Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A válságban az olcsóbb italokat keresik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi kocsmákban is az a legfontosabb, mennyibe kerül az ital. Hétvégi körsétánk során kiderült: a vendéglátóhelyeken nem lett kevesebb a vendég, csak a korábbiakhoz képest most az olcsóbb söröket, borokat keresik.
A vásárhelyi Dr. Rapcsák András út elején – 600 méteren belül – négy vendéglátóegység is várja a szomjas helyieket, s a városban megfordulókat. A hétvégén mi is betérünk ezekbe, hogy megnézzük, a gazdasági válság következtében vajon csökkent-e a forgalmuk.

Annyit már az elején leszögezhetünk, igaz az a mondás, hogy kis hazánkban érdemes italboltot, kocsmát nyitni, mert azok nagyon ritkán mennek tönkre, mivel igen szomjas nép a magyar. A vásárhelyi belvárosban lévő négy búfelejtő egyikében sem panaszkodtak a forgalomra.

– Korábban sűrűbben összejöttünk a cimborákkal néhány üveg sörre, de most többnyire csak hétvégenként tesszük ezt, mert kevesebb a pénz – árulta el Ézsiás Gergő.

A 19 éves fiatalembernek is az a legfontosabb, mennyibe kerül az ital. A 200–230 forintos söröket keresik, mert ez az ár még megfelel a pénztárcájuknak. Hiába belváros, a Kossuth tértől nem messze lévő italmérésben meg is találják ezeket, ráadásul csocsóasztal is van, így játszhatnak is.

Egy pohár ital mellett sokáig el lehet beszélgetni. Fotó: Tésik Attila
Egy pohár ital mellett sokáig el lehet beszélgetni.
Fotó: Tésik Attila

Az 56 esztendős Molnár Géza előtt 6–7 üres fröccsös pohár árválkodott az asztalon. Elmondása szerint tavaly még egy este akár 10–15 fröccs is lement a torkán, de mostanság tíz alatt megáll.

– Na, nem azért, mert már nem szeretem az italt. A gigám még bírná, de a pénztárcám már kevésbé – tréfálkozott az építőiparban dolgozó férfi.

Azt még hozzátette: fizetése nem csökkent, de az infláció miatt jóval kevesebbet érnek forintjai. Családja nincs, pontosabban két gyermekéről már nem kell gondoskodnia, mert felnőttek, és megállnak a maguk lábán. Feleségétől régen elvált, így nincs, aki ráripakodjon, hogy megint a kosztpénzt itta el.

Elkísértünk egy vidám társaságot a vásárhelyi éjszakában. Az ötfős csapattal a Kossuth téren futottunk össze: épp arról tanakodtak, hova is menjenek inni. Beszélgetésünk közben kiderült, nem vásárhelyiek, hanem kecskemétiek, csak egy hosszú hétvégét töltenek Vásárhelyen.

– A szegedi egyetemen voltunk csoporttársak, s a vásárhelyi haverunk, Peti meghívására jöttünk bulizni – tudtuk meg a 27 éves Karsai Antaltól.

A kis társasággal végigjártuk a fenti belvárosi kocsmákat. A fiúk mindenhol ittak egy-egy pohárral. Ők is az olcsóbb, főleg hazai söröket részesítették előnyben, de meg is jegyezték, hogy Vásárhely az ital szempontjából olcsóbb is, mint Kecskemét.

Sör helyett bor

Néhány éve a 39 éves Kenderesi Sándor a kocsmákban még sört ivott, amit néhány töménnyel kísért. Most azonban áttért a fröccsre, és hanyagolja a cinókat is. – Az ízlésemet a drágaság változtatta meg. Akkoriban egy-egy alkalommal 2-3 ezer forint is elment italra, most pedig az olcsóbb ital miatt még marad is – mesélte a férfi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járt a neten üzletelő fiatalember

Hódmezővásárhely - Az interneten akarta autórádióra cserélni telefonját egy vásárhelyi fiatalember, ám cserepartnerétől semmit sem kapott. Tovább olvasom