Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

4,3 milliós kártérítés a kisfiú haláláért

Bár 4,3 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság annak a vásárhelyi családnak, amely hat éve egy óvodai kirándulás közben veszítette el 4 éves gyermekét, a tragédia rányomta bélyegét az életükre. A felfüggesztett fogházra ítélt óvodai dolgozók sorsát is megpecsételte a kisfiú halála.
Több mint 6 évvel ezelőtt, 2003. május 30-án történt az a tragédia, amely egész Vásárhelyt és a hozzá tartozó tanyaközpontot, Szikáncsot megrázta. Akkoriban megírtuk: egy négyéves kisfiú fulladt a makói strand termálvizes medencéjébe egy óvodai kirándulás közben. Hét kicsire két óvónő és két dajka vigyázott, a kis Béla valahogy mégis átjutott a gyerekmedencéből az egyméteres vízbe, későn vették észre, az életét pedig már nem tudták megmenteni.

A szikáncsi óvoda dolgozóit elbocsátották, velük szemben fegyelmi és büntetőeljárás indult – utóbbiban a bíróság azt állapította meg, hogy mind a négyen bűnösek halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vezető óvónő egy évet, a másik három dolgozó hat hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott. A család polgári pert is indított nem vagyoni kártérítésért, a jogerős ítélet szerint a szülőket és nagyszülőket összesen 4,3 millió forint illeti meg. A vásárhelyi testület legutóbbi ülésén tájékoztató hangzott el az ügyről, ebből az is kiderült: a város már fizetett, de a biztosítóval tárgyal arról, kinek kell állnia a számlát – az önkormányzatnak ugyanis a diákok sérüléseire általános felelősségbiztosítása volt a haláleset idején is.

Papp Sándor ma is azon a tanyán él, ahonnan dédunokáját az óvodába hordta. Fotók: Tésik Attila
Papp Sándor ma is azon a tanyán él, ahonnan dédunokáját az óvodába hordta.
Fotók: Tésik Attila

Megkerestük a szikáncsi tanyavilágban Béla dédnagyapját. A 81 éves Papp Sándor volt az, aki annak idején óvodába hordta a kicsit. Elmondta: most is hiányzik neki a kisfiú, de muszáj tovább élni. Nem sokkal a temetés után egyedül maradt a tanyán, mert unokája a városba költözött. A kisfiú édesanyja – aki nem járult hozzá, hogy róla és családjáról fotót készítsünk – szűkszavúan nyilatkozott: azt mondta, természetesen soha nem tudják igazán feldolgozni a történteket. Azóta Vásárhelyen új életet kezdtek Béla édesapjával – a tragédia idején nem éltek együtt –, két kislányuk született, de fiuk emléke örökre része marad életüknek. Bekeretezett fotóját egy polcon őrzik, nagyobbik lányuk pedig büszkén mondja: az ő bátyja van a képen.

Fulai Jánosné mintha érezte volna, hogy nagy baj fog történni, ellenezte a kirándulást.
Fulai Jánosné mintha érezte volna, hogy nagy baj fog történni, ellenezte a kirándulást.

A többi érintett életére is rányomja bélyegét az, ami hat éve történt. Az óvoda egykori dolgozói ma is másképp mesélik annak a délutánnak az eseményeit – mindez mit sem változtat a tényen, hogy a bíróság szerint mind a négyen felelősek a halálesetért. Fulai Jánosné, az egyik dajka szeme az első mondatok közben könnybe lábadt, amikor felidézte a tragédiát. A nyugdíjas asszony most elmesélte: mintha érezte volna, hogy nagy baj fog történni, ellenezte a kirándulást. A faluban megszólják őket, van, aki köszönni sem hajlandó nekik. Fulainé – aki tavaly elveszítette fiát – évek óta nyugtatókon él. A másik dajka és az óvónő csak annyit mondott lapunknak, soha nem tudnak túllépni a történteken. A megbízott vezető óvónő, Mucsi Gyöngyi pedig arról beszélt lapunknak: az elmúlt hat évben olyan mélységeket élt meg, ahonnan csak felfelé vezethet az út. Házassága tönkrement, szakmájában nem tud elhelyezkedni, mindenféle munkát elvállalt már, amit csak lehetett. Egy éve megszűnt az állása, de folyamatosan próbálkozik, hogy újra óvónőként dolgozhasson. Azt mondja, most érzi, hogy kezd olvadni a jég körülötte.

