Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Tojást kilóra? Hm?!

Csongrád megye - Aki a kisméretű tojást vásárolja, azt hiszi, spórol, holott nem. Most kibújik a lóláb: augusztus 22-én hatályba lépett ugyanis az a rendelet, amely szerint a jövőben a tojások darabára mellett fel kell tüntetni a kilónkénti árát is.
Az üzletekben és a piacokon ki kell írni a tojás kilónkénti árát is egy, a közelmúltban, augusztus 22-én hatályba lépett rendelet szerint. Ennek határozott célja van, az, hogy a fogyasztókat tájékoztassák, melyik tojás az olcsóbb. El szeretnék kerülni, hogy a legnagyobb áruházláncok „vevőcsalinak" használják az árut, és 29-30 forintért adják a legkisebb méretű tojást, rontva a nagyobbak esélyeit. A 30 forintos pici tojásból ugyanis egy kiló közel 700, pontosabban 698 forint, míg a legnagyobb, XL-es méret kilója mindössze 616-ba kerül.

Könnyebben mérlegelhetjük milyen tojást vegyük. Fotó: Frank Yvette
Könnyebben "mérlegelhetjük" milyen tojást vegyük. Fotó: Frank Yvette


A Mars téren árusító Kotogány János kereskedőnél is új tájékoztató feliratok állnak a különböző méretű tojások mellett, a darabonkénti árat éppúgy feltüntetik, mint a kilóra átszámítottat. Fontos tudni, hogy a tojást nem a mérleg serpenyőjébe teszik, és leolvassák a kapott értéket, hanem számolnak. A módszertan egyszerű, alig néhány adattal kell dolgozni.

VM: pluszinfó a fogyasztónak

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Tojástermelők Szövetségének hivatalos megkeresésére, velük együttműködve kezdeményezte a termékek egységárának feltüntetését szabályozó 2009-es miniszteri rendelet módosítását. Az új szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették azt a tényt, hogy a kisebb méretű – többségében importból származó – tojások kilogrammban megadott egységára magasabb, mint a nagyobb méretű, elsősorban hazai tojások ára – áll a szaktárca közleményében. Az egységár feltüntetése a vásárlóknak pluszinformációt nyújt.

Azt a minisztériumi rendelet tartalmazza, hogy például egy M-es tojás súlya 53–63 gramm lehet, és a számtani műveletben az alsó határt, a legkisebb súlyt kell figyelembe venni. Először az egy kilót, az 1000 grammot kell elosztani 53-mal, a végeredmény 18,86, kerekítve 19. Vagyis 19 darab M-es tojás tesz ki egy kilót. Ezt a számot szorozzuk meg a tojás darabonkénti árával, ebben az esetben 35-tel, és így megkapjuk, hogy egy kiló 665 forint.

– Jó, hogy ilyen rendelet született, mert az emberek rá fognak jönni, hogy nem akkor spórolnak, amikor a legkisebb tojást veszik meg – mondta el a véleményét Kotogány János. – Nem jelent pluszmunkát, a számítógépbe beírom az adatokat, és az Excel-táblában azonnal megjelenik, mennyi a különböző méretű tojások kilónkénti ára.

Tegnap jártunk több üzletben is: a darabonkénti ár mellett mindenütt el lehet olvasni, hogy mennyibe kerülne a tojás, ha azt mondanánk a pultnál: kérek egy kilót!

A Mars téri árusok már kilóban is feltüntetik a tojás árát. Fotó: Frank Yvette
A Mars téri árusoknak már kilóban is fel kell tüntetniük a tojás árát. Fotó: Frank Yvette


A piacon annak az őstermelőnek, aki a baromfiudvarban 50 tojótyúknál kevesebb baromfit tart, nem kell alkalmaznia az új elvárást. Igaz, egyelőre senki sem számolja meg, hogy az egyszerű árusoknál otthon hány tyúk kapirgál.

