Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

A vásárhelyi társulás utolsóként alakult

Az országban utolsóként alakult meg a vásárhelyi kistérségi társulás. Lázár János polgármester a tegnapi rendkívüli közgyűlésen megjegyezte: Mindszent és Székkutas képviselői polgármestereik ellenében támogatták az együttműködést. Zsótér István, a város és Vígh Viktor, a község vezetője szerint ilyesmiről szó sem volt.
Vásárhely, Mindszent, Székkutas és Mártély részvételével megalakult a kistérség többcélú társulása – az országban utolsóként. A kisváros, valamint a falvak képviselő-testülete után tegnap Vásárhely közgyűlése is hozzájárult a társulás életre hívásához.

A lakosságszámot tekintve Vásárhely 81 százalékkal, Mindszent 13, Székkutas 4, Mártély pedig 2 százalékkal képviseltette volna magát a társulásban, fejtette ki a rendkívüli közgyűlésen Lázár János polgármester. Hozzátette: Vásárhely erőfölénye miatt azonban Mindszent és Székkutas is aggályoskodott, s egy nehéz alkufolyamat végén sikerült csak közös nevezőre jutni. A megállapodás szerint végül Vásárhely 52 százalékot, a többi település pedig 16-16 százalékot kapott. A döntésekhez pedig 75 százalékos arány szükséges.

A kistérségi társulással több pénzhez, újabb pályázati lehetőséghez jutnak a települések, hangsúlyozta Lázár János. Azzal, hogy utolsóként hozták létre, nem vesztettek semmit, sőt a szervezeti felépítésre pályázati támogatást kapnak, hangsúlyozta. Bacsa Pál szocialista képviselő szerint valóban döcögősen alakult meg a társulás, volt, hogy az üléseken Vásárhely nem képviseltette magát. Bár jó célt szolgál az együttműködési megállapodás, azonban azt is hangsúlyozta: a vásárhelyi fölénnyel soha nem szabad visszaélni. Székkutason és Mindszenten a képviselők szavazták le a polgármesterüket, hogy létrejöhessen a társulás, jegyezte meg erre Lázár János.

– Egyhangúlag döntöttük el a csatlakozást, s ezt magam is támogattam – mondta el ezzel szemben lapunknak Zsótér István, Mindszent polgármestere. Sőt hozzá tette, kezdetben még úgy volt, hogy csupán a területfejlesztési részben akarnak szerepet vállalni, de éppen az ő javaslatára döntötték el: teljes egészében csatlakoznak az együttműködéshez. Gesztus értékű, hogy Vásárhely lemondott 29 százalékról, azonban ezzel sem lehet visszaélni, hangsúlyozta Zsótér. A társulás mindenképpen pluszforrást jelent a városnak, már csak ezért is balga döntés lett volna nem támogatni az ügyet, mondta a polgármester.

Hasonlóan vélekedett Székkutas első embere, Vígh Viktor is, aki szintén azt hangsúlyozta: egyhangúlag döntöttek, s nem kellett a képviselőknek meggyőzniük, hogy támogassa a belépést. Az kétségtelen, hogy mielőtt rámondták az áment, alaposan körbejárták a témát – az is vitathatatlan, hogy ha 81 százalék maradt volna Vásárhelynek, akkor ő nem támogatta volna a társulást, emelte ki Vígh Viktor. Csakis azután határoztak, hogy sikerült elérni: Vásárhely mellett még két település szavazata, azaz 75 százalékos arány szükséges a fontos döntésekhez – tudtuk meg a község polgármesterétől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Magda itteni emlékeiről vallott Vásárhelyen

Szabó Magda úgy őrzi régi vásárhelyi élményeit, mint más az ékszert – ez derült ki a csütörtök… Tovább olvasom