Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Több mint 80 jelentést készített az ÁSZ 2011-ben

Az ÁSZ jelentéseit felhasználva készült el többek között az új katasztrófavédelmi törvény.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011-ben több mint 80 jelentést készített el, ami csaknem duplája a 2010-ben teljesítetteknek, a számvevőszék jelentései és tanulmányai közül kilenc került az Országgyűlés bizottságai elé, összesen 50 bizottsági ülésen foglalkoztak az ÁSZ megállapításaival, javaslataivalal - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.

Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ számos jelentését felhasználták a törvényalkotók az idei évben, korábbi ellenőrzéseinek tapasztalatai megalapozták a Széll Kálmán Terv, az adósságcsökkentés és a sarkalatos törvények megalkotását.

Kiemelte: az ÁSZ jelentéseit felhasználva készült el az új katasztrófavédelmi törvény, az új önkormányzati törvény, a szakképzési hozzájárulásról szóló új jogszabály és az észrevételeik figyelembe vételével alakították ki az új jegybanktörvényt is.

"Külön ki kell emelni az ÁSZ költségvetési véleményét és zárszámadási jelentését, amelyek hiteles szakmai forrásként szolgáltak az országgyűlési vitában, megállapításainkra politikai hovatartozástól függetlenül hivatkoztak a képviselők" - húzta alá.

Jelentősen nőtt az ellenőrzött önkormányzatok száma: az idei második félévben több önkormányzati jelentés készült el, mint 2006 és 2010 között - mutatott rá az elnök.

Az ÁSZ elvégezte az önkormányzati középszint rendszerszerű ellenőrzését. Az ellenőrzött kör kiegészült a Fővárosi Önkormányzattal, Budapest átfogó ellenőrzését ugyanis több mint két évtizede nem végezték el, miközben a főváros közpénzgazdálkodásának minőségével kapcsolatban egyre több kétely merült fel. A rendszerszintű ellenőrzés összességében tehát 19 megye, 23 megyei jogú város és a főváros számvevőszéki jelentését fogta át - sorolta Domokos László.

Az ÁSZ elnöke hangoztatta: az ország egészének helyzetét megnehezítő eladósodás itt is komoly problémát jelent, a megyei, megyei jogú városi önkormányzatok 95 százaléka bocsátott ki deviza alapú kötvényt 2007-2008-ban.

Rámutatott: a főváros a külső beruházási források fedezete érdekében vett fel hiteleket, többségi tulajdonában levő cégei, például a BKV pedig tízmilliárd forintos nagyságrendben halmoztak fel adósságot. Az önkormányzatok eladósodásának egyik sajátossága, hogy a hitel felvételére jellemzően nem a hiány "elszállása" miatt volt szükség, hanem a későbbi fejlesztések finanszírozása, illetve egyfajta pénzügyi tartalék képzése érdekében. Ennek megfelelően ezt a forrást csak a felvételt követő években, 2009-ben és főként 2010-ben használták fel az önkormányzatok. Gondot az okozott, hogy ennek a pénznek a segítségével nemcsak a beruházások saját forrását teremtették elő, hanem sajnálatos módon ezzel hozzájárultak az alrendszer és az államháztartás hiányának a növekedéséhez is.

Mindez nem azt jelenti, hogy a 2010-es deficitcél elvétését az adott évi önkormányzati hitelfelvételek okozták volna, sokkal inkább arról volt szó, hogy a központi tervezés során a kormány 2009 végén alulbecsülte a tartalékfelhasználást, miközben a bevételek válság miatti kiesésével kapcsolatban is túl derűlátóak voltak az előrejelzések - elemezte Domokos László.

Kiemelte: az ÁSZ-ellenőrzések elgondolkodtató tapasztalata volt, hogy többségében azok az önkormányzatok kerültek nehezebb pénzügyi helyzetbe, amelyek az elmúlt időszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak vége.

"Ezzel kapcsolatban három sürgető feladatot látunk, mégpedig az amortizáció megfelelő kezelését, a költségvetési számviteli rendszer megújítását, valamint az önkormányzatok és az önkormányzati feladatokat ellátó gazdasági társaságok kapcsolatának átláthatóvá tételét" - hangoztatta az ÁSZ elnöke.

A jövő évi elképzelésekről Domokos László elmondta: a 2012-es év nagy újítása lesz a gördülő tervezés bevezetése. "Az ÁSZ a tervezést, a kockázatok értékelését folyamatos feladatként végzi, jövőre év közben többször értékelik majd a számvevőszék munkatársai az ellenőrzések, az előtanulmányok és ellenőrzési programok előrehaladását" - emelte ki az ÁSZ elnöke.

Hangsúlyozta: a 2012. első félévi tervben 38 ellenőrzés szerepel, megjelennek benne a már korábban megkezdett ellenőrzések, az éves rendszerességgel elvégzendő törvényi feladatok, az utóellenőrzések, illetve azok az új témák is, amelyeket az ÁSZ saját hatáskörében vett fel az ellenőrzési listára. A középtávú stratégia súlyponti témája lesz a zárszámadás ellenőrzése, valamint az önkormányzatok vagyoni, pénzügyi helyzetét értékelő ellenőrzések folytatása - fűzte hozzá.

Kifejtette: 2011-ben a megyéket, a megyei jogú városokat és a fővárost ellenőrizték, 2012 első negyedévében a tervek szerint nyilvánosságra hozzák a városi önkormányzati kör pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről szóló összegző jelentésüket, amely egy 63 várost tartalmazó minta ellenőrzése alapján készül.

Rámutatott:" a 2012-es évben több száz ellenőrzést végzünk majd a községi és nagyközségi önkormányzatok működési szabályosságának erősítése céljából. Folytatódik a pénzügyi gazdasági helyzet értékelése a kockázatértékeléssel kiválasztott településeknél, miközben az önkormányzatok, illetve többségi tulajdonukban levő gazdasági társaságaik vagyongazdálkodásának szabályozottsága, eredményessége megítélésére "próba" ellenőrzések indulnak."

Az ellenőrzések mellett kiépítik a helyi önkormányzatok pénzügyi-gazdasági helyzetét folyamatosan figyelemmel kísérő és jelzést adó, monitoring rendszert - fűzte hozzá.

Domokos László hangsúlyozta: a Szlovák Számvevőszékkel párhuzamos ellenőrzés keretében várhatóan ellenőrzik a kerékpárút hálózat fejlesztésére fordított pénzeszközök felhasználását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödés: 310 forint körül az euró

A forint árfolyama emelkedett csütörtökön kora este az euróval és a svájci frankkal szemben. Tovább olvasom