* * *

Árak

A tojás ára jelenleg 30 és 60 forint között mozog, minden attól függ, ki hol vásárol. A piacokon az átlagos, M-es méretű tojás darabját 35–42 forintért kínálják, attól függően, házi, friss vagy tanyai megjelölést írnak ki mellé. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján az év elejétől húsvétig a tojás termelői és fogyasztói ára is folyamatosan emelkedett, előbbi a 13., utóbbi a 14–15. héten ért a csúcsra, amikor meghaladta a 60 forintot. Március legvégén és április elején egy tojás ára körülbelül kétszer annyiba került, mint egy évvel ezelőtt. Azóta a tojás ára egy kicsit csökkent.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. czindi 2012. augusztus 31. 09:56
  „Valóban, szükséges a súlyt is föltüntetni. Erről nem érdemes vitázni. Azért furcsa lenne reggel így szólni a nejedhez:
  Drágám, ma 14 dekából kérek rántottát!”
 • 41. bambinaXX 2012. augusztus 31. 03:15
  „Még egy ötlet: ki se írják semmire, hogy mennyibe kerül - majd kiderül a pénztárnál. Hisz oan´ gazdagok vagyunk.. Felháborodunk, ha szembesítenek vele: mi mennyit ér valójában. És igen: álljunk ellen, ha bárki fel akar homályosítani! ezért tartunk itt, ahol..
  31. Ugye?! Nem új ötlet ez - csak a szemellenző akadályozza a kitekintést.
  A tojás súlya pedig nem a göngyöleg súlya. Én személy szerint sajnálom, hogy ennyi a tudatlan ember.. riasztó ez. Szükség lenne fogyasztói és pénzügyi ismeretek oktatására az iskolában, mert sokan otthon ilyet nem kapnak. Egyre többen mennek külföldre dolgozni, ugyanakkor kevés itthon a világlátott, tapasztalt ember, akinek az a furcsa, hogy itt mennyi a begyöpösödött, maradi gondolkodású.”
 • 40. bambinaXX 2012. augusztus 31. 02:52
  „26! nomen est omen.. bár gondolom mondták már neked.

  Hello mindenki! A tojásokat ezután is db-ra lehet venni!! Nem kell foglalkozni a +ként feltüntetett kg-onkénti árral -ahogy nem kell megnézni a szeletelt sajt, felvágott kg-onkénti árát, ill. a minden hipermarketben régóta látható kg-ra, db-ra vonatkozó árakat sem, nehogy össze tudjátok hasonlítani az egyes termékeket. Sőt: szabad meg sem nézni, mi mennyibe kerül-vegyétek, amire rá van írva: AKCIÓ!
  szabad hülyének lenni: inkább vegyetek pl. 20 Ft-os füzetet, amiben 6 lap van, mint 50 Ft-osat, amiben 160..”
 • 39. simonadri 2012. augusztus 30. 12:09
  „"Most kibújik a lóláb" - gratulálok. És kilóg a szög a zsákból, mi?”
 • 38. kormoska 2012. augusztus 30. 09:47
  „Új miniszteri rendelet jelent meg:Tojást kilóra,a kenyeret literre,a benzint darabra,lakást pedig négyzetméter helyett köbtérfogatra kell venni ezután:-)
  Aki a szabályozás ellen vét és rajtakapták 10deka forintot köteles fizetni!!
  Ami kerek visszük,ami szögletes gurítjuk,ez Magyarország.”
 • 37. öregvegyész 2012. augusztus 30. 09:40
  „Ez is a brüsszeli habos része. Először apartmant csináltatnak a tyúkoknak,meg a mezőn élőket leszólják, jól felemelik az árakat és utána hülyéknek néznek bennünket. Lásd még új rendszám. Túl sokba kerülnek nekünk azok a nagy üvegpaloták ,és a beülök közelebb mehetnének a tyúkok seggéhez.”
 • 36. Antal50 2012. augusztus 30. 07:59
  „Javaslom,hogy a következő választáskor hozzon mindenki egy tojást magával,és majd a nemzeti ,harcos,ősszmépi, narancsos ,tojásforradalárok,akik akkorra tanult tojásszakértők lesznek,elmagyarázzák ennek a birka népnek,még azt is,hogy melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás.
  Ez a szemét kormány,képes minden idióta ötletét bedobni,csak elterelje a figyelmet a valós tényekről.”
 • 35. joy 2012. augusztus 30. 07:34
  „Lótúrót, ez csak beetetés a kereskedők javára.
  Mutasson v.ki olyan receptet, ahol az szerepel: Végy x dkg tojást, válaszd szét a fehérjét...
  A reggeli lágytojást sem súlyra, hanem darabra készítem, és időre főzöm.

  Aki eddig hetente 10 "S"-es tojot vásárolt, hiába látja, hogy 50 HUF-ot bukik kilóján, ezután is csak a 10 "S"-esre futja neki.

