Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Tavaly 16 százalékkal nőtt az orosz gázexport Európába

Az EIA elemzői szerint a Nyugat-Európába irányuló orosz szállítások 20 százalékkal bővültek tavaly.
Tavaly 16 százalékkal nőtt Oroszország gázexportja Nyugat- és Kelet-Európába - az amerikai energiaügyi statisztikai hivatal (EIA) jelentése szerint.

A dokumentum szerint a térségbe átlagosan napi 441,7 millió köbméter földgázt exportált Oroszország, ami 16 százalékkal több a 2012. évinél.

Az EIA elemzői szerint a Nyugat-Európába irányuló orosz szállítások 20 százalékkal bővültek tavaly, az export átlagosan napi 348,2 millió köbméter volt. A bővülés kizárólag annak köszönhető, hogy három ország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország növelte az importját. Ezen belül is különösen az Olaszországba irányuló orosz gázszállítás nőtt, átlagosan napi 68 millió köbméterre, ami napi 28,3 millió köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Olaszországba került a Nyugat- és Kelet-Európába tavaly vezetéken szállított orosz földgáz csaknem 16 százaléka.

Tavaly átlagosan napi 19,8 millió köbméterrel 110 millió köbméterre emelkedett a német, és átlagosan napi 11,3 millió köbméterrel 34 millió köbméterre bővült a brit gázimport Oroszországból.

Az EIA számításai szerint az európai gázszükséglet 37 százalékát fedezték tavaly az orosz szállítások az egy évvel korábbi 31 százalék után.

Az energiaügyi statisztikai hivatal azzal számol, hogy Oroszország a következő négy évben nem csak a vezetékes, de a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját is képes növelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakossági hitelezés bővült, a vállalati mélyponton van

A Népszava szerint áprilisban 18,6 milliárd forintnyi forintalapú lakáshitelt helyeztek ki a bankok:… Tovább olvasom