Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

400 millióba kerül az üdülők csatornázása

Mártély - 400 millió forintba kerülne a mártélyi üdülőterület csatornázása. Makó András vásárhelyi aljegyző szerint a beruházás nagyon drága lenne, úgy meg pláne, hogy egyesek szerint nem is keletkezik szennyvíz. A határozat zárt akna építését írja elő, erre a 218 tulajdonosból 52 kért határidő-módosítást.
A kiküldött jegyzői határozat nem levél és nem az 50-es évek megfélemlítő hangulatát idéző iromány, hanem a hivatali követelményeknek megfelelő határozat – jelentette ki a legutóbbi közgyűlésen Makó András vásárhelyi aljegyző, aki a mártélyi üdülőtulajdonosoknak május 28-án tartott fórumról tájékoztatta a képviselőket. Megírtuk: a hétvégi házak gazdái hetekkel ezelőtt aláírásgyűjtést kezdeményeztek a vásárhelyi önkormányzat határozata ellen, amelyben zárt aknák kialakítására kötelezi őket. Egy részük a hivatalos értesítés hangnemét is kifogásolta.

Egy-két ingatlan gazdája azzal a követeléssel állt elő, hogy az önkormányzat csatornázza a területet – tudatta a közgyűléssel Makó András. Közölte: erre nincs mód, a beruházás nagyon drága volna, 400 millió forint, azaz 218 tulajdonos osztozna ezen a költségen, ami ingatlanonként 2 millió. Úgy meg pláne nincs értelme a csatornázásnak, hogy egyesek szerint nem is keletkezik szennyvíz. 2010-ben összesen 7 köbmétert szippantottak ki, míg tavaly semmit – derül ki az előterjesztésből.

A 218 üdülőtulajdonosból ötven jelezte: eddig is volt zárt aknája vagy nemrég megépítette. A szerző felvétele
A 218 üdülőtulajdonosból ötven jelezte: eddig is volt zárt aknája vagy nemrég megépítette.
A szerző felvétele

Az aknák (1993 óta kötelező) kialakítására a rucaöröm elburjánzása hívta fel a figyelmet – emlékeztetett Lázár János polgármester. Kifejtette: úgy lehet megakadályozni a holtágban a vízinövény terjedését, hogy csökkentik az oda kerülő szerves anyag mennyiségét.

A 218 üdülőtulajdonos közül 130-an jeleztek vissza a polgármesteri hivatalnak. 50-en tudatták, már eddig is volt zárt aknájuk vagy megépítették. 52-en kértek határidő-módosítást, 28-an további egyeztetést. 88-an nem reagáltak. Az önkormányzat egyéni kérelemre módosította a határidőket, ettől számítva 45 napjuk van arra az ingatlantulajdonosoknak, hogy zárt aknájuk legyen. Az általunk megkérdezettek szerint utóbbi 200 ezer forintba kerül. A közgyűlésen Lázár János azt mondta, a 46. napon azonnal kezdjék meg az ellenőrzést.
Ha nem építik meg a tárolót, akkor akár 500 ezer forintos bírságot is kaphatnak, és nem csak egyszer.

Pósz nem hagyja annyiban

Az aláírásgyűjtést kezdeményező Pósz Péter tegnap azt mondta, a fórumon részt vevők 95 százaléka a csatornázást támogatja. Úgy vélte: a 400 milliós költségre lehetne pályázni, az Unió támogatja az ilyen beruházásokat. Elismerte, a csatorna fenntartásának költsége is pluszterhet róna a tulajdonosokra, de szerinte még így is ez a legbiztosabb megoldás. Éppen ezért nem akarja annyiban hagyni, megpróbál egyeztetni a vásárhelyi önkormányzattal, de ha kell, akár az illetékes uniós hivatalig is elmegy. Ő is kért határidő-módosítást, július 6-áig kellene megcsináltatnia két üdülőjében az aknákat. Nem tudja megoldani, ha nem jut dűlőre az önkormányzattal, akkor kérni fogja, zárják el nála a vizet – mondta Pósz Péter.