  A cikkíró tovább vihette volna a gondolatot: "...azt mondanánk a pultnál,
  - Kérek negyedkiló tojást!
  - Lehet két dekával több?
  - Nem, szedje le róla!"”
 • 34. joy 2012. augusztus 30. 07:19
  „Hiányolom, hogy nincs feltüntetve a tojásokon, mennyi az egyedi csomagolás súlya.”
 • 33. Arth_ur 2012. augusztus 29. 20:38
  „A felesleges vita helyett inkább dobáljuk meg tojással azt a balfácánt, aki a cikkhez tartozó szavazást összeállította!!!
  A cikk se túl jó, de ez a műfelmérés hozzá ugyanakkora demagógia, mint a nemzeti konzultáció...”
 • 32. exdeus 2012. augusztus 29. 20:11
  „Bocsánat, átsiklottam ama tény felett, hogy a legkisebb súlyt kell nézni, de akkor sem ad plusz információt.
  Úgy gondolom, hogy azt a többség eddig is nézte, hogy S-es vagy M-es (stb) méretű-e a tojás, amit a kosárba tesz, és hogy ez mennyibe kerül.
  De ha másra nem, arra jó, hogy lehessen miért büntetni.”
 • 31. rókus1 2012. augusztus 29. 19:23
  „Hm,hm....én ezt már az "átkosban" még a szocialimus idején megtapasztaltam Lengyelorszában.....akkor néztem is ott nagyot...jé tojás kilóra!!!! így nekem ez most nem új! de az hogy a szocializmusban alkalmazott módszerektől is fényévre voltunk,vagyunk...az már igen!!!”
 • 30. maz 2012. augusztus 29. 19:19
  „akkor a 6 tojásos piskotához hány tojás kell ????????”
 • 29. öregferkó 2012. augusztus 29. 19:11
  „Honorus ! mint egy debil majom, csak szajkózol ! A tojás MINŐSÉGE nem a mérettől, csak a tyúktól függ.
  A Te tojásaib evidensen csak ipari célra alkalmasak !”
 • 28. DMagóg 2012. augusztus 29. 17:21
  „Én a tojássárgája miatt veszem a tojást, s mint tudjuk: "A tojás belső, kerekded, sárga része, a tojás össztömegének kb. harmadát adja." Ezt bizony pontosítani kellene, s feltüntetni a pontos arányt!”
 • 27. DMagóg 2012. augusztus 29. 17:00
  „Na, jó! Van a 0,5-0,75-1,0-1,5 literes valami, aminél összehasonlító irányszám, hogy a kiszereléstől függően mennyibe kerül egy liter. Ennek analógiájára, a mérettől ("kiszereléstől") függően mennyibe kerül egy kilógramm. Szokatlan, ám nem teljesen logikátlan. Csak itt zavaró tényező a göngyöleg (csomagolóanyag), a vékony-vastag tojáshéj! Idő kérdése, hogy erre is találnak megoldást! Már "dolgoznak" a megoldásán!”
 • 26. DMagóg 2012. augusztus 29. 16:38
  „12.bambinaXX 2012.08.29. 11:15: "... csak ki kell írni, h mennyi (lenne) a kg-onkénti ára.. Kapise?"

  Hány kiló vagy, mennyi (lenne) a kg-onkénti árad?”
 • 25. Utazo 2012. augusztus 29. 16:30
  „Szolni kene a tyukoknak, hogy nagyobb meretu tojast tojjanak, mert ha nem, mennek a levesbe! :)
  Talan ez hatni fog. :)”
 • 24. grafika88 2012. augusztus 29. 15:13
  „A tojás árak az egekben !Már a Kinder tojás is olcsóbb mint a tyúktojás.
  Extra friss, extra sárga: 55,6 ft / db --???????????? v. a 30 db. " S" méretű --ugye ami az EU ban ipari tojás, boltokban nINCS is !! az is a 30 db = 1000.- ft”
 • 23. kuyulu 2012. augusztus 29. 14:57
  „Mióta uniós ország lettünk, a paraszt asszonyok nem cipelik a buszon a nehéz tojással teli cekkereket.
  Elég ha csak szép tiszta búza szalmát hoznak. Megrakják a kosaraikat a kék pavilonnál a börtön sarkán ,és a piac végére el is adják.Jó kis nyugdíj kiegészítés. Mindenki jól jár, főleg a vevő "házi tojást vett" idős asszonytól.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet a magyar buszgyártás?

A BKK autóbusz-beszerzésre vonatkozó pályázata egy újabb szög lehet a magyarországi autóbuszgyártás koporsójába: eleve kizárták a magyar gyártású járműveket. Tovább olvasom