Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Több magánszemély és kevesebb cég tartozik tartósan a NAV-nak

Tovább emelkedett az adóhatóságnak tartósan tartozó magánszemélyek és egyéni vállalkozók száma a negyedik negyedévben
A tartósan adós cégek száma ugyanakkor érzékelhetően csökkent - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett adatokból.

A tavaly szeptember végi 2.023 után december végén 1.771 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint a szeptember végi 3.501 után december végén 3.581 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós - a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül a 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó - adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 35,8 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 177,1 milliárd forinttal tartoztak 2011 végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 212,9 milliárd forintra rúg. A valóságos tartozások azonban sok esetben ennél jóval nagyobbak lehetnek.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.771 cégből 1.322 felszámolás, 98 pedig végelszámolás alatt áll, csupán 351 még működő vállalkozás, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az adóhatóság.
A cégek között gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. Továbbra is a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak.

Változatlanul megtalálható a listán az ugyancsak felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt. vagy például az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Százmilliónál nagyobb tartozása van önkormányzatoknak (Alsóvadász, Nick), iskoláknak (Kolumbusz Humángimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium), alapítványoknak (Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány), fürdőknek (Esztergomi Fürdő (spa) Szolgáltató Zrt.).

A vállalkozások között továbbra is megtalálható számos fura nevű cég (például Hasitasi Hatos Kft., Bedőlt 100202 Hcetdraug Pácban Lévő Kft., Bedőlt 100306 Forsiets Pácban Lévő Kft., Bedőlt Office Válságban Lévő Kft.) amelyeket Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatt jegyeztek be.

A magánszemélyek listáján most is szerepel Akkad Imad, rajta van az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, valamint Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.

Olvasóink írták

 • 3. újratöltve 2012. január 28. 19:49
  „Mi a túrót csodálkoztok? Megvette a cégeket Joszip Tot és Kaya Ibrahim! Oszt jónapot!”
 • 2. Qllancs 2012. január 28. 13:22
  „A NAV. miér ilyen tehetetlen ? Miért hagyják évekig a tartozást felszaporodni ???? Ha a kisembernek van párezer ft tartozása --mindjárt végrehajtóval fenyeget, meg a munkáltatónál rögtön inkasszót vezet be.
  Celebek pl. gáspárék ??? a bíróságot is hülyére veszik !hazudoznak össze-vissza !A NAV. már réges.régen teljes vagyonelkobzást kellett volna végezni !!!
  Milliós--százmilliós tartozás nem 90 nap alatt keletkezi !!!! Akinek ez a dolga ,hogy ezeket számon tartsa NEM VÉGZI JÓL a DOLGÁT !!!!!”
 • 1. Commander-V2 2012. január 28. 13:12
  „A cégek nagy része hála Orbánéknak csődbe ment és felszámolták őket, megszűntek jogutód nélkül ezért már nem is tartoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt euróövezeti országot minősített le a Fitch

Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza a… Tovább olvasom