Örök tanulság

Az eset örök tanulságként szolgál minden pedagógus és oktatási dolgozó számára, hogy a rájuk bízott gyermeknek nemcsak a tudásáért, hanem a testi épségéért is felelős – ezt mondta Lázár János polgármester a közgyűlésen az ügy kapcsán. Hozzátette: a kár megtéríthetetlen, a városnak pedig komoly presztízsveszteség, hogy közszférában dolgozókat ilyen eset miatt ítéltek el.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Power 2009. szeptember 13. 12:17
  „A kisfiú bizonyára hozzászokott a tanyasi szabad élethez. Gondolom, ott is volt olyan pillanat, amikor nem figyeltek rá. Ha jól emlékszem Szikáncson egy vizesárokba is belefulladt egy kisgyermek.
  Persze az is elgondolkodtató, hogy miért nincsenek olyan fürdők, ahol eleve kizárt, hogy egy gyermek megtudja közelíteni a mély medencéket. Makón felnőtt is fulladt már bele a meleg vizes medencébe, beszorult a betonpad alá.”
 • 23. 19701230 2009. szeptember 13. 11:38
  „megtörtént!!!
  ismerösöm ment a gyerekért oviba,,,az udvaron kint voltak a gyerekek, de se dada se ovonéni nem volt akkor kint
  a hölgyemény pedig körbenézett, sehol senki!! -hát ő meg elhozta a gyereket szó nélkül
  megjegyzem bunkosság volt az igaz, de berágott és igy döntött
  jo nagy patália kerekedett..
  megjegyzem hogy az ovonök és dajkák többsége aranyos , ez egyedi eset volt”
 • 22. woodu 2009. szeptember 12. 18:20
  „Hát igen, talán az óvonéniknek is a gyerekcsékkel együtt kellett volna pancsizni ,játszani, és nem a parton a gyerekeknek hátatforditva csivitelni egymással, ahogy szoktak. Ha a rájuk bizott csemetékkel lettek volna a vizben, biztos nem történik ilyen tragédia.Hát igen, mondjuk itt Magyarországon még mindig nem divat felelősségteljes munkát végezni. Ha valaki hibázik a munkavégzés közben, esetleg nagyobb kárral végződik, ne adj isten emberéletbe is kerül, kapnak egy kis enyje-bejnyét, meg ki kell fizetniük az okozott kárt, ha van miből. De jó, hogy nyugaton az emberek nem pihenni mennek be a munkahelyüre, mint itthon, és nincs öt állásuk egyszerre, mert egyből ugyse tud itthon megélni senki, legfeljebb a bkv-s tanácsadók, akik ilyen-olyan szükségtelen tervekre 800 milliót csaltak ki a cég, azaz a mi zsebünkből. Ez is büncselekmény! Csak itthon ezt nem akként kezelik. Mert itthon nem felelősségteljes munkavégzés, hanem munkábajárás történik, sajna. Ezen a szemléleten kellene változtatni.Én már elvettem volna a diplomáját valamennyi mulasztó óvónéninek ezért a" kis malőrért", hogy még csak fényképen se láthassanak többé gyermeket,nem hogy rájuk legyen bizva. Persze akkor felmerül a kérdés, hogy az a pedagógus, aki meg tul sokat foglalkozik a rábizott gyerekkel, az pedofil? És meghurcolják azért az éhbérért, amit fizetésnek hivnak... Hol itt az igazság? Aki tudja szóljon! Szóval az itélőbiró is mulasztott, aki csak ilyen enyhe büntit adott ezeknek a gyerek-csőszöknek..., én őket is elitélném...de nagyon keményen, és akkor talán kezdene rend lenni ebben az országban ezen a téren is?!
  Üdv.:
  woodu”
 • 21. 19701230 2009. szeptember 12. 08:26
  „beth
  teljesen igaza van!!!
  de most 4 éves gyerekröl van szó!!!
  kamaszokkal nem is tunék foglalkozni!! sig sing nél lakom.................vagyis nem messze
  ha sok szülö kátná mi folyik arra:(”
 • 20. Nostradamus 2009. szeptember 11. 23:31
  „Beth, már ne haragudj, de azért a kettő nem ugyanaz... Megint más, ha a gyerek a tudtom nélkül és kifejezett tiltásom ellenére hülyére issza magát hajnali négykor, vagy ha fényes nappal negyedmagammal csak az a dolgom, hogy figyeljek rá és mégsem teszem...Még mielőtt mondanál bármit is: én is pedagógus vagyok.”
 • 19. Beth 2009. szeptember 11. 22:31
  „Kedves airwaves!

