Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Világ Igazai közé kerülhet

Yad Vasem-kitüntetésre terjesztette fel nemrég Hódmezővásárhely egykori polgármesterét, Kiss Pált a vásárhelyi zsidó hitközség. Kiss 1944-ben négy vásárhelyi zsidót mentesített a munkaszolgálat alól. Ez az 56-os forradalom utáni megtorlás bírósági irataiból derült ki nemrég: egy tanú a megvádolt Kissről elmondta: rendes ember, segített a nehéz időkben.
Kiss Pál – már polgármesterként, Fejér Csaba festményén Fotó: Tésik Attila
Véletlenül – egy 1957-es tanúvallomásból – derült ki, hogy Kiss Pál – Hódmezővásárhely 1944. október 10. és 1947. március 12. közti polgármestere – városi tűzoltóparancsnokként négy vásárhelyi zsidót megmentett 1944-ben a munkaszolgálattól. A szegedi Csoma Lajos ügyvéd nemrégiben kérte ki a bíróságról az 1956-os forradalmat követő megtorlással kapcsolatos perek iratainak másolatát, s abban – a korabeli szóhasználattal élve ellenforradalmi tevékenységgel vádolt – Kiss Pál ügyében az egyik tanú vallotta: a gyanúsítottat rendes embernek ismeri, aki a háború alatt négy zsidó vásárhelyit is megóvott egy ideig az üldözéstől.

– Családi hagyományban mi is őriztük a történetet, melyet most dokumentumok is alátámasztanak – mondta lapunknak a vásárhelyi Goldmann György, aki elmondta: édesanyja volt az a bizonyos tanú, aki elmondta, hogy Goldmann István általános orvost, Deutsch Béla belgyógyászt, Kertész Lajos általános orvost és egy asszonyt – akinek a neve nem derült ki – óvott meg az üldöztetéstől Kiss, még tűzoltóparancsnokként.

Életüket kockáztatták

Eddig világszerte tizennyolcezren kapták meg a jeruzsálemi – holokauszt emlékmúzeumként és archívumként működő – Yad Vasem Intézet Világ Igaza-kitüntetését. Az intézet 1957-es alapítása óta évente ítéli ezt oda azoknak, akik életük kockáztatásával mentették meg zsidók életét. A legmagasabb izraeli állami kitüntetésként számon tartott díjat megyénkben legutóbb a makói Csala Sándorné kapta meg, aki a II. világháború alatt a Paskesz család tagjait bújtatta anyjával – házuk egyik melléképületében.  
– A három doktort légóorvosnak nevezte ki, ezzel mentesítette őket a katonai behívás alól, ami akkor számukra munkaszolgálatot jelentett volna. Az asszonyt pedig betegségével az egyik fővárosi kórházba küldte.
A történet folytatása, hogy a három orvos számára a beosztás a deportálások idején már nem jelentett mentességet, így őket is koncentrációs táborba hurcolták, ám onnan a háború után mindhárman hazatértek.

Az 1898-ban Vásárhelyen született Kiss Pál a gimnázium elvégzése után tűzoltótiszti tanfolyamra járt. 1922-ben lett tűzoltó segédtiszt, 1924. február 15-étől 1927. április 26-a között helyettes tűzoltóparancsnokként dolgozott, majd főparancsnokká választották. 1944. október 10-én a demokratikus pártok vezetőinek egyhangú javaslatára tették meg pártonkívüliként polgármesternek.

Tisztségéről 1947 márciusában mondott le. A szociáldemokrata párt tagjaként a város érdekeit tartotta szem előtt. 1944 december 10-én tagja lett a debreceni ideiglenes nemzetgyűlésnek. Polgármestersége alatt jelentős mértékben hozzájárult a város életének újjászervezéséhez, elrendelte többek közt a földigénylők összeírását, és két nagyobb földbirtok felosztását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bacsa visszalép Baloghné javára

Nem indul az országgyűlési választások második fordulójában a szocialisták vásárhelyi aspiránsa.… Tovább olvasom