Olvasóink írták

 • 14. clarification 2011. június 08. 16:41
  „Akkor az évenkénti árvíz az így összegyűjtött szennyet koncentráltan elegyíti majd a áradt vízbe? És ezért jövőre más csatornázási rendszert kell majd kiépíteni, másik határidő, újabb kiadásokkal? Vagy valójában kell az egész természetvédelmi terület valakinek Pesten, és..........:)”
 • 13. airwaves 2011. június 08. 09:54
  „Nem értem, hogy miért tart itt ez az ország, hisz a politikusok mindenhez értenek!
  Vagy épp ellenkezőleg?”
 • 12. DMagóg 2011. június 07. 19:50
  „János!
  Sok rendelet lehet ésszerűtlen célszerűtlen, rossz! Felül kellene vizsgáltatni, garantálni, hogy a végrehajtása kellő eredményt hoz! Ha mégsem, akkor fizessék ki a döntéshozók!”
 • 11. szalámibör 2011. június 07. 19:32
  „Biztos Lázár szrik a holtágba mondjjon le:)”
 • 10. booo 2011. június 07. 16:59
  „3. airwaves !
  A múltkor ezt írtam én is! A szocban rengeteg gyerek volt az úttörő táborban, drúsba telepen, vállalati üdülőkben.
  Rengetegen csónakáztak, Szalai úr alig győzte a csónakokat kölcsönözni. És most mi van? Nagy pangás, Kb olyan 6-8 éve!
  Hírtelen unijós védettséget élveztek a gazok, rucaürmök de bezzeg azokat védik de a parlagfüvet elfelejtik lekaszálni.
  Ez a túlzott védelem olyan mint amikor a kígyó a farkába harap.
  Jó, elismerem hogy védeni kell a növényeket, állatokat, de szerintem nem szabadna a ló túlsó oldalára átesni!
  A szocban is volt hínár -amit 2-3 üveg sörért- dolgos emberek ki is takarítottak és ugyanolyan intenzitással csíptek akkor is a szúnyogok. Mindenki meg volt békességben. Most olyan mint ha a fejére fordult volna a világ. De lehet hogy csak én látom rosszul, és ez az egész egy mondvacsinált dolog!”
 • 9. zoltanszabo 2011. június 07. 13:51
  „Mit kell csatornázás ! az csak kidobott pénz. Az én szembe szomszédom megoldja a gondját--egy csövön kipumpálja az útcára , fényes nappal a déli órákban a város kellős közepén.
  Olyan bűz van , és meleg az egész útcába nem lehet végig menni --csak gázálarcban !
  Van akinek mindent lehet.”
 • 8. eldorádó 2011. június 07. 12:45
  „6. Én2 2011.06.07. 11:50
  Helló! elveszett a ´h´ betűd a billentyűzetről? Adjak kölcsön?
  hhhhhhhhhhhhhhhhh :-)”
 • 7. vik05 2011. június 07. 11:51
  „Én is fizetem a csatornázáshoz a lakáskasszát de jól megvagyok csatorna díj nélkül,mert akkor nem 4000ft lenne a havi vízdíjam hanem 10000ft!Ha jól kiszámoljuk és a szippantós elviszi a szennyet akkor is olcsóbb!”
 • 6. Én2 2011. június 07. 11:50
  „Kisomoki csatornázási pénzt asználják addig másra.”
 • 5. Egyolvasó 2011. június 07. 11:13
  „Csak 400 millió forintba kerülne a mártélyi üdülőterület csatornázása, Azonnal elkezdeni a munkát, ennyiért ajándék! (főleg annak aki megnyeri az építést.:))

  1. beaver 2011.06.07. 06:50

  Arról is nyilatkozhatnának már a város részéről, hogy mi van a kishomoki csatornázással. Már lassan két éve fizetjük a lakáskasszát és még semmi. Nagyon sunnyognak ez ügyben...

  Makón is fizették, sőt már régen át is kellet volna adni a csatornahálózatot, de még az építéséről semmi, csak a főtér és környékén, igaz ott régen is volt most ezt kicserélik újra, akik pedig eddig előtakarékoskodtak várjanak nyugodtan eddig is megvoltak nélküle.”
 • 4. deszkás 2011. június 07. 10:42
  „AIRWAVES! De ez az ő saruk.Olyan mint a Tszek által kiépitett villanyvezeték a tanyákhoz. Ha kidől nem a Démász sara.”
 • 3. airwaves 2011. június 07. 10:37
  „Évekkel ezelőtt sokkal nagyobb élet volt Mártélyon! A parton és az üdülőkben egyaránt! Sőt! Közvetlenül a parton volt a kiskemping, ahol nem kevesen sátoroztak! EFOT stb. A parti csárdában nem lehetett szabad asztalhoz jutni és szinte minden üdülő tele volt, ahol a házigazdák folyamatosan vendégeket fogadtak!
  Nos ez az embertömeg akkor is "fogyasztott" és végezte a "anyagcseréjét". De nemhogy hínár és rucaöröm nem volt, hanem kölcsönző a parton, vizibiciklivel, szörffel, kajakokkal és sok-sok száz emberrel.
  Tönkrement ez is, mint minden ebben az országban, és nehogy már ez a néhány még Mártélyra járó üdülőtulajdonos "sara" legyen!
  Hajrá Vásárhely! Hajrá Vásárhelyiek! :(”
 • 2. balihoho 2011. június 07. 07:00
  „Annak idején őrült baromság volt, hogy a védtöltésen belül, és nem kívül épült ki az üdülő. Így viszont az idők végzetéig fogja szennyezni a holtágat.”
 • 1. beaver 2011. június 07. 06:50
  „Arról is nyilatkozhatnának már a város részéről, hogy mi van a kishomoki csatornázással. Már lassan két éve fizetjük a lakáskasszát és még semmi. Nagyon sunnyognak ez ügyben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szikáncsi és a mártélyi hivatal visszakerült a Magyar Posta Zrt.-hez

A mártélyi és a szikáncsi posta üzemeltetését a vásárhelyi önkormányzat két éve átvette, a közelmúltban pedig mindkettő visszakerült állami kezelésbe. Tovább olvasom