Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

22 fát kellene kivágni Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A közelmúltban végzett mérések alapján 22 fát kellene kivágni Vásárhelyen a Kossuth téren és a Zrínyi utcában. Többnek idővel a felülvizsgálatát javasolta a szakember.
A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola tanára, Szabó Gábor mérte fel a belvárosi fák állapotát Vásárhelyen. A szakember 46 fát vizsgált meg egy akusztikus műszerrel. Ez a módszer a hangsebességet hívja segítségül, terjedésének mértékéből állapítják meg – az egészséges vezeti a hangot, míg a korhadt rész elnyeli –, hogy a törzs, az ágak milyen mértékben károsodtak.

A Kossuth téren tesztelt 25 fából Szabó 10-et ítélt kivághatónak vagy kivágandónak, a többit még nem fenyegeti veszély. A Zrínyi utcában rosszabb az arány: 21-ből 12-t sorolt ebbe a kategóriába, 7 megmenekült, 2 kivágását megfontolásra ajánlotta a városnak.

– A 2006. augusztus 20-i fővárosi tragédia óta az önkormányzatok jobban figyelnek erre a problémára – mondta Szabó Gábor, aki végzett már a vásárhelyihez hasonló műszeres tesztet többek között Szegeden és Makón.

Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője közölte: a munkát a Zrínyi utcán már megkezdték, 10 kiszáradt, balesetveszélyes fát már eltávolítottak. Hozzátette: amit lehet, igyekeznek megóvni. Idén több mint 250 fát ültettek belterületen, és 30 kiszáradtat, életveszé-
lyeset vágtak ki.

Olvasóink írták

  • 2. entelegent 2010. június 18. 01:29
    „Kivágható, mert szép egészséges,vagy kivágandó, mert beteg, szóval nem mindegy! Remélem a SZAKEMBEREK tudják mit csinálnak.”
  • 1. odysseus 2010. június 13. 22:55
    „pongyola fogalmazás, tessék újraírni a bevezetőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb ingyenes oltás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az Egészséges Vásárhely program keretében újabb ingyenes védőoltást biztosít a… Tovább olvasom