Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

10 nap alatt 57 előadás az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Régészek, középkorászok, Gulág-túlélő és 56-os halálraítélt is a Történettudományi Találkozó előadói között.
Az idén is az Emlékpont ad otthont július 10. és 18. között a Vásárhelyi Történelmi Kör immár hagyományos nyári szabadegyetemének, a III. Történettudományi Találkozónak. A tíz napos, maratoni előadássorozaton az őstörténettől a jelenkorig, a világtörténelemtől a helytörténetig számos témában ismert kutatók és a korszak szemtanúi lépnek a múlt iránt érdeklődők elé vásárhelyi közgyűjteményben.

Több ezer év történelme elevenedik meg a Vásárhelyi Történelmi Kör országosan is egyedülálló előadássorozatán, ahol egy (előadó)asztalhoz ülnek a különböző tudományágak képviselői a professzoroktól az egyetemi hallgatókon át a helytörténeti kutatókig. Az idei találkozó 10 napja alatt 57 előadó, közel 90 órányi előadása várja az érdeklődőket, melyen valamennyi előadás nyilvános és ingyenesen tekinthető meg.

A III. Történettudományi Találkozót július 10-én, szombaton 9-órakor Berecz János települési képviselő, valamint Makk Ferenc professzor, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének egyetemi tanára nyitja meg, majd két a kommunista diktatúrát megélt kortanú osztja meg a hallgatósággal szomorú és tragikus „történelmi tapasztalatait". Mihály Árpád az ismert szobrászművész, az 1956-os forradalom idején a legendás Pongrácz testvérekkel együtt volt a Corvin-közben; míg a hódmezővásárhelyi Szekeres Imre Gyula nyolc és fél évet töltött embertelen kényszermunkán az egyik legészakibb, sarkkörön túli szovjet táborban, Vorkután.

Az előadássorozaton szó lesz még a grünwaldi csatáról, a délvidéki népirtásokról, Trianonról, annak előzményeiről és következményeiről, a kunokról, kazárokról és szkítákról, de lesznek filmvetítések és bemutatkozik az új vásárhelyi folyóirat, a Látóhatár is.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. július 09. 07:24
    „Annó Hunya bácsi a másik véglet.....Így kerek a világ: hallgattassék meg a másik fél is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekötnek két vásárhelyi városrészt

Őszre elkészülhet a Kertvárost és a tarjáni városrészt összekötő új út Vásárhelyen. Tovább olvasom