Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Szeged a bázis a régiós kiugráshoz

Szeged - Szegedi központtal romániai, bulgáriai, szerbiai, horvátországi terjeszkedésben gondolkodik a Sole-Mizo Zrt. tulajdonosa, Csányi Sándor és a vezérigazgató, a holland Gerbrant Redmer de Boer. Távlati célként pedig felmerült, hogy új, korszerű tejüzemet építenek.
„Régen nem dolgoznék, ha nem mernék álmodni" – nyilatkozta lapunknak a Sole-Mizo Zrt. holland vezérigazgatója, Gerbrant Redmer de Boer. Az 1997 óta hosszabb-rövidebb megszakításokkal Magyarországon élő menedzser mindezt tökéletes magyarsággal közölte, amikor a lapunknak adott interjú közben kiderült, a jövővel kapcsolatban merész tervek is megfordultak a tulajdonos, valamint a menedzsment fejében.

A szegedi székhelyű tejipari részvénytársaság vezérigazgatójával azért találkoztunk, hogy tőle is megkérdezzük: igaz-e a hír, hogy a Pick Szeged Zrt. és a Sole-Mizo tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor hosszú távon mindkét szegedi cégénél jelentős fejlesztéseket tervez. Egy héttel ezelőtt Kovács László, a Pick elnök-vezérigazgatója azt válaszolta: a húsipari vállalat a jövőben egyre inkább a magasabb értéket képviselő termékek előállítására koncentrál majd, ami természetesen fejlesztéseket jelent. Ennél többet azonban nem árult el.

A Pick mellett a Solét is fejlesztenék. Fotó: DM/DV
A Pick mellett a Solét is fejlesztenék.
Fotó: DM/DV

A Csányi-birodalom másik meghatározó cégénél, a Sole-Mizo Zrt.-nél felmerült egy vadonatúj üzem építésének lehetősége is. Ehhez azonban pályázati források szükségesek – tette hozzá a vezérigazgató –, ezért még korainak tartja, hogy a témáról nyilatkozzon. A hosszú távú elképzelések megvalósítását az is befolyásolja, mikor sikerül a jelenleg még veszteséges termelést nyereségessé tenni.

Szeged és Debrecen között ingázik

A 40 éves Gerbrant Redmer de Boer 1997-ben a Hajdútej Zrt. logisztikai és kereskedelmi igazgatói székébe került, a debreceni céget ugyanis a holland Friesland vásárolta meg. Négy évig dolgozott a vállalatnál, majd 7 évre Kolozsvárra került vezérigazgatónak az anyacég egyik ottani érdekeltségéhez. Romániában találkozott a bankelnök Csányi Sándorral, aki 2008-ban Szegedre hívta. A magyarul kiválóan beszélő vezető ma is a cívisvárosban él magyar feleségével és 6 éves kislányával, a munkanapokat azonban Szegeden tölti.

2010-ben a külföldi piacokat szeretnék meghódítani. Ehhez kiváló adottság az 580 főt foglalkoztató szegedi üzem földrajzi elhelyezkedése. Innen Romániába, Bulgáriába, Szerbiába, Horvátországba exportálnák a termékeket. Létkérdés a kivitel növelése, mivel itthon a kicsinek számító piacon túl nagy a verseny, túl sok a feldolgozó, még több a kereskedő, és mindenki ugyanannak a 10 millió magyarnak akar tejterméket eladni. Ezért keresnek új piacokat a régióban a szegedi bázisról, amely egyébként Közép-Európa egyik legnagyobb tejüzemének számít.

Romániában egy évvel ezelőtt leányvállalatot hoztak létre, amely nagyon jól teljesített: másfél milliárd forintos árbevételt hozott. A termékskálát is a külföldi piacok meghódítása érdekében fejlesztették 2008 óta folyamatosan: a Mizo-termékeket a magyar piacra, a Sole márkanevűeket exportra szánják többnyelvű feliratokkal.

Szegedé a marcali Túró Rudi-üzem

2009 végén a Sole-Mizo Zrt. megvásárolta a Danone Túró Rudi-üzletágát, a Marcaliban lévő gyárat. A Sole és a Mizo márkanevű túrórudikat hamarosan ott készítik. A Danone- nak pedig a Danone Milka Super Rudi nevű terméket gyártják. A országban jelenleg 4 helyen készítik a közkedvelt Túró Rudikat: Marcaliban, Sükösdön, Veszprémben és Mátészalkán.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2010. február 15. 09:42
  „Látszik, ehhez a szakmához van felsőfokú képzés Szegeden! Van és lesz szakember!
  Ezért volna mielőbb ha a szükségtelen diploma gyár helyett olyan szakok indulhatnának ami más beruházót is idevonz! Pl.: Gépészmérnök, villanosmérnök, építészmérnök.”
 • 3. Amira 2010. február 15. 08:58
  „Itt a béreket mikor fejlesztik?”
 • 2. reagens 2010. február 15. 08:32
  „Szép.
  Először helyre kéne állítani az említett országokkal a Szeged felöli rövidebb, közvetlenebb vasúti összeköttetést.
  Közúton tejet hurcolászni gazdaságtalan (csővezetéket építeni meg iszonyat pénz, tejre nem is csinálnak csak olajra, gázra)
  Aztán ha már adottak a logisztikai lehetőségek, utána lehet szegedi feldolgozóközpontot szervezni.
  De ez több iparágnak is érdeke. (például jól jönne a Demjánék által építött zrenjanini (nagybecskereki) bioetanol üzemnek, nembeszélve a bánáti parasztokról (akik közt jelentős a magyar nemzetiségi részarány).
  Szeged-Temesvár-Újvidék régiós szemlélet, együttműködés kell.”
 • 1. TUTI 2010. február 15. 07:43
  „HAJRA MAGYAROK!
  HAJRA PICK SZEGED!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a cégfelszámolás

Dél-Alföld - Csökkent a felszámolások száma januárban országosan, de így is messze több, közel 1300… Tovább olvasom