Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Sorra dőltek a negatív rekordok márciusban

Belföld – Márciusban több negatív rekord is megdőlt Magyarországon. Szinte hetente csúcsra futott a benzinár, rekord magas volt a munkanélküliség és rekord mennyiségű lehet a kilakoltatás. Viszont pozitívum: rekord alacsony lett a jegybanki alapkamat.
Szinte nem telik el úgy nap, hogy a híradások ne számolnának be valamilyen újabb negatív rekordról. 2010. márciusát rekord benzinárral kezdtük, akkor 324 forintot kellet fizetni egy liter 95-ös üzemanyagért. A tendencia folytatódik, ma már 333 forintot fizethetünk literenként, ha beállunk tankolni. Még hó elején azt jósoltuk, 350 forint lesz nyárra a 95-ös, már csak 17 forint választja el a benzin árát az előre jelzettől.

Már januárban tudni lehetett, rekordot ér el a munkanélküliség is. Március végi hír: 16 éves csúcsra nőtt az állástalanok száma. Az fn.hu arról cikkezett, hogy az álláskeresők száma elérte a 479 ezret, a portál által megkérdezett elemzők szerint meglepetés volt a növekedés. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte, hogy 1994 első negyedéve óta, amikor 11,4 százalék volt a ráta, most volt a legmagasabb a munkanélküliek aránya – írja az fn.hu

Emelkedett a benzin ára, a munkanélküliség.
Emelkedett a benzin ára, a munkanélküliség.


5,5 százalékos alapkamat

Március 29-ei ülésén a Magyar Nemzeti Bank 5,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat. A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a kamat. Az MTI által megkérdezett szakértők szerint, tovább csökkenhet a kamat. A csökkenő jegybanki alapkamat jótékonyan hat a forint alapú hitelezésre, olcsóbban juthatunk akár lakáshitelhez is. Az alacsony alapkamat a későbbiekben pozitívan hathat a diákhitel kamataira is – idővel csökkenhet a diákok által felvett kölcsön kamata.

Április 15-éig kilakoltatási moratórium van érvényben, lejártával rengeteg ingatlanból kerülhetnek utcára - írja a 168 Óra online, amely a Népszabadságra hivatkozva azt közli: a moratórium lejártával több tízezer lakást is elárverezhetnek. A Népszabadság cikkében Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség vezetője a problémák között a szabályozás hiányosságait említi.

Hiába kell az értékesítendő ingatlan kikiáltási árát az ingatlan árának 70 százalékában megszabni, ha a hitelező bank és pénzintézet tetszőlegesen állapítja meg az ingatlan árát. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a végrehajtók munkáját törvény szabályozza, addig a magáncégek, aukciósházak értékesítései szabályozatlanok.

A kamarai elnök szerint a probléma lényege: a szabályozás lehetőséget ad a pénzügyi szervezeteknek arra, hogy az adós számára jellemzően méltányosabb eljárást biztosító végrehajtót megkerüljék. A végrehajtó ugyanis afféle "csődgondnokként" jár el – írta az MTI.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2010. április 05. 17:05
  „Kilakoltatandók a következők: Bajnai, Gyurcsány, az MSZP-bűnszervezet teljes vezetősége, (és nemcsak a Parlamentből!), kollaboránsok, a bűnszervezet agitációs propagandistái, - teljes vagyonelkobzás!”
 • 3. 777kutya 2010. április 05. 15:37
  „Kutya világ az ami itt 8 éve kialakult.
  100 bőrt nyúznak le az éhbérért nyomorgó csórókról.
  És hasbaakasztják őket, hogy ez nektek így jó, meg dübörög a gazdaság..”
 • 2. cickányzat 2010. április 05. 12:55
  „Ez az ! A növekedés feltartóztathatatlan.
  Várom a gratulációkat, hogy ezt sikerült leírni.
  Más: a hitelező bank és pénzintézet tetszőlegesen
  állapítja meg az ingatlan árát. Hát ez az , nemcsak,
  hogy elárverezik, hanem a hitel levonása után
  nem is marad semmi. Gyönyörű.”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 05. 11:13
  „Megcsináltuk!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BUX újra 25 ezer pont közelében járt a héten

Az előző heti optimizmust követően a hét első felében korrekcióra került sor a magyar börzén, ám… Tovább olvasom