Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Több mint háromszorosára nőtt az ingatlanbefektetések volumene Magyarországon

Magyarországon tavaly 728 millió euróra nőtt az ingatlanbefektetések volumene, míg 2010-ben csak 240 millió euró volt ez az érték - derül ki a Cushman and Wakefield ingatlan tanácsadó cég MTI-hez eljuttatott közleményéből.
A cég adatai szerint a közép-európai régió befektetési aktivitása stabil növekedésnek indult 2011-ben, elérve az összesen 6,1 milliárd eurós befektetési volument Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia központi piacain. Ez a 2010-ben Közép-Európa piacain elért 2,9 milliárd eurós befektetési érték több mint kétszerese.
A közlemény szerint továbbra is Lengyelország tekinthető a régió vezető piacának, azonban Csehországban jelentkezik évről évre a legszignifikánsabb javulás a befektetési volumenben, ahol a 2010-ben elért 479 millió euróról 2,2 milliárd euróra bővültek a befektetések 2011-ben.

Lengyelországnak 2011-ben 2,58 milliárd eurónyi befektetéssel sikerült megőriznie vezető pozícióját. Magyarországon a befektetési volumen 240 millió euróról 728 euróra emelkedett, Romániában szintén növekedés volt megfigyelhető, a befektetés mértéke a 2010-ben elért 241 millió euróról 320 millió euróra emelkedett, emellett Szlovákiában 263 millió euró volt a befektetési volumen a 2010-ben elért 53 millió euró helyett.

A Cushman and Wakefield összesítése szerint továbbra is a kiskereskedelmi egységekbe történő befektetések dominálnak, azonban ennek aránya 40 százalékra esett vissza 2011-ben a 2010-ben elért 49 százalékról. Az irodapiacon történt befektetések aránya változatlanul 37 százalék a közép-európai régióban, az ipai ingatlanok tekintetében ez az arány azonban 8 százalékról 15 százalékra emelkedett 2011-ben.
Tavaly az összes befektetés 40 százalékát a portfolió ügyletek tették ki, melyek közül a VGP, a Multi-Development, a PPF, a TriGranit és az Aviva tranzakciói bizonyultak a legjelentősebbeknek.

Az intézményi és vállalati tranzakciók a befektetések mintegy 32 százalékát tették ki, mely a nyugat-európai régióval összehasonlítva leginkább a közép-európai piacon kínált jobb növekedési potenciálnak köszönhető.

A tavalyi év harmadik negyedévére a legtöbb piacon további hozamcsökkenés mutatkozott, amely hozzájárult az árak stabilizálódásához. Lengyelországban és Csehországban a főbb kiskereskedelmi ingatlanok hozamai megközelítették az ideális 6 százalékot, míg a központi üzleti negyedekben található prémium kategóriás irodaterületek esetében a hozam közel került a 6,25 százalékos értékhez, az ipari ingatlanoknál pedig 7,75 százalék volt.
A tanácsadó cég elemzése szerint a befektetési hangulat továbbra is pozitív a lengyel és cseh piacokon, "azonban kiemelt figyelem irányul Magyarországra, annak okán, miszerint ez lesz-e az EU következő tagállama, mely a régióban megjelent dominóhatás újabb áldozatává válik".

A közlemény idézi a cég magyarországi irodájának vezetőjét, Charles Taylort, aki szerint Közép-Európában a 2012-ben megvalósuló befektetési volumenek várhatóan nem érik el az előző évek mértékét; előrejelzésük szerint ebben az éven 5 milliárd eurót fektetnek majd be az ingatlanpiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbított európai olajszerződések Iránnal

Több európai olajtársaság is meghosszabbította 2012-re Iránnal kötött kőolajszállítási szerződéseinek java részét. Tovább olvasom