Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A régi SZTK-ba költözött a vásárhelyi múzeum

Hódmezővásárhely - A Tornyai János Múzeum műtárgyainak többségét a volt SZTK épületébe szállították, amíg felújítják az intézményt. A költözés nem volt egyszerű, hiszen több mint 100 ezer darabot kellett becsomagolni és átvinni.
Az egykori SZTK épületében várják a felújítás végét a Tornyai János Múzeum műtárgyai Vásárhelyen. A raktár 100 ezer darabos régészeti, 10 ezer darabos néprajzi és 3 ezres helytörténeti gyűjteményének nagy részét ide költöztették az elmúlt hetekben. Nagy Imre igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a tárgyakat fel kellett készíteni az útra, ami különösen a kerámiáknál jelentett óriási munkát, hiszen azokat egyesével fóliába kellett csomagolni. Csupán egyetlen darabot törtek össze véletlenül. A papírokat pedig saválló dobozokba tették. Közben az ideiglenes raktárban is dolgoztak, kiépítettek egy tűzriasztó és mozgásérzékelő rendszert is.

A költöztetés nem volt egyszerű – minden műtárgyra vigyázni kell. Fotó Tésik Attila
A költöztetés nem volt egyszerű – minden műtárgyra vigyázni kell.
Fotó Tésik Attila

Akadtak a múzeumban olyan tárgyak is, amelyeket méretüknél fogva még nem tudtak elszállítani. A régészeti gyűjtemény hatalmas urnáit nem is fogják elköltöztetni, csupán az épület emeletén lévő állandó régészeti kiállításhoz viszik fel – ugyanis a múzeum főépületének emeletét nem kell felújítani. Szintén a múzeumban maradt még az egykor a református Ótemplomban lévő Papok padja. Ez a hatalmas darab ugyanis jelenleg nem fér ki az épületből: a nyolcvanas évek közepén vitték oda, a múzeumban történt kisebb átalakítások miatt azonban már nem tudják ugyanazon az útvonalon kihozni, mint amin bevitték.

A helytörténeti gyűjtemény, valamint a múzeum irodája a bankpalota emeletére fog települni, miután az ottani bank leköltözik a földszintre. A múzeum körülbelül másfél évig marad ideiglenes helyén, azután kerül vissza a felújított épületbe.

Olvasóink írták

  • 1. Trandafir 2009. szeptember 25. 13:11
    „Fel se kellett volna újítani azt.Amúgy is olyan volt mint egy múzeum:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a vásárhelyi anyatej-hamisítási ügyben

Az eladott folyadék egészségre ártalmas anyag, és rendszeres fogyasztása a csecsemők egészséges fejlődését is veszélyeztetheti. Tovább olvasom