Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A kórházi szakma Vásárhely mellett

Nem lehet arra hivatkozni, hogy a vásárhelyi betegeket majd kicsit távolabb fogják ellátni, hiszen a minisztérium Szegeden is a felére csökkenti a belgyógyászati aktív ágyak számát – hangzott el tegnap a megyeházán. Nógrádi Zoltán, a regionális egészségügyi tanácsba delegált képviselő, és ismert szegedi orvosok kiálltak a vásárhelyi kórház, az önkormányzat és az ottani lakosság mellett.
– Molnár Lajos másodszor is megalázta Csongrád megyét – mondta Nógrádi Zoltán a tegnapi tájékoztatón. A Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsba delegált megyei képviselő emlékeztetett: a DARET szakmai érvekre hivatkozva utasította el a minisztérium januári ágyszámjavaslatát. A kórházak működtetői nem akartak egymás rovására alkudozni – új törvényt javasoltak, több ágyat kértek. A miniszter azonban Nógrádi olvasata szerint Lovasberényben olyan politikai paktumot kötött, amelynek Csongrád megye megint a kárvallottja lett. A deszki kórház 125 helyett 102, a makói 160 helyett 136 aktív ággyal működhet tovább, a legnagyobb veszteség azonban a vásárhelyi kórházat érte. Nógrádi kifejtette, elsősorban a kisgyerekes családok számára rossz hír a fül-orr-gégészet megszűnése. De a bőrgyógyászati és a szemészeti szakma is vesztes. – Mi mások rovására nem szeretnénk érdeket érvényesíteni, de mégiscsak érdekes, hogy Békés megyében minden városban marad fül-orr-gégészet. Tiltakozunk: kiállunk Hódmezővásárhely önkormányzata, lakossága mellett, és azok mellett, akik a vásárhelyi kórházba járnak.

Dux László professzor, az SZTE biokémiai intézetének igazgatója – a megyei közgyűlés egészségügyi tanácsadó testületének tagja – arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegedi egyetemen – a minisztérium miatt – a legjövedelmezőbb tevékenység, az idegen nyelvű orvosképzés kerül végveszélybe. Az egyetem orvoskarának érdeke a vásárhelyi kórház védelme, mert erre az intézményre, mint kiváló oktatókórházra, egyre nagyobb szükségük van.

Wittmann Tibor, az I. belklinika professzora azt mondta, tragikusan csökkent a megyében a belgyógyászati ágyak száma, ezzel veszélybe kerül az ellátás biztonsága. Vásárhelyen 18 ággyal nem lehet ezt az osztályt működtetni – és az az érv sem állja meg a helyét, hogy Szegedre majd több vásárhelyi beteget fognak átvinni, mert Szegeden is felére csökkent a belgyógyászati ágyak száma – a klinikán már most nagyobb a forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalhoz ültetnék Lázárt és Molnárt

Közvetítenének kórházügyben a vásárhelyi szabad demokraták az önkormányzat és az egészségügyi minisztérium között. A helyi pártszervezet levelére már reagált is a tárca. Az MSZP-sek pedig csatlakoztak a kórház megmaradása melletti aláírásgyűjtéshez. Tovább olvasom