja a végső szót."
  http://privatbankar.hu/kkv/auchan-cora-felvasarlas-brusszelnel-a-labda-246271”
 • 12. W666W 2012. április 19. 16:12
  „Ímádnivalóak vagytok..Most amikor beütött a córesz akkor mindenki "igaz Magyar" lett és tudja mondani, hogy fúj franciák meg gyarmat lettünk..De hol a Búbánatban voltatok akkor mikor az ÖSSZES <moderálva> PÁRT azon agitálta az embereket, hogy Húú de jó lesz nekünk az Unió tessék az unióra szavazni ?????

  Ez a sok gané pont annak a következménye hogy a sok "igaz magyar" ember akkor az EU-ra szavazott..Ahogy EU tagok lettünk megszünt Magyarország magyarországnak lenni..Ezt tessék egyszer és mindenkorra tudomásul venni...

  Nincsenek határok mindenki oda mehet ahova akar és ott vállal és ott él ahol akar az EU-n belül..Nincs röghözkötöttség..Ha meg Magyar magyarországot akartok akkor bizony KI KELL LÉPNI az EU ból nincs mese és akkor lehet majd magyarkodni..De addig bizony ha tetszik ha nem ez fog lenni..mivel az EU ban ez van ezt kell szeretni..
  Ha ez nem tetszik akkor tessék Számonkérni Viktortól, a Maszoptól és a Szadesztöl meg a többiektöl..de ne magyarkodjunk már most mert ez nevetséges..”
 • 11. geza 2012. április 19. 14:14
  „Madaras Tecskó :D”
 • 10. hahaha62 2012. április 19. 11:54
  „remélem közeli cba-t kifekteti...fujjjjjjjjjjjjj fityiszdrollos támogató...éljen la france!!!------nem mintha járnék arra vásárolni---60ft-os tojásért....á.....nem...hagyjuk.”
 • 9. sugerabugera 2012. április 19. 09:57
  „Igaza van a Jobbiknak abban,hogy ebből a sza.ságból,amit EU-nak hívnak,menni kellene.
  Röhej,hogy míg Franciaországban kötelezik az üzletláncokat,hogy 50 km-es körzeten belülről kell beszerezni a friss áru 90 %-át,addig mi ezt nem érvényesítjük a multiknál.
  Bezzeg a HACCP-t egyből-szigorítva-elfogadtuk.
  Majmok.....
  Mi meg birkák.”
 • 8. Bendegúz007 2012. április 19. 08:25
  „7. Egyolvasó
  Ezt jól meg mondtad,gyarmat lettünk,saját országunkban rabszolgák.”
 • 7. Egyolvasó 2012. április 19. 05:33
  „"Rábólintott az EB: viheti az Auchan a Corát

  Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán, hogy az Auchan francia kiskereskedelmi csoport felvásárolja a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t."

  Én idáig azt hittem, hogy "Magyarországon" élek, innentől kezdve nekem senki se mondja, hogy ez "Magyarország", a legjobb kifejezés szerintem a gyarmat szó lesz, de hogy melyik országé azt majd megmondja az EB azaz az Európaji Bizottság.”
 • 6. W666W 2012. április 19. 04:16
  „Gondolom lehetett tudni, hogy a Cora tulajai ki akarnak vonulni akkor miért is nem jelentkezett egy MAGYAR az áruházláncért ????
  4. IGAZMONDO2 2012.04.18. 22:00
  Ugyhogy hagyni kéne már ezt a Műmagyarkodást már...Ugyanis van egy bizonyos fidesz közeli "nagyon magyar" lánc aki éjjel nappal szerepel a Tv ben ha kiskereskedelemröl van szó nyugodtan felvásárolhatta volna ha már meg akarja szorítani a teszkó gazdaságost, mert mindenhol ezt papolják..Szóval újból leíron ne gyere ezzel a Műmagyar dumával..Az vette meg akinek kellett .és adott érte ennyit..Egyébként meg itt magyarországon már semmi sem magyar még a CBA sem..Szal akkor miröl is beszélsz ????
  A pénz meg azé akinek járr Matolcsyék így is eleget elraknak zsebbe a benzinpénzböl meg az egyéb "nem megszorításból" származó pénzböl..egyébként meg számolj..A Molt megvette a fidesz 22500 ft ért most mega részvény ér 17500-at Na ott érdeklödj hogy hol a pénz :)))”
 • 5. tiszai 2012. április 18. 23:10
  „A Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft, is francia tulajdonban van. Így az egyik francia eladja a tulajdonát képező társaságot egy másik franciának.”
 • 4. IGAZMONDO2 2012. április 18. 22:00
  „Miért is kell eladni a franciáknak a Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t.? Mert nincs Malév-se, így ne legyen ez se, és kié lesz az eladási ár?”
 • 3. vélemény 2012. április 18. 20:08
  „Az M5 melletti "madaras teszkóban" voltam már sokszor.
  Nem rosszabb, mint a cora.”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. április 18. 18:59
  „Hála Istennek ! már tiszta aggódásba estem, hogy itt maradunk télvíz idejére ucsan nélkül !”
 • 1. Bendegúz007 2012. április 18. 16:52
  „Milyen jó,most már lesz auchan Szegeden,és még építkezniük se kellett,sokan szerettek volna és láss csodát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság óta legalább felével esett vissza az építőanyag ipar

A Magyar Építőanyag-ipari Szövetség ismertetése szerint közel felével esett vissza az építőanyag… Tovább olvasom