Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

A holland és a francia kapcsolat él

Hódmezővásárhely - Újjáéledt Hódmezővásárhely legrégebbi nemzetközi civil szervezete, a Magyar–Holland Baráti Társaság. A magyar–francia szervezet is aktívan működik, két másik azonban megszűnt.
Vásárhelyen már 1989-ben megalakult a Magyar–Holland Baráti Társaság, melynek köszönhetően már az 1990-es évek elején egyházi és kulturális csoportok, sportolók, diákok látogatták meg egymást. – Személyes barátságok alakultak ki, gyakornoki programok futottak. Másfél éve már csendesebb korszakát éli a társaság, annyira, hogy a holland partner már szüneteltetni is akarta a kapcsolatot – mondta lapunknak Lengyel Tünde, a társaság titkára. Hozzátette: tavaly újból számos közös programot szerveztek. A hollandok részt vettek a vásárhelyi testvérvárosi konferencián, az Őszi Tárlaton holland festő is kiállított, a Csudaház foglalkoztatóban pedig két pedagógusuk szerzett tapasztalatokat, sőt a hollandok új partneriskolát találtak a Bethlen gimnáziumnak.

Provence-i est a Magyar–Francia Baráti társaságnál. Ápolják a kapcsolatokat Fotó: Tésik Attila

– Az idén már közhasznú szervezetként működik az 52 tagú baráti társaság. Ennek köszönhetően kinyíltak előttünk a pályázati lehetőségek. A felhasznált pénzzel pedig már nyilvánosan kell elszámolnunk – tette hozzá Lengyel Tünde.

Vásárhelyen több hasonló nemzetközi baráti társaság is alakult. 1990-ben 66 taggal kezdte meg működését a most csendesebb korszakát élő Magyar–Izraeli Baráti Társaság. Az idén 15 éves a ma is aktív, harminctagú Magyar–Francia Baráti Társaság. A Magyar–Német Baráti Társaság tizennégy korábbi tagja viszont német olvasókört alapított, a Magyar–Litván Baráti Társaság pedig a napokban hivatalosan is megszűnt.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemléki védettségű a mátyáshalmi iskola

Hódmezővásárhely - Országos műemléki védettséget kapott a vásárhelyi határban álló egykori… Tovább olvasom