  Én a másik oldalon ülök. A kedves szülőnek is felhívnám a figyelmét arra, hogy a gyermeknek - bár megengedte, hogy dohányozzon - az iskola területén, annak 50 méteres körzetében tilos dohányoznia. Sőt, arra sem figyelnek, hogy az óvodánál ne gyújtsanak rá. Nyugodt szívvel elmegy balra a gyerek, ha kérem, hogy jöjjön be az iskolába, ami jobbra található. Ezt látja otthon. Elfut a felelősség elől. Nem csodálkozom a sok apa nélküli gyermeken, aki úgy nő fel, hogy még egy emblematikus apafigura sincs jelen az életében.

  Ilyen gyerekeknek a kisebbik testvére jár oviba, ahol a nagyobb testvér nélküli gyerekeket tanítja a hülyeségre, ahol az óvónénik nem is "nevelhetik", csak szép szóval a gyereket, ami esetleg nem is hat.........
  És ezeket viszik el kirándulni. A tanár megtiltja, hogy vigyenek alkoholt, de a tanuló csak becsempészi... Hajnal 4 órakor kiesik a kollégium ablakán, tehát megtörtént a baj. Ekkor jóérzésű ember alszik, a tanár is, mivel biztos abban, hogy elaludtak a gyerekek....
  Ki a hibás? Jogilag a tanár felelőssége nagy, őt fogják kihozni vesztesnek. A gyerek, mert a tiltás ellenére alkoholt visz a kirándulásra. A többi gyerek is, mivel bűnsegéd volt a zuhanásban, de jogilag kiskorúak, nem felelősek teljesen a tetteikért. A szülő, mivel annyi pénzt adott, hogy alkoholt tudott venni a gyerek. Ha nem adott volna..... De bárki bármit mond, a felelősség mindig a pedagógusé. Bármilyen is a gyerekanyag.

  Így szidjátok őket, hogy a szidalmazás után elmegy a kedvük a munkájuktól, és kialakul az örökké konfliktusba kerülő, munkáját nem szívesen végző ember. Pedig az elvárás évről-évre egyre nagyobb velük szemben.”
 • 18. 19701230 2009. szeptember 11. 18:26
  „nem értem , miért hülye az , aki kiakad azon, hogy tiszteségtelen dolog volt egy családot zaklatni
  és egy siro mamát fotozni”
 • 17. icus 2009. szeptember 11. 13:37
  „hehe!Teljesen igazad van!80 gyerek játszik az udvaron az óvónénik pedig egy tucatban ülnek,beszélgetnek,kávéznak.Nagyon sokszor láttam ezt!”
 • 16. Ani56 2009. szeptember 11. 13:23
  „Senki nem veszi észre itt egy ember életről van szó hogy kerül ide a politika? Az a felháborító,hogy 7 gyerekre 4 dolgozó nem tudott vigyázni még úgy se,hogy 2 szülő a saját gyerekére vigyázott így csak 5 gyerek maradt akire figyelni kellett volna.És az ítélet,1 év felfüggesztett a vezető óvónőnek a többinek 6 hónap semmi eltiltás?A mi nap olvastam csalásért 7 év letöltendőt kapott valaki,hol itt az igazság? Felháborító,hogy a vezető óvónő még arról álmodozik,hogy újra a szakmájába fog dolgozni és áldozatnak tünteti fel magát miből gondolja ez a nő,hogy ezek után kap erkölcsi bizonyítványt.Még ő az áldozat,én még gyerekek közelébe se engedném,ha nem tudta a tanult szakmáját felelősséggel végezni. Felháborító ez az egész és valóban a veszteség pótolhatatlan.”
 • 15. Somebody2009 2009. szeptember 11. 12:15
  „Most mondd már meg, hogy ki nem a fizetéséért megy be dolgozni??? Talán heccből meg örömből dolgozik az ember? Ez a baj ezzel az országgal.Mondjuk nemcsak ez, hanem, hogy ennyi hülye él itt. És képzeld el, hogy a fideszes Lázár tényleg megmondja, különben repül, aki rosszat ír róla. Véleményed szerint a strandos bulijairól miért nincsenek cikkek? Kicsit gondolkozni kellene, mielőtt visszabeszélsz. Meg ismerni olyanokat, akik ezt tudják. Ennyi.”
 • 14. airwaves 2009. szeptember 11. 10:43
  „A pedagógusok nagy része csak a fizetéséért megy be dolgozni. Ebbe mindenki belelát akinek van gyereke!”
 • 13. airwaves 2009. szeptember 11. 10:39
  „Somebody2009!
  Még egy okostojás. Gondolom ismered a rák ellenszerét is... Majd a fideszes Lázár megmondja az mszp-s DM-nek, hogy miről írjon... és egy ilyen bunkó-parasztozik :)”
 • 12. nike8 2009. szeptember 11. 07:55
  „Kedves Somebody ,nincs igazad,mert Hehe hozzászólása igaz én itt lakom egy óvoda mellet és hallom és látom minden nap ,hogy figyelnek az óvodában a gyerekekre .de azt a szegénykék nem látták h hogy vágta le egyik gyerek a másik fülét,gyönyörűek!!!!csak ne védd őket,tisztelet a kivétel persze!!!!”
 • 11. Somebody2009 2009. szeptember 10. 21:48
  „hehe: Előbb szerintem tanulj meg helyesen írni:) Ne az óvónőket meg a tanárokat kémleld.... Te is egy hihetetlen IQ fighter vagy:)”
 • 10. hehe 2009. szeptember 10. 21:39
  „AZ OVÓNÖK ÉS A TANÁRNÖK NEM FIGYELNEK A GYEREKEKRE !!! HANEM EGYMÁSSAL BESZÉLGETNEK AZ UDVARON .A GYEREKEK MEG AZT CSINÁLNAK AMIT AKARNAK . SZOKTAM LÁTNI .”
 • 9. Somebody2009 2009. szeptember 10. 19:15
  „Nem a délmagyar az undorító, dolgozz ott egy napig. Ki lehet próbálni. Annyi okos van, de fogadom, hogy egy napig se tudtuk semmibe belevágni undor nélkül. Az életetek sivár és unalmas és ezzel űzitek el nyomorúságos bajaitokat, hogy másokat szapultok. Biztos itt minden hozzászóló művelt és értelmes. Abban is biztos vagyok, hogy mindenki tökéletesen végzi a munkáját. A szülő miért engedte el 4 éves gyermekét a strandra? Sosem engedném el, ha lenne gyerekem. Bárkit lehet hibáztatni, attól a tény az tény maradt. Egy 4 éves kisfiú meghalt. Lehet szerencsés, hogy nem érte meg, hogy ennyi bunkó paraszt van manapság... Plusz lázár janika hozta fel ezt a témát a közgyűlésen, a délmagyarnak pedig meg kell írnia, amit a császár parancsol. Micsoda demokrácia. Javaslom, hogy törődjön mindenki a saját dolgával! Lehet jobban járnánk!”
 • 8. katcsi72 2009. szeptember 10. 12:34
  „még jó , hogy nem álltak neki fotozkodni!!!
  szégyelje magát, akinek eszébe jutott!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  egyébként azota / több gyermekem van/ mindegyik esetben ha strandra mennek alá kell egy papirt írnom , hogy beengedem a gyerköcöt a vízbe,,,,,:)
  nemcsak dorozsmán , a többi intézmenyben is....
  ha baj van, mossák kezüket????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. babocska 2009. szeptember 10. 12:16
  „Ilyen kicsi gyerekeket nem tudom mi a csudának kellett strandra vinni?Inkább a Vadasparkba mentek volna el velük.Jó,hogy a szülők nem álltak neki fotózkodni! Mit zaklatják Őket,elég baj nekik ez a tragédia is:Az igaz a bankok mellett a legszemetebbek a biztositók,ha fizetni kell akkor kibúvót keresnek.”
 • 6. airwaves 2009. szeptember 10. 11:31
  „Sose tudtam megérteni, hogy ilyen tragédiák esetében mit segít a pénz. Vagy például az orvosi műhibáknál. Visszaadja az életet, vagy az egészséget? 1-2 év felfüggesztve... Vicc!
  A DM hozta a formáját... A szülők nem fotóztatták magukat... Netán egy naptárt nem akarnak kiadni róluk? Bunkók!!!
  A bankok mellett a biztosítók a legszemetebb cégek! Itt is bebizonyosodott. Fizess, mint a katonatiszt, de ha nekik kéne, mindenből kihúzzák magukat!
  Természetesen megszólal a város esze is... Polgármester Úr! Ha valaki netán tök részegen belefullad a strandon valamelyik medencébe a színvonalas szülinapi buliján, akkor is így osztja az észt???”
 • 5. 19701230 2009. szeptember 10. 10:20
  „most ugyan , kinek jutott eszébe??? hogy felkeresse a családot????
  mire jo ez a cikk!!
  gyomorforgató!!!!!
  ennyire fontos volt??
  bár biztos nap mint nap eszükbe jut, de ez kimeriti a pofátlanság,/ szenzációhajhász /határait
  szögi andra gratulálok”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás: ami egyeseknek kacat, az másoknak kincs

A vásárhelyiek a héten szabadulhatnak meg feleslegessé vált kacatjaiktól. A kincsek közötti guberálás alapszabálya: a gyorsaság. Tovább olvasom