Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Adómorál: 27 millióból csak tízet fizettek be

Mártély - Az elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy Mártélyon az éves költségvetés mintegy hat százalékát kitevő összeggel, adóval, közel 17 millió forinttal tartoznak a lakosok és a vállalkozók. Az önkormányzat komoly lépésekre szánta el magát: decemberben, januárban megkezdődött a kintlévőségek behajtása.
Tavaly egy mártélyi testületi ülésen Bujdosó Tiborné adóügyi előadó és Kisházi Lászlóné könyvvizsgáló arról tájékoztatta a képviselőket, hogy kötelezettségüknek több mint százan nem tettek eleget, ezért közel 17 millió forint az önkormányzat kintlévősége, miközben 27,8 millió volt a tervezett bevétel. Ebből 6,5–6,5 millió – plusz a bírságok – az iparűzési és a gépjárműadó, a maradék 500 ezer forint a kommunálisból hiányzik.

Ekkora tartozás korábban soha sem volt. Balogh Jánosné polgármester akkor elmondta: mindenképpen fizetésre szeretnék bírni az embereket, a vállalkozásokat, mert ez az összeg költségvetésük mintegy hat százalékát teszi ki, és ekkora hiány már a működőképességet veszélyezteti. A pénzügyi bizottság minden tételt külön megvizsgált, majd az érintetteknek levelet postáztak, melyben felszólították őket az adósság rendezésére. Erre nyolc napon belül válaszolniuk, reagálniuk kellett. Vajon hol tart most a mártélyi adóügy?

– A reményeinknek megfelelően haladunk a kintlévőségek behajtásával – árulta el Balogh Jánosné –, személyre szabott megoldásokat igyekeztünk keresni, találni. Történtek már megegyezések, volt inkasszó is, valamint fizetésből való letiltás. Utóbbinak az átfutási ideje minimum harminc nap. Akadtak olyanok, akik amint megkapták a levelet, felkerestek bennünket, részletfizetést kértek, velük sikerült megállapodnunk. Célunk, hogy a pénz befolyjon a község kasszájába, de a normális emberi viszonyt, jó kapcsolatot is megőrizzük, tovább ápoljuk az emberekkel, az itt tevékenykedő cégekkel, vállalkozásokkal.

A 17 millió forintos kintlévőségnek eddig mintegy negyvenszázalékát sikerült behajtani. Ez nyolc céget és húsz magánszemélyt érint a településen.

Mindszent és Vásárhely

Mindszenten az egymilliárdos költségvetés elenyésző százalékával tartoznak a helyiek – tudtuk meg Seres Beátától, az önkormányzat adócsoportjának vezetőjétől. A tételek a következők: magánszemélyek kommunális adója: 8 millió 200 ezer, vállalkozók kommunális adója: 93 ezer (ez a városban 2006. december 31-ével megszűnt, de még van kintlévőség), gépjárműadó: 8 millió 570 ezer, helyi iparűzési: 5 millió 607 ezer, késedelmi pótlék: 4 millió 434 ezer, mulasztási bírság: 380 ezer. A behajtás a szokott módon történik, de 170 gépjárművet már kivontak a forgalomból, valamint 3 vállalkozói igazolványt is visszavontak.

Vásárhelyen – mondta el Antal István, az adócsoport vezetője – a 2 milliárdos adóbevételhez képest a tartozás elenyésző, pár tízmillió forint. Ez főként építmény-, telek-, iparűzési, gépjármű-, vállalkozók kommunális, földbérbeadásból származó jövedelem-, valamint egyéb, és úgynevezett idegen adókból tevődik össze.
 

Olvasóink írták

  • 1. Jo bacsi 2008. január 30. 08:28
    „Nem behajtani kellene hanem azt nezni hogy lehetne segitenio azt a par ceget meg aki uzletbe van avval hogy eltorlod a kintlevoseget. Nem szabad elvenni a penzuket mert akkor te is munkanelkuli leszel. A naci APEH semmi masra nem volt megcsinalva mint hogy tudatosan tonkre tegyen cegeket. Mint un. onkormanyzat tudnod kellene hogy onkormanyzatrol van szo es nem arrol hogy azoknak a hulyeknek a peldajat kovesd. Onkormanyzat azt jelenti hogy te valasztod meg mit csinalsz. Ha tonkre aklarod tenni a faludat akkor kovesd az apeh szarosokat. Ha lenditeni akarod akkor szakadj le toluk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újváros épp kétszáz éve volt új

Hódmezővásárhely - A hódmezővásárhelyi Újváros idén ünnepli 200 éves fennállását. Létezését a… Tovább olvasom