Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A szobrász versenyt fut a rongálókkal Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Legtöbbször a bronz olvasólámpáját rongálták meg a két esztendeje felavatott vásárhelyi József Attila-szobornak. A márványból készített könyveket is felfeszítették, kőporral kenték be a költő szemét, illetve a mögötte álló mellékalakokat.
A lámpa után most az egyik mellékalak kezét is letörték. Ezt tegnap vette észre az alkotó, Kligl Sándor, amikor eljött, hogy felmérje a legfrissebb károkat. Dankó Pista szegedi szobrán a hegedű nyaka is sokáig így járt.

A vásárhelyi Hősök terén lévő József Attila-szobrot 2005. október 2-án, az őszi tárlat nyitó napján avatták fel. Az ünnepség után alig telt el két hónap, máris megrongálták. A költő bal szemét, illetve a mögötte álló mellékalakok egy részét kőporral kenték be, a márványból készített három könyvből kettőt felfeszítettek, illetve elhajlították a bronz olvasólámpa tartószerkezetét.

Megyei áldozatok

Makón az elmúlt években több alkalommal is ledöntötték, illetve összetörték a Petőfi parkban álló, mészkőből készített Petőfi-mellszobrot. Az önkormányzat végül megunta a folytonos pusztítást, s bronzból öntette ki az alkotást. Azóta nem volt probléma. Szentesen 2004 májusában az 56-os kopjafa márvány talapzatát rongálták meg, Csongrádon pedig a Hild-kút szobra vált néhány alkalommal a vandálok áldozatává.

Úgy látszik, a lámpa valahogy vonzza a sötétben osonó vandálokat, mert azóta többször is megrongálták. Legutóbb a lámpaernyőt törték le. Az alkotó, Kligl Sándor szobrászművész tegnap délután járt Vásárhelyen, hogy felmérje a károkat. Miután körbenézte a szoborcsoportot, akkor vette észre, hogy nem csupán a lámpát törték el: a költő mögött lévő mellékalakok egyikének hiányzik a kézfeje. Ezt most verhette le valaki.

– A lehető legerősebb anyagból készítettem a lámpatartót, de ez úgy látszik, nem akadály. Sajnos országszerte számos köztéri alkotásom vált áldozattá. Javítottam már békéscsabai, kapuvári és gyöngyösi munkámat is – panaszolta a szobrász.

Szerinte kizárólag virtusból teszik tönkre az alkotásokat, nem haszonszerzésből.

A vásárhelyi József Attila-szobor igen részletgazdag, Kligl tudja, hogy ezek a kisebb-nagyobb kiálló elemek szinte felkínálják magukat a rongálóknak, ennek ellenére nem faragja ki egy tömbből a munkáit.
Hozzátette: nem csupán a vásárhelyi költőszobrot kellett az átadás után többször kijavítania. A szegedi Kárász utcán lévő köszöntő figuráit is többször tették már tönkre, a bronz galambokat vitték el. Ám mióta térfigyelő kamerákat helyeztek el a sétálóutcán, megszűnt a rongálás.

A vásárhelyi népkerti játszótér díszkútja is megsérült már néhányszor. Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész munkáját elsőként tavaly októberben törték szét. Akkor 400 ezer forint volt a kár. Az alkotó erősebb anyagból készítette el újból, de idén augusztusban megint ledöntötték, most azonban szerencsére nem tört szét.

Acélstift a hegedűben

A szegedi Stefánián álló Dankó Pista-szobrot sem kímélték a vandálok, számos alkalommal letörték és elvitték a cigányprímás hegedűjének nyakát. Kalmár Márton szobrászművész többször is pótolta a hiányt. Utoljára úgy erősítette meg a hegedűnyakat, hogy egy acélstiftet – vagyis acélrudat  – tett a márványhangszer belsejébe. Tóth Attila művészeti írótól, a Szeged szobrairól szóló kötet szerzőjétől megtudtuk, hogy egy városi legenda is kapcsolódik a szoborhoz. A régi szegediek úgy tartották, ha egy szűz lány ment el Dankó szobra előtt, akkor a prímás megpengette a hegedűjét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a multik árnyékában

Hódmezővásárhely - Három élelmiszer- és egy húsbolt is található a vásárhelyi hódtói városrészben, a… Tovább olvasom