Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Újabb frankgyengítő intézkedések jöhetnek

A svájci jegybank (SNB) nem zár ki semmilyen lehetőséget a frank erősödésének megfékezésére a gazdaság védelmében - derül ki a bank igazgatótanácsának egyik tagja által a svájci Le Temps lapnak adott interjúból.
Amint azt Jean-Pierre Danthine, az SNB igazgatótanácsának tagja a lap csütörtöki számában megjelenő interjúban elmondta, a jegybank kész további intézkedéseket tenni, de a rendelkezésére álló lehetőségek közül néhányat megvalósíthatóbbnak tekint a többinél.

"Kivételesen bonyolult és nehéz helyzetről van szó" - fejtette ki Danthine. "Ebben a helyzetben csak azt mondhatom, hogy semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki. Minden lehetőséget megvizsgálunk és készek vagyunk cselekedni."

A mostani helyzetben azonban "nem lenne bölcs dolog idő előtt felfedni a jegybank szándékait a pénzpiacok előtt" - tette hozzá.

A svájci frank árfolyamának lendületes erősödése óta egyre fokozódik az illetékesekre gyakorolt nyomás, hogy tegyenek valamit a folyamat megfékezésére. A javasolt megoldások között szerepelt például a jegybanki nyíltpiaci beavatkozás, negatív kamatláb kivetése az offshore betétekre, a tőkemozgás ellenőrzése, illetve a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz.

Egy újabb intervenció lehetőségéről, illetve a negatív kamat bevezetéséről feltett konkrét kérdésre Jean-Pierre Danthine így válaszolt: "ismétlem, semmi nincs kizárva".

"A sajtóban az elmúlt napokban javasolt megoldások közül, egyik-másik kivitelezhetőbbnek tűnik a többinél" - mondta. A bankár felhívta a figyelmet arra, hogy számos javasolt megoldás nélkülözi a jogi alapokat, illetve végrehajtása vagy időigényes, vagy könnyen kijátszható lenne, esetleg túl bonyolult módon lehetne csak hatékonyan életbe léptetni, számos megoldásnak pedig egyenesen káros másodlagos következményei lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az amerikai olajtartalék

Jelentősen csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten a szakértők által várt növekedés helyett.
Tovább